Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έπαψε ποτέ να αγωνίζεται για λύση του Κυπριακού, με σημαντικές μάλιστα υποχωρήσεις. Εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη Αναστασιάδη στο γαλλικό δίκτυο France24 (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε, ότι αποτελεί κίνδυνο πάντοτε η παρέλευση του χρόνου χωρίς πρόοδο.

Ισχυρούς παραλληλισμούς της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό δίκτυο France24 και τη δημοσιογράφο Αλεξία Κεφαλά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα σε σχέση με τις προθέσεις της Τουρκίας στην Κύπρο και την προσπάθειά της, όπως επισήμανε, να την μετατρέψει σε προτεκτοράτο. Ανέδειξε επίσης τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η Κυπριακή Κυβέρνηση κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες, επιτεύχθηκε πρόοδος σε σημαντικά κεφάλαια, πλην όμως πάντα η Κυβέρνηση συναντούσε μια αδιάλλακτη στάση από πλευράς Τουρκίας. Έχει συμφωνηθεί, πρόσθεσε, στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων η νομοθετική εξουσία, η δικαστική εξουσία, η σύνθεση της εκτελεστικής εξουσίας, και παρέμεναν άλυτα το εδαφικό, το περιουσιακό, το θέμα του τρόπου διακυβέρνησης με τις αξιώσεις που έχουν, αλλά το χειρότερο και πάνω απ’ όλα, η Κύπρος να παραμένει υπό το καθεστώς εγγυήσεων της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε νέο κάλεσμα στην Άγκυρα για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Κυπριακή Δημοκρατία στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας, είτε μέσω του Δικαστηρίου της Χάγης. Αναφέρθηκε επίσης στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία.

Σημείωσε ότι το ποσοστό των αιτητών πολιτικού ασύλου στην Κύπρο αυτή τη στιγμή ανέρχεται στο 5% του πληθυσμού όταν στις άλλες χώρες τις πρώτης γραμμής δεν υπερβαίνει το 1%.

ΔΚ/ΑΤ

Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μαΐου 2022 - 17:36

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

30 Ιουνίου
Ανευρέθηκαν κυνηγετικά όπλα που είχαν κλαπεί από κατοικίες στην Πάφο
21:58
Εγκρίθηκαν οι κανονισμοί για πρόσληψη 300 ειδικών Αστυνομικών για αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών
21:37
Ευλογιά των πιθήκων: Πρώτη ένδειξη για εγχώρια μετάδοση – Συνολικά 7 τα κρούσματα στην Ελλάδα
21:19
Μακρόν: Επετεύχθη συμβιβασμός μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας για την επίλυση των διαφορών τους
21:00
Εν μέσω αντιπαραθέσεων για Γρίβα και Βοηθούς Ανεξάρτητων αξιωματούχων εγκρίθηκε ο 2ος συμπληρωματικός προϋπολογισμός
20:41
YΠΕΣ: Η Τουρκία επιδίδεται σε έναν «αλλότροπο τύπο εποικισμού» των ελεύθερων περιοχών μέσω παράτυπων μεταναστών
20:25
Καθήκον του ΑΚΕΛ η απαλλαγή από τη διακυβέρνηση Συναγερμού-Αναστασιάδη, λέει ο Στεφάνου
20:03
Τέταρτες θέσεις για Ποδηλασία (2) και Μικτό Σκητ
19:46
Καμπανάκι για αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού το καλοκαίρι στην Ευρώπη κρούει ο ΠΟΥ. Προτρέπει να τηρούνται οι συστάσεις του
19:44
Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να διατηρήσει την πορεία του ως προς την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου
19:24
Περίπου 16 εκατομμύρια Ουκρανοί χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
19:02
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο χωριό Χρυσοχού το οποίο βρίσκεται δίπλα από την Πόλη Χρυσοχούς.
18:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand