Πανευρωπαϊκή «θετική λίστα» για τα επιτρεπόμενα ως κατοικίδια ζώα, ζητούν Κύπρος, Λιθουανία, Λουξεμβούργο και Μάλτα από την Κομισιόν

Πρόταση για τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την εκτροφή κατοικίδιων ή ζώων συντροφιάς, κατέθεσε η Κύπρος μαζί με τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και τη Μάλτα, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την Τρίτη.

Η πρόταση αφορά τη δημιουργία μιας «θετικής λίστας», δηλαδή ενός καταλόγου με περιορισμένο αριθμό ειδών ζώων που μπορούν να διατηρούνται ως κατοικίδια, αντί για μια «αρνητική λίστα» όπου θα περιλαμβάνονταν τα ζώα που απαγορεύεται να διατηρούνται ως κατοικίδια, εξήγησε ο Υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής κατά τη διάρκεια συζήτησης ανοιχτής προς το κοινό.

Σύμφωνα με δήλωση του κ. Καδή μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, σχεδόν το σύνολο των κρατών μελών είδαν θετικά την πρόταση.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας ανέφερε ότι θα μελετήσει ακριβώς τη δημιουργία μιας νομοθεσίας, η οποία θα περιλαμβάνει πρόνοια για τη δημιουργία της θετικής λίστας, όπως την εισηγήθηκε και η Κύπρος», πρόσθεσε ο κ. Καδής στις δηλώσεις του.

Στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Καδής επεσήμανε μεταξύ άλλων πως η Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας δεν αρκεί για την αντιμετώπιση των κινδύνων που συνδέονται με το εμπόριο και τη διατήρηση άγριων ζώων ως κατοικίδιων ζώων.

Αναφερόμενος στο ότι ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν υιοθετήσει την πρακτική της θέσπισης μιας «θετικής λίστας», ο κ. Καδής τόνισε πως χρειάζεται συντονισμός των προσπαθειών σε επίπεδο ΕΕ ώστε οι προσπάθειες διατήρησης βιοποικιλότητας και για καλή διαβίωση των ζώων, να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Η Κύπρος, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα «καλούν την Επιτροπή να διερευνήσει τα πιθανά οφέλη της υιοθέτησης μίας θετικής λίστας σε ολόκληρη την ΕΕ, η οποία να βασίζεται στις εμπειρίες που αποκτήθηκαν από τα κράτη μέλη που έχουν εφαρμόσει αυτό το σύστημα» πρόσθεσε.

Στην παρέμβασή του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στο γεγονός πως κάθε χρόνο εκατομμύρια άγρια ζώα αιχμαλωτίζονται και πωλούνται σε διάφορες χώρες και πως, αποδεδειγμένα, «το εμπόριο εξωτικών ειδών είναι μια από τις κύριες απειλές για τη βιοποικιλότητα, θέτοντας πολλά είδη σε κίνδυνο εξαφάνισης».

Ειδικότερα, ένα στα τέσσερα είδη θηλαστικών και ένα στα οκτώ είδη πτηνών αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαφάνισης λόγω αυτών των πρακτικών σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης ενώ, όπως επεσήμανε ο κ. Καδής, η βιοποικιλότητα «μπορεί επίσης να επηρεαστεί στην περίπτωση που άγρια είδη διαφύγουν ή απελευθερωθούν από τους ιδιοκτήτες τους στη φύση», με το κόστος ελέγχου και διαχείρισης των ζημιών από χωροκατακτητικά είδη στην ΕΕ να ανέρχεται σε 12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν.

«Τα άγρια είδη δεν είναι κατάλληλα για να ζουν ως κατοικίδια, με αποτέλεσμα να μην ευημερούν στην αιχμαλωσία. Τα ζώα αυτά υποφέρουν πολύ κατά τη σύλληψη, τη μεταφορά και τη διαβίωση τους σε αιχμαλωσία, βιώνουν έντονο στρες, πλήξη, κατάθλιψη και εκδηλώνουν σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς», ανέφερε ο κ. Καδής.

Πρόσθεσε πως λόγω των σύνθετων διατροφικών αναγκών τους, οι ιδιοκτήτες αυτών των ζώων δυσκολεύονται πολλές φορές να ανταπεξέλθουν και τελικά τα εγκαταλείπουν.

«Υπολογίζεται ότι πάνω από το 70% όλων των ζωονόσων προέρχονται από άγρια ζώα. Εάν τα άγρια ζώα γίνουν κατοικίδια, η εγγύτητα με τους ιδιοκτήτες τους αυξάνει δραστικά τον κίνδυνο διάχυσης ασθενειών», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι πολλά άγρια ζώα που διατηρούνται ως κατοικίδια αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των ανθρώπων.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μαΐου 2022 - 19:59

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

06 Ιουλίου
Χαιρετισμός ΠτΔ στα εγκαίνια του Κέντρου Πολίτη των Κυπριακών Ταχυδρομείων Ξυλοφάγου
21:58
Ακόμα 10.300 πτήσεις ακύρωσε η British Airways
20:51
ΠτΔ: Η Κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των πατατοπαραγωγών και του αγροτικού κόσμου
20:23
Σφίγγει ο κλοιός για τον Μπόρις Τζόνσον - Αντιπροσωπεία υπουργών θα του ζητήσει να παραιτηθεί
19:11
Ελλάδα: ​Καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος παιδιού ο οποίος συνδέεται με οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας
18:34
Ανακοίνωσε Κίκο η Ανόρθωση
18:06
Ανακοίνωση της Ανόρθωσης για Ουάρντα
18:01
Συνδιαχείρηση και διαμοιρασμό νερού, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου ζητεί ο Τατάρ σύμφωνα με τον Τουρκοκυπριακό τύπο
17:50
Στη θέση της Αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ επανεξελέγη η Ειρήνη Χαραλαμπίδου
17:28
Παραιτήσεων συνέχεια στη βρετανική κυβέρνηση - Ενώπιον μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής ο Μπόρις Τζόνσον
17:01
​ Η έκθεση οικονομίας "Όραμα 2035" παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό
16:45
Έχασε τη μάχη για τη ζωή η 73χρονη που είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα όταν 59χρονος πυρπόλησε το σπίτι γειτόνων της
16:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand