Τουρκική προεδρία: Αναμένουμε συγκεκριμένες εγγυήσεις από τη Σουδία

Η Τουρκία αναμένει συγκεκριμένες εγγυήσεις από τη Σουηδία στο πλαίσιο της αρχής της συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ, αναφέρει σε δήλωσή της η τουρκική προεδρία και κατηγορεί την Σουηδία ότι αποφάσισε να στηρίξει το PKK/PYD, που απειλεί την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, με ποσό 376 εκατ. δολάρια για το 2023.

Σε δήλωση της η τουρκική προεδρία υπενθυμίζει ότι «η Τουρκία έχει ζητήσει την έκδοση τρομοκρατών PKK/PYD και FETO από τη Σουηδία από το 2017, αλλά δεν έλαβε θετική απάντηση».

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, «οι σουηδικές αρχές φιλοξένησαν τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης που πολεμά η Τουρκία σε υπουργικό επίπεδο και υποστήριξαν τις δραστηριότητές τους στη χώρα». Αναφέρει ακόμη ότι «η σουηδική κυβέρνηση, που υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αποφάσισε να στηρίξει το PKK/PYD, που απειλεί την εθνική ασφάλεια της συμμάχου Τουρκίας, με ποσό 376 εκατ. δολάρια για το 2023».

Κατηγορεί επίσης τη σουηδική κυβέρνηση ότι «παρείχε υποστήριξη στρατιωτικού εξοπλισμού, ειδικά αντιαρματικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στο PKK/PYD».

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία «η σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας μετά την ‘επιχείρηση πηγή ειρήνης’, η οποία ξεκίνησε το 2019 προκειμένου η Τουρκία να ασκήσει τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο και να διασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων της». Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «η Τουρκία αναμένει υποστήριξη από όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στον αγώνα που δίνει εδώ και δεκαετίες και ότι θεωρεί τις πρακτικές εμπάργκο αντίθετες με το πνεύμα της συμμαχίας».

«Ενώ η χώρα μας υιοθετεί την πολιτική ‘ανοιχτών θυρών’ στο ΝΑΤΟ, συνεχίζει να πιστεύει ότι τα μέλη και οι υποψήφιες χώρες της συμμαχίας πρέπει να έχουν υψηλό επίπεδο συνεργασίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, όπως σε όλα τα θέματα. Η Τουρκία αναμένει συγκεκριμένες εγγυήσεις από Η Σουηδία, η οποία υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις, στο πλαίσιο της αρχής της συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ» αναφέρει η τουρκική προεδρία.

Ρ.Σ

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

06 Ιουλίου
Χαιρετισμός ΠτΔ στα εγκαίνια του Κέντρου Πολίτη των Κυπριακών Ταχυδρομείων Ξυλοφάγου
21:58
Ακόμα 10.300 πτήσεις ακύρωσε η British Airways
20:51
ΠτΔ: Η Κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των πατατοπαραγωγών και του αγροτικού κόσμου
20:23
Σφίγγει ο κλοιός για τον Μπόρις Τζόνσον - Αντιπροσωπεία υπουργών θα του ζητήσει να παραιτηθεί
19:11
Ελλάδα: ​Καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος παιδιού ο οποίος συνδέεται με οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας
18:34
Ανακοίνωσε Κίκο η Ανόρθωση
18:06
Ανακοίνωση της Ανόρθωσης για Ουάρντα
18:01
Συνδιαχείρηση και διαμοιρασμό νερού, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου ζητεί ο Τατάρ σύμφωνα με τον Τουρκοκυπριακό τύπο
17:50
Στη θέση της Αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ επανεξελέγη η Ειρήνη Χαραλαμπίδου
17:28
Παραιτήσεων συνέχεια στη βρετανική κυβέρνηση - Ενώπιον μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής ο Μπόρις Τζόνσον
17:01
​ Η έκθεση οικονομίας "Όραμα 2035" παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό
16:45
Έχασε τη μάχη για τη ζωή η 73χρονη που είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα όταν 59χρονος πυρπόλησε το σπίτι γειτόνων της
16:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand