Σε συναγερμό θέτει την Ευρώπη η ευλογιά των πιθήκων. Σύσταση από τον ECDC για εμβολιασμό. Καραντίνα 3 εβδομάδων για όσους νοσήσουν στο Βέλγιο (Βίντεο)

Σε σύσταση προς τα κράτη – μέλη της ΕΕ να προετοιμάσουν στρατηγικές για πιθανά προγράμματα εμβολιασμού για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων περιπτώσεων της ευλογιάς των πιθήκων αναμένεται να προχωρήσει ο οργανισμός μολυσματικών ασθενειών.

Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) γνωστοποίησε ότι θα προβεί στη σύσταση σε μία έκθεση αξιολόγησης κινδύνου που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα.

Οποιοδήποτε πλάνο εμβολιασμού θα χρησιμοποιήσει το υπάρχον εμβόλιο ευλογιάς, καθώς δεν υπάρχει εγκεκριμένος εμβολιασμός κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Η ανοσία κατά της ευλογιάς έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει προστασία έναντι της ευλογιάς των πιθήκων. Η ευλογιά κηρύχθηκε εξαλειφθείσα το 1980, αλλά διατηρήθηκαν αποθέματα εμβολίων για λόγους προστασίας από μία πιθανή αναζωπύρωση.

Το ECDC σημείωσε ότι, σε αυτό το στάδιο, δεν ήταν «εύκολη απόφαση» να συστήσει τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς σε στενές επαφές ανθρώπων που νόσησαν από την ευλογιά των πιθήκων. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει ανάλυση κινδύνου-οφέλους για κάθε προσβεβλημένο άτομο.

Το εμβόλιο που διατίθεται στην ΕΕ από την δανέζικη φαρμακοβιομηχανία Bavarian Nordic’s Imvanex δεν είναι εγκεκριμένο για χρήση κατά της ευλογιάς των πιθήκων και δεν υπάρχουν δεδομένα ασφάλειας για τη χρήση του σε άτομα με ανοσοκαταστολή ή σε μικρά παιδιά, εκείνα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τη νόσο, ανέφερε το ECDC.

Η προσέγγιση, γνωστή ως προφύλαξη μετά την έκθεση, συνιστάται επειδή η ασθένεια εξαπλώνεται σε άτομα χωρίς γνωστές επαφές με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα ή πληγείσα περιοχή. Το εμβόλιο είναι επίσης διαθέσιμο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν συστήσει παρόμοια στρατηγική.

Οι επιστήμονες και οι υγειονομικές αρχές δίνουν μάχη το τελευταίο διάστημα ώστε να κατανοήσουν επαρκώς το ξέσπασμα, το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα εκτός των περιοχών όπου είναι ενδημικό.

Μέχρι το Σάββατο, 92 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα είχαν αναφερθεί στον ΠΟΥ από 12 χώρες όπου ο ιός κανονικά δεν κυκλοφορεί. Το Ισραήλ, η Αυστρία και η Ελβετία δήλωσαν ότι επιβεβαίωσαν τα πρώτα τους κρούσματα την Κυριακή.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής ασθένεια και οι περισσότερες περιπτώσεις μέχρι στιγμής, αν και όχι όλες, έχουν παρατηρηθεί σε άνδρες που είχαν ομοφυλοφιλικές ερωτικές επαφές.

Σύμφωνα με το ECDC, η μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων γίνεται κυρίως μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων. Επειδή αυτά τα σταγονίδια δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταφερθούν μακριά, απαιτείται παρατεταμένη επαφή. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω άλλων σωματικών υγρών.

Ένα παιδί που νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας μεταξύ των 20 κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων στη Βρετανία

Ένα παιδί που νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας σε νοσοκομείο του Λονδίνου συγκαταλέγεται, σύμφωνα με την Telegraph, μεταξύ των 20 κρουσμάτων ευλογιάς την πιθήκων που έχουν εντοπίσει οι υγειονομικές αρχές στη Βρετανία.

Την Παρασκευή ο Υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ και η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) ανακοίνωσαν ακόμα 11 κρούσματα, με το συνολικό απολογισμό των ασθενών στη χώρα να ανέρχονται πλέον σε 20.

Στοιχεία για τους 11 νέους ασθενείς δεν δόθηκαν, ενώ από τα προηγούμενα εννέα περιστατικά είχε γίνει γνωστό πως τα έξι αφορούσαν ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες.

Καραντίνα 3 εβδομάδων για όσους νοσήσουν στο Βέλγιο 

Σε καραντίνα 21 ημερών υποχρεώνει το Βέλγιο όσους νοσήσουν από την ευλογιά των πιθήκων, αλλά όχι και τις στενές επαφές τους.

Oι επιστήμονες στο Βέλγιο αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων, ωστόσο δεν γνωρίζουν και δεν μπορούν να προβλέψουν σε ποιο βαθμό. Καλούν όσους εμφανίσουν συμπτώματα να πάνε κατευθείαν στα επείγοντα και όχι στον οικογενειακό γιατρό.

Όσοι διαγνωστούν μπαίνουν σε καραντίνα για τρεις εβδομάδες, κάτι που δεν ισχύει για τις στενές επαφές τους. Οι στενές επαφές των κρουσμάτων καλούνται να είναι προσεκτικές για 21 ημέρες, περίπου τόσο είναι το διάστημα που μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα από την επαφή με κρούσμα και να αποφεύγονται γι’αυτό το χρονικό διάστημα οι επαφές με εγκύους και ευπαθείς ομάδες.

Βέλγος επιστήμονας ο οποίος μελετά την εμφάνιση του ιού στο Κονγκό, εκτιμά ότι ο ιός που έχει εντοπιστεί στην Ευρώπη και την Αμερική προέρχεται από την Δυτική Αφρική, αλλά είναι πιο ήπιος, ενώ επισημαίνει ότι ναι μεν φαίνεται μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο, όχι όμως από τους πιθήκους αλλά πιο πιθανόν είναι από τρωκτικά.

Πηγή:in.gr/ΕΡΤ/ΚΥΠΕ/ΡΙΚ

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μαΐου 2022 - 07:33

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.