Φτάνει απόψε στο Ισραήλ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Ανακοινώθηκε επίσημα αργά το απόγευμα ότι απόψε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα προσγειωθεί απόψε στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ προκειμένου να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη αύριο στην Παλαιστινιακή Αρχή και μεθαύριο, Τετάρτη, θα συναντηθεί με Ισραηλινούς αξιωματούχους. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου υπουργού εξωτερικών στο Ισραήλ μετά από 15 χρόνια.

Κύριο αντικείμενο της επίσκεψής του στην Παλαιστινιακή Αρχή είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων της χώρας του με την παλαιστινιακή ηγεσία, η οποία δοκιμάσθηκε την τελευταία δεκαετία λόγω της πολιτικής και διπλωματικής στήριξης που επέδειξε η Άγκυρα προς την οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει de facto την Λωρίδα της Γάζας. Κύριο αντικείμενο της επίσκεψής του στο Ισραήλ είναι η επανατοποθέτηση Τούρκου πρέσβη στο Τελ Αβίβ και Ισραηλινού ομολόγου του στην Άγκυρα, στο πλαίσιο της διαδικασίας εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων. Στο Ισραήλ θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον Ισραηλινό υπουργό εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ, και όπως έγινε γνωστό από την κρατική ισραηλινή τηλεόραση, και με εκπροσώπους συλλόγων Εβραίων εκ Τουρκίας που κατοικούν μόνιμα στο Ισραήλ.

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου είχε συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Ισραηλινού προέδρου Ιτσχάκ Χέρτσογκ στην Άγκυρα τον περασμένο Μάρτιο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αρχικά ανακοινώθηκε ότι ο Τσαβούσογλου θα επισκεπτόταν το Ισραήλ τον Απρίλιο, ωστόσο οι ταραχές στο Τέμενος Αλ-Άκσα μετέθεσαν την ημερομηνία της επίσκεψης.

Όπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα, δημιουργήθηκε διχογνωμία ανάμεσα στα υπουργεία εξωτερικών Ισραήλ και Τουρκία σχετικά με την πρόθεση του Τούρκου υπουργού εξωτερικών να επισκεφθεί το Τέμενος Αλ-Άκσα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ. Οι ισραηλινές αρχές ασφαλείας εξέφρασαν προβληματισμούς κατά πόσον θα μπορούσαν να εγγυηθούν για την ασφάλειά του στον συγκεκριμένο χώρο. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ο Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί ιδιωτικά το Τέμενος Αλ-Άκσα χωρίς ισραηλινή συνοδεία.

Με το πέρας της συνάντησης Χέρτσογκ-Ερντογάν στην Άγκυρα, τουρκικά μέσα μετέδωσαν απόσπασμα από συνέντευξη του Τούρκου υπουργού ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα επισκεφθεί και εκείνος το Ισραήλ μαζί με τον υπουργό εξωτερικών προκειμένου να προωθούν ζητήματα που άπτονται της συνεργασίας Τουρκίας-Ισραήλ σε θέματα ενέργειας. Όπως ανακοινώθηκε απόψε, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν θα συνοδεύεται από τον Ντονμέζ.

Γαβριήλ Χαρίτος - Ιερουσαλήμ

Ρ.Σ

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22:00
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Φόρο τιμής στους αιχμαλώτους της εισβολής του '74, απέτισε ο Πρ. Χριστοδουλίδης
20:01
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.