Ο Λουκασένκο ζητά από ΓΓ ΟΗΕ συνομιλίες με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Λευκορωσία αναμένει από τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συνομιλίες με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση στο έδαφος της Ουκρανίας και ενότητα των κρατών για να αποφευχθεί η κλιμάκωση του πολέμου, σύμφωνα με επιστολή, που έστειλε ο Πρόεδρός της Αλεξάντρ Λουκασένκο την παραμονή της συνάντησής του, τη Δευτέρα, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Παρακολουθήσαμε με ελπίδα τις τελευταίες συναντήσεις σας στη Μόσχα και το Κίεβο. Ταυτοχρόνως αναμένουμε από εσάς περιεκτικές επαφές με όλες τις εμπλεκόμενες στη σύγκρουση πλευρές. Άλλωστε εάν μιλήσουμε ειλικρινά, στον κόσμο όλοι κατανοούν καλά, ότι εναντίον της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας με τα χέρια Ουκρανών στρατιωτών και “έως τελευταίου Ουκρανού” πολεμούν δυνάμεις, οι οποίες διεκδικούν μονοπρόσωπη ηγεσία στον διεθνοποιημένο κόσμο», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Λουκασένκο, όπως αυτή παρατίθεται από το πρακτορείο ειδήσεων «Μπέλτα».

Ο Λουκασένκο πιστεύει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει την ισχύ να λάβει «μια πραγματικά στρατηγική ειρηνοποιό θέση, βασιζόμενος στην αρχή της αδιαίρετης ασφάλειας», γράφει ο στενότερος σύμμαχος του Κρεμλίνου, ο οποίος μοιάζει να απηχεί και ρωσικές επιθυμίες.

«Ως γείτονες της Ουκρανίας μας ανησυχεί το μέλλον της περιφερειακής ασφάλειας και οι εγγυήσεις εθνικής ασφάλειας της Λευκορωσίας. Είναι αδύνατο να λυθούν αυτά τα ζητήματα χωρίς τη συμμετοχή μας και χωρίς τη συμμετοχή των χωρών της περιοχής», αναφέρει ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, ο οποίος απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες εναντίον της χώρας του για επιθετική συμπεριφορά, αλλά υποστήριξε εμμέσως τις ρωσικές απαιτήσεις για εγγυήσεις ασφάλειας.

«Η Λευκορωσία ποτέ δεν είχε την πρωτοβουλία για οποιονδήποτε πόλεμο ή σύγκρουση. Αλλά δεν είμαστε και προδότες. Για μας είναι σημαντικές η εντιμότητα και η αξιοπιστία στις σχέσεις. Η θέση μας είναι ότι οι ανησυχίες και τα συμφέροντα οποιασδήποτε χώρας, είτε είναι το 1/8 της ξηράς (σ.σ. όπως η Ρωσία), είτε ένα νησιωτικό κράτος, πρέπει να εισακουστούν από όλους», επεσήμανε ο Λευκορώσος Πρόεδρος, τονίζοντας ότι «ακριβώς γι’ αυτό το λόγο η Λευκορωσία ειλικρινά και σταθερά παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της τάχιστης ειρήνευσης».

Κατά τον κ. Λουκασένκο η σύρραξη στην Ουκρανία, οι αιτίες, που οδήγησαν σε αυτή και οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας «ήδη επιφέρουν στον κόσμο καταστροφικές συνέπειες και εκδηλώνονται σε ποικίλες περιοχές με τη μορφή μιας πρωτοφανούς αύξησης των τιμών στα τρόφιμα, στις ενεργειακές πηγές, τα λιπάσματα, τις εναέριες και θαλάσσιες μεταφορές, την μείωση της βοήθειας στις χώρες, που την έχουν ιδίως ανάγκη, στην Αφρική, την Ασία και τη Μ.Ανατολή». Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας κάλεσε επίσης με την επιστολή του «τις χώρες του κόσμου να ενωθούν και να μην επιτρέψουν να μετεξελιχθεί η περιφερειακή σύγκρουση στην Ευρώπη σε ολοκληρωτικό παγκόσμιο πόλεμο».

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μαΐου 2022 - 13:55

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφει το Ισραήλ
16:25
Καμπανάκι πνευμονολογικής για τη σκόνη
16:10
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.