Ο Λουκασένκο ζητά από ΓΓ ΟΗΕ συνομιλίες με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Λευκορωσία αναμένει από τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συνομιλίες με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση στο έδαφος της Ουκρανίας και ενότητα των κρατών για να αποφευχθεί η κλιμάκωση του πολέμου, σύμφωνα με επιστολή, που έστειλε ο Πρόεδρός της Αλεξάντρ Λουκασένκο την παραμονή της συνάντησής του, τη Δευτέρα, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Παρακολουθήσαμε με ελπίδα τις τελευταίες συναντήσεις σας στη Μόσχα και το Κίεβο. Ταυτοχρόνως αναμένουμε από εσάς περιεκτικές επαφές με όλες τις εμπλεκόμενες στη σύγκρουση πλευρές. Άλλωστε εάν μιλήσουμε ειλικρινά, στον κόσμο όλοι κατανοούν καλά, ότι εναντίον της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας με τα χέρια Ουκρανών στρατιωτών και “έως τελευταίου Ουκρανού” πολεμούν δυνάμεις, οι οποίες διεκδικούν μονοπρόσωπη ηγεσία στον διεθνοποιημένο κόσμο», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Λουκασένκο, όπως αυτή παρατίθεται από το πρακτορείο ειδήσεων «Μπέλτα».

Ο Λουκασένκο πιστεύει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει την ισχύ να λάβει «μια πραγματικά στρατηγική ειρηνοποιό θέση, βασιζόμενος στην αρχή της αδιαίρετης ασφάλειας», γράφει ο στενότερος σύμμαχος του Κρεμλίνου, ο οποίος μοιάζει να απηχεί και ρωσικές επιθυμίες.

«Ως γείτονες της Ουκρανίας μας ανησυχεί το μέλλον της περιφερειακής ασφάλειας και οι εγγυήσεις εθνικής ασφάλειας της Λευκορωσίας. Είναι αδύνατο να λυθούν αυτά τα ζητήματα χωρίς τη συμμετοχή μας και χωρίς τη συμμετοχή των χωρών της περιοχής», αναφέρει ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, ο οποίος απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες εναντίον της χώρας του για επιθετική συμπεριφορά, αλλά υποστήριξε εμμέσως τις ρωσικές απαιτήσεις για εγγυήσεις ασφάλειας.

«Η Λευκορωσία ποτέ δεν είχε την πρωτοβουλία για οποιονδήποτε πόλεμο ή σύγκρουση. Αλλά δεν είμαστε και προδότες. Για μας είναι σημαντικές η εντιμότητα και η αξιοπιστία στις σχέσεις. Η θέση μας είναι ότι οι ανησυχίες και τα συμφέροντα οποιασδήποτε χώρας, είτε είναι το 1/8 της ξηράς (σ.σ. όπως η Ρωσία), είτε ένα νησιωτικό κράτος, πρέπει να εισακουστούν από όλους», επεσήμανε ο Λευκορώσος Πρόεδρος, τονίζοντας ότι «ακριβώς γι’ αυτό το λόγο η Λευκορωσία ειλικρινά και σταθερά παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της τάχιστης ειρήνευσης».

Κατά τον κ. Λουκασένκο η σύρραξη στην Ουκρανία, οι αιτίες, που οδήγησαν σε αυτή και οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας «ήδη επιφέρουν στον κόσμο καταστροφικές συνέπειες και εκδηλώνονται σε ποικίλες περιοχές με τη μορφή μιας πρωτοφανούς αύξησης των τιμών στα τρόφιμα, στις ενεργειακές πηγές, τα λιπάσματα, τις εναέριες και θαλάσσιες μεταφορές, την μείωση της βοήθειας στις χώρες, που την έχουν ιδίως ανάγκη, στην Αφρική, την Ασία και τη Μ.Ανατολή». Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας κάλεσε επίσης με την επιστολή του «τις χώρες του κόσμου να ενωθούν και να μην επιτρέψουν να μετεξελιχθεί η περιφερειακή σύγκρουση στην Ευρώπη σε ολοκληρωτικό παγκόσμιο πόλεμο».

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μαΐου 2022 - 13:55

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

30 Ιουνίου
Ανευρέθηκαν κυνηγετικά όπλα που είχαν κλαπεί από κατοικίες στην Πάφο
21:58
Εγκρίθηκαν οι κανονισμοί για πρόσληψη 300 ειδικών Αστυνομικών για αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών
21:37
Ευλογιά των πιθήκων: Πρώτη ένδειξη για εγχώρια μετάδοση – Συνολικά 7 τα κρούσματα στην Ελλάδα
21:19
Μακρόν: Επετεύχθη συμβιβασμός μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας για την επίλυση των διαφορών τους
21:00
Εν μέσω αντιπαραθέσεων για Γρίβα και Βοηθούς Ανεξάρτητων αξιωματούχων εγκρίθηκε ο 2ος συμπληρωματικός προϋπολογισμός
20:41
YΠΕΣ: Η Τουρκία επιδίδεται σε έναν «αλλότροπο τύπο εποικισμού» των ελεύθερων περιοχών μέσω παράτυπων μεταναστών
20:25
Καθήκον του ΑΚΕΛ η απαλλαγή από τη διακυβέρνηση Συναγερμού-Αναστασιάδη, λέει ο Στεφάνου
20:03
Τέταρτες θέσεις για Ποδηλασία (2) και Μικτό Σκητ
19:46
Καμπανάκι για αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού το καλοκαίρι στην Ευρώπη κρούει ο ΠΟΥ. Προτρέπει να τηρούνται οι συστάσεις του
19:44
Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να διατηρήσει την πορεία του ως προς την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου
19:24
Περίπου 16 εκατομμύρια Ουκρανοί χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
19:02
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο χωριό Χρυσοχού το οποίο βρίσκεται δίπλα από την Πόλη Χρυσοχούς.
18:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand