Καναδάς: Οκτώ νεκροί, 300.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα εξαιτίας του κύματος κακοκαιρίας

Διπλασιάστηκε χθες Κυριακή ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων των σφοδρών καταιγίδων που σάρωσαν προχθές Σάββατο τομείς του ανατολικού Καναδά, κόβοντας το ρεύμα σε ως και 900.000 νοικοκυριά, ιδιαίτερα γύρω από την πρωτεύουσα Οτάβα, με τις αρχές να κάνουν πλέον λόγο για οκτώ νεκρούς, κυρίως από πτώσεις δένδρων.

Ο όγδοος θάνατος διαπιστώθηκε το Σάββατο στον ποταμό Ουταουέ, όπου πνίγηκε γυναίκα που έκανε κανό όταν το μικρό σκάφος ανατράπηκε.

Σφοδροί άνεμοι, ταχύτητας 140 χιλιομέτρων την ώρα και πλέον, σφυροκόπησαν το Σάββατο τον ανατολικό Καναδά, κατά τη διάρκεια σφοδρών καταιγίδων του είδους που αποκαλείται «Ντερέτσο».

Το μέτωπο, που αρχικά σχηματίστηκε στις ΗΠΑ, είχε μήκος «σχεδόν 1.000 χιλιομέτρων», από το Μίσιγκαν ως το Μέιν, αμερικανικές πολιτείες αντίστοιχα στο κεντρικό και στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, προτού πλήξει στη συνέχεια τις καναδικές επαρχίες «Οντάριο και Κεμπέκ», συνόψισε μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ο Ντέιβιντ Φίλιπς, μετεωρολόγος του ομοσπονδιακού υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ο όρος «‘Ντερέτσο’ δεν χρησιμοποιείται συχνά, πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο», πρόσθεσε, εξηγώντας πως πρόκειται για «μακρά σειρά καταιγίδων» που ενώνονται.

Η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Οτάβα υπέστη ιδιαίτερα βαρύ χτύπημα, με χιλιάδες νοικοκυριά ακόμη στο σκοτάδι χθες Κυριακή το βράδυ, ενώ δρόμοι παρέμεναν κλειστοί εξαιτίας πτώσεων δέντρων ή κλαδιών και διαφόρων άλλων αντικειμένων που παρασύρθηκαν από τους ανέμους.

Συνεργεία συνέχιζαν τις προσπάθειες να καθαρίσουν το οδικό δίκτυο και να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση στα σπίτια σχεδόν μισού εκατομμυρίου ανθρώπων.

«Οι τελευταίες 24 ώρες ήταν πάρα πολύ δύσκολες», παραδέχθηκε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Τζιμ Ουότσον χθες, καλώντας τους συμπολίτες του στην Οτάβα να «παραμείνουν αισιόδοξοι παρά τις προκλήσεις» που προκάλεσε η ανοιξιάτικη κακοκαιρία.

Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό διαβεβαίωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να βοηθήσει, αν της ζητηθεί. «Σκεφτόμαστε όλους όσοι επλήγησαν και ευχαριστούμε τα συνεργεία που δουλεύουν για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση», ανέφερε χθες μέσω Twitter.

Οι αρχές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν αρκετά 24ωρα για να αποκατασταθεί η ομαλότητα.

300.000 νοικοκυριά εξακολουθούσαν να μην έχουν ρεύμα χθες, κυρίως στην Οτάβα και στη Λορεντίντ, ενημέρωσαν οι δύο τοπικές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού Hydro One και Hydro-Québec.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μαΐου 2022 - 08:11

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Βομβαρδισμός Ισραήλ σε Συρία - 36 νεκροί
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.