Τερματίσθηκε η κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ. Επέστρεψε στη συμπολίτευση η βουλευτής που παραιτήθηκε προχθές

Η βουλευτής της Κνέσετ, Τζίντα Ρινάουι Ζουάμπι, του αριστερού κόμματος Μέρετς που συμμετέχει στην κυβέρνηση, ανακοίνωσε σήμερα ότι αίρει την παραίτηση που υπέβαλε πριν από τρεις ημέρες και επιστρέφει στη συμπολίτευση.

Η αραβικής καταγωγής βουλευτής και ο υπουργός εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ, αφού ολοκλήρωσαν μακρά κατ’ ιδίαν συνάντηση σήμερα το απόγευμα, η οποία είχε προγραμματισθεί από προχθές, προέβησαν σε κοινή γραπτή δήλωση, στην οποία η Ζουάμπι αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Συμφώνησα να συναντηθώ και να συνομιλήσω σήμερα με τον υπουργό εξωτερικών Λαπίντ και επιθυμώ να τονίσω ότι έχω συναίσθηση πως σε περίπτωση διάλυσης της παρούσας κυβέρνησης η μόνη εναλλακτική θα είναι να αναλάβει το υπουργείο δημοσίας τάξης η εβραϊκή θρησκευτική ακροδεξιά, και επιθυμώ να αποτρέψω αυτό το ενδεχόμενο.

Επειδή εξελέγην για να εξυπηρετήσω την αραβική τοπική αυτοδιοίκηση για να καλυφθούν οι ανάγκες της αραβικής κοινωνίας, θα συνεχίζω να στηρίζω την κυβέρνηση. Θέλω όμως και η παρούσα κυβέρνηση να αφουγκράζεται την αραβική κοινωνία και να καλύψει τις ανάγκες της στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της ποιότητας διαβίωσης και κατοικίας και να δώσει προτεραιότητα στις υποδομές».

Ο υπουργός εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ από την πλευρά του, δήλωσε: «Καλωσορίζω ξανά την βουλευτή κα. Τζίντα Ζουάμπι στην συμπολίτευση. Πραγματοποιήσαμε ειλικρινή και ανοικτό διάλογο για τις ανάγκες της αραβικής κοινωνίας, τόσο μαζί της όσο και με εκπροσώπους της αραβικής τοπικής αυτοδιοίκησης, τους οποίους και ευχαριστώ για τη συνδρομή τους. Αφήσαμε πίσω μας τις διενέξεις».

Προτού πραγματοποιηθεί η κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, οι Λαπίντ και Ζουάμπι συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψης με τον αραβικής καταγωγής υπουργό περιφερειακής συνεργασίας Ισάουι Φρεζ, ομάδα εκπροσώπων των αραβικών δήμων και κοινοτήτων και τον ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείο οικονομικών, Χάμαντ Άμαρ, επίσης αραβικής καταγωγής.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Eξωτερικών, ο υπουργός περιφερειακής συνάντησης, Ισάουι Φρεζ, ο οποίος και θεωρείται ότι υπήρξε και ο κύριος διαμεσολαβητής για την επίλυση της σύντομης αυτής ενδοκυβερνητικής κρίσης, δήλωσε «απόλυτα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμά της».

Ήδη από προχθές, αμέσως μετά την ανακοίνωση της παραίτησής της, στελέχη του αριστερού κόμματος Μέρετς, του αραβικού ισλαμιστικού κόμματος Ράαμ και εκπρόσωποι τοπικών φορέων της αραβικής μειονότητας σας του βορείου Ισραήλ - και ιδιαίτερα, τοπικοί αραβικοί φορείς της Ναζαρέτ, από την οποία κατάγεται - άσκησαν έντονες πιέσεις προκειμένου η Τζίντα Ρινάουι Ζουάμπι να άρει την απόφασή της και να επιστρέψει στη συμπολίτευση.

Η βουλευτής Τζίντα Ζουάμπι, κατά την προχθεσινή δήλωση παραίτησής της από τη συμπολίτευση, είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της αραβικής κοινωνίας και κατήγγειλε τα αστυνομικά μέτρα καταστολής στις διαδηλώσεις στο Τέμενος Αλ-Άκσα.

Προ μηνών, η βουλευτής είχε αντιταχθεί σε κυβερνητικό νομοσχέδιο, προκαλώντας τριγμούς στην κυβέρνηση. Και τότε ο υπουργός εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ παρενέβη, προτείνοντάς της να τοποθετηθεί πρόξενος του Ισραήλ στη Σανγκάη – θέση την οποία αποδέχθηκε και επρόκειτο να αναλάβει καθήκοντα στις αρχές του επομένου έτους. Κατά την προχθεσινή δήλωση παραίτησης που εξέδωσε, ανακοίνωσε ότι δεν αποδέχεται τον διορισμό, ως επίσης και κανένα άλλο δημόσιο αξίωμα που τυχόν θα της προταθεί στο μέλλον.

Ύστερα από τη σημερινή εξέλιξη, η κυβέρνηση Μπένετ-Λαπίντ συνεχίζει να υποστηρίζεται από τους 60 εκ συνόλου 120 βουλευτών της Κνέσετ.

Aνταπόκριση: Γαβριήλ Χαρίτος - Ιερουσαλήμ

ΝΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μαΐου 2022 - 20:20

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Αθήνα: Πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας οι δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο
10:36
Εντός του έτους νομοσχέδιο το οποίο θα διέπει τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών
09:48
Μεγάλες ζημίες προκλήθηκαν από τη χθεσινή θεομηνία
09:14
Έτοιμο το "Τζένιφερ" να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια 500 τόνων στη Γάζα
08:53
Υπουργός Ενέργειας: Εφικτή η ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό
08:48
Τρία οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς από φωτιά στη Γεροσκήπου
08:38
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία
05:56
«Αμάλθεια»: Συνάντηση 40 και πλέον κρατών στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Κόμπος (ΒΙΝΤΕΟ)
05:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.