Κινητικότητα με ΜΟΕ το καλοκαίρι λέει ο ΥΠΕΞ, «πιάνουν τόπο» οι προσπάθειες μας

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ευελπιστεί ότι ως το καλοκαίρι θα υπάρξει κινητικότητα με τα ΜΟΕ, σημειώνοντας ότι η πρότασή της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν μπορεί να απορριφθεί έτσι εύκολα γιατί χάνουν και οι Τ/κ μια σημαντική ευκαιρία για δική τους πρόοδο και ευημερία.

Σε συνέντευξη στον «Πολίτη της Κυριακής» ο ΥΠΕΞ είπε πως οι προσπάθειές μας «πιάνουν τόπο» και ότι ευελπιστεί σε θετική ανταπόκριση.

«Ξεκίνησα αυτή την προσπάθεια, ελπίζω να ολοκληρωθεί κατά την διάρκεια της θητείας μου», είπε.

Ανέφερε ότι οι προτάσεις δεν είναι πακέτο "take it or leave it", αλλά πακέτο που μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Ο Υπουργός είπε πως με τις νέες ενέργειές τους στα Βαρώσια οι Τούρκοι φαίνεται να επιδιώκουν την εξομοίωση της περίκλειστης πόλης, που είναι ακατοίκητη, με τις υπόλοιπες κατεχόμενες περιοχές που υπάρχει ο χρήστης και ο ιδιοκτήτης. Ανέφερε ότι οι Τούρκοι χρησιμοποιούν το Βαρώσι ως στοιχείο εκβιασμού.

Σε ερώτηση αν αναμένει κινητικότητα στο Κυπριακό πριν τις προεδρικές του ’23, ο ΥΠΕΞ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η μόνη ρεαλιστική κινητικότητα θα είναι πάνω στα ΜΟΕ και μπορεί να υπάρξει και πριν τις εκλογές. «Εξάλλου δεν είναι οι εκλογές μας το θέμα, οι εκλογές της Τουρκίας του χρόνου το καλοκαίρι είναι το ζήτημα», είπε ο κ. Κασουλίδης.

Σε ερώτηση για τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ απάντησε ότι ευρίσκονται αυτή τη στιγμή στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ και ότι έχουμε προχωρήσει με μικρά βήματα σε ζητήματα που αφορούν θέματα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Για τις σχέσεις με Ρωσία ανέφερε πως μας έχουν συγκαταλέξει στις μη φιλικές χώρες προσθέτοντας ότι  έχουμε αποδείξει ότι και με θυσίες συμμετείχαμε κι εμείς ως αξιόπιστος εταίρος της ΕΕ στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Είπε ότι αυτό είναι σημαντικό «γιατί δεν δίνουμε πια την εικόνα κάποιου που στέκει πάνω σε δύο βάρκες-είναι πιο εύκολο να μας προσαφθεί η κατηγορία ότι το βάρος μας πάνω στη βάρκα της Ρωσίας είναι μεγαλύτερο».

Για την συζήτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ο ΥΠΕΞ είπε ότι υπάρχουν λόγοι που δεν συνηγορούν υπέρ του να το κάνουμε (να υποβάλουμε αίτηση) και ότι δεν βιαζόμαστε και δεν υπάρχει λόγος γι΄αυτό .

Προτάσσουμε, είπε ο ΥΠΕΞ, το τι θα γίνει με την Φινλανδία και τη Σουηδία και «μετά βλέπουμε». «Και πιστεύω ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ ούτε της Φινλανδίας ούτε της Σουηδίας. Θα προσπαθήσει να εκμαιεύσει ανταλλάγματα και στο τέλος θα συναινέσει», κατέληξε.

ΡΣ/ΝΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μαΐου 2022 - 19:04

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Εντός των ημερών αναμένεται να καταθέσουν οι δύο μοναχοί
15:47
Κοροϊδία χαρακτήρισε την έναρξη τρίτης διοικητικής έρευνας για τον Ακάμα ο Γιώργος Περδίκης
15:41
Πυρά Στεφάνου σε Κυβέρνηση για έρευνες Ακάμα
15:28
Τον απολογισμό του πρώτου έτους στο Υπουργείο Εργασίας παρουσίασε ο Γιάννης Παναγιώτου
15:10
Κτήριο που ενοικιάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν διαθέτει πιστοποιητικό έγκρισης
14:43
Στην Μπρουζ και τις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
14:25
Αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης και διάθεσης των τουρκοκυπριακών περιουσιών
14:08
Υπουργός Γεωργίας: Αρχές Απριλίου τα έργα για την ασφαλή διακίνηση των επισκεπτών στον Ακάμα (Βίντεο)
13:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
13:04
Μάχη με τον χρόνο για την ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό
12:44
Τροποποίηση διατάγματος για τα μέτρα κατά του κορονοϊού αποφάσισε το Υπουργικό (Βίντεο)
12:36
Πασινιάν: Ανάγκη επιστροφής περιοχών στο Αζερμπαϊτζάν ή πόλεμος
12:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.