Διχάζει την ισραηλινή κυβέρνηση η διέλευση της «Παρέλασης των Σημαιών» από την αραβική συνοικία της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ

Η διχογνωμία συνεχίζεται στους κόλπους της ισραηλινής κυβέρνησης σχετικά με την πορεία της «Παρέλασης των Σημαιών» που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «Ημέρας της Ιερουσαλήμ», επέτειος της κατάληψης του ανατολικού τομέα της πόλης κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, έντονες αντιρρήσεις εξέφρασε ο υπουργός περιφερειακής συνεργασίας, Ισάουι Φρεζ, ο οποίος είναι ο πρώτος Άραβας υπουργός στην ισραηλινή κοινοβουλευτική Ιστορία και πρόσκειται στο αριστερό κόμμα Μέρετς. Ο κ. Φρεζ χαρακτήρισε προκλητική την προχθεσινή απόφαση του υπουργού δημοσίας τάξεως, Όμερ Μπαρ-Λεβ, δια της οποίας καθορίσθηκε η «Παρέλαση των Σημαιών» να ξεκινήσει από την Πύλη της Δαμασκού, να διασχίσει τον κεντρικότερο δρόμο της αραβικής συνοικίας της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ καταλήγοντας στο Τείχος των Δακρύων, στην παρακείμενη εβραϊκή συνοικία της πόλης. Σύμφωνα με την ίδια δημοσιογραφική πηγή, ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ φέρεται να ανταπάντησε ότι  «η συγκεκριμένα πορεία της παρέλασης είναι αυτή που είναι καθορισμένη εδώ και χρόνια» προσθέτοντας ότι «η αλλαγή της πορείας που αποφασίσθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση Νετανιάχου ήταν αποτέλεσμα υπαναχώρησης στις απαιτήσεις που προέβαλε η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς».

Η «Ημέρα της Ιερουσαλήμ» γιορτάζεται κάθε χρόνο στο Ισραήλ σύμφωνα με το εβραϊκό θρησκευτικό ημερολόγιο και φέτος οι εορτασμοί θα πραγματοποιηθούν σε μία εβδομάδα από σήμερα, στις 29 Μαΐου.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ισραηλινός πρωθυπουργός έγινε επανειλημμένα αποδέκτης διαμαρτυριών εκ μέρους Εβραίων εποίκων, οι οποίοι κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που διοργάνωσαν, τον κατηγόρησαν για ενδοτισμό προς την αραβική μειονότητα της χώρας, που απορρέει από την κοινοβουλευτική στήριξη που λαμβάνει η κυβέρνησή του εκ μέρους του αραβικού ισλαμιστικού κόμματος Ράαμ.

Όταν την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε η έγκριση του ισραηλινού υπουργού δημοσίας τάξης να διασχίσει η «Παρέλαση των Σημαιών» την αραβική συνοικία της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, ο ηγέτης της οργάνωσης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, προειδοποίησε το Ισραήλ «να μην διαπράξει ακόμα ένα έγκλημα».

Πέρσι, τη στιγμή έναρξης της «Παρέλασης των Σημαιών», η οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση κατά της Ιερουσαλήμ για πρώτη φορά μετά το καλοκαίρι του 2014, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη ένοπλη αντιπαράθεση ανάμεσα στην παλαιστινιακή οργάνωση και τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα. Τότε η Χαμάς είχε θέσει τελεσίγραφο στην ισραηλινή κυβέρνηση να απομακρύνει τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο του Τεμένους Αλ-Άκσα. Τον περσινό Μάιο, αμέσως μετά την εκτόξευση πυραύλου της Χαμάς κατά της Ιερουσαλήμ ακολούθησε ένα 12ήμερο εχθροπραξιών, με εκτοξεύσεις ρουκετών της Χαμάς κατά ισραηλινών πόλεων, ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας και ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Εβραίων και Αράβων σε πολλές πόλεις της χώρας με μικτό πληθυσμό.

Γαβριήλ Χαρίτος - Ιερουσαλήμ

Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μαΐου 2022 - 14:11

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.