Υπουργός Γεωργίας για τα χθεσινά έκτροπα: Οι αιγοπροβατοτρόφοι έπρεπε να βρίσκονται έξω από τα τυροκομεία και όχι έξω από το Προεδρικό

Οι αιγοπροβατοτρόφοι έπρεπε να βρίσκονται έξω από τα τυροκομεία και όχι έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν στους τυροκόμους.

Μιλώντας στο "Πρωινό Δρομολόγιο", ο κύριος Καδής χαρακτήρισε απόλυτα δικαιολογημένη την αγανάκτηση των αιγοπροβατοτρόφων, εξηγώντας ότι παράγουν γάλα με κόστος ενάμισυ ευρώ και αποζημιώνονται από τα τυροκομία με ένα ευρώ και δέκα σεντ.  

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι την τιμή του γάλακτος αντί να την καθορίζουν οι παραγωγοί, την καθορίζουν οι τυροκόμοι. " Κάποιοι τα θέλουν όλα δικά τους", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Γεωργίας.  

Τόνισε, επίσης, ότι ο λόγος που οι τυροκόμοι κρατούν την τιμή του γάλακτος χαμηλά, είναι για να ασκήσουν πιέσεις, ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για συγκεκριμένες αλλαγές στο φάκελο για το χαλλούμι, οι οποίες όπως τόνισε ο Υπουργός, είναι εκτός πραγματικότητας.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του παγκύπριου συνδέσμου αιγοπροβατοτρόφων Παναγιώτης Κωνσταντίνου, σημείωσε ότι η οικονομική βοήθεια που δίδεται από το κράτος δεν επιλύει το πρόβλημα. Υπογράμμισε ότι επιβάλλεται να εφαρμοστούν οι νόμοι, ώστε ο κλάδος να μπορεί να λειτουργεί από μόνος του.

Ο κύριος Κωνσταντίνου υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη ελέγχου, ως προς την ποσότητα γάλακτος που χρησιμοποιούν οι τυροκόμοι στην παρασκευή χαλλουμιών.

Καταγγελίες αιγοπροβατοτρόφων κατά τυροκόμων

Ο πρόεδρος του παγκυπρίου συνδέσμου αιγοπροβατοτρόφων κατήγγειλε ότι γίνεται προσυνεννόηση μεταξύ των τυροκόμων, προκειμένου να κρατούν χαμηλά την τιμή του γάλακτος.

Δήλωσε, μάλιστα, πως τα τυροκομεία, σε πολλές περιπτώσεις, αντί να προμηθεύονται γάλα από τους παραγωγούς, προτιμούν να προβαίνουν σε αγοραπωλησίες μεταξύ τους, ώστε να διατηρούν την τιμή χαμηλά.

Το ενδεχόμενο προσυνεννόησης μεταξύ των τυροκόμων, θα εξετάσει η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής. Σημείωσε, ακόμη, ότι και το Υπουργείο θα συγκεντρώσει στοιχεία όσον αφορά το κόστος παραγωγής του γάλακτος, αλλά και την τιμή στην οποία προμηθεύονται το γάλα τα μεγάλα τυροκομεία.

Σε παρέμβασή της στο Τρίτο, η πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, Λουκία Χριστοδούλου, είπε πως η Επιτροπή δεν κατέχει στοιχεία για το συγκεκριμένη υπόθεση. Παράλληλα, κάλεσε όλους όσοι κατέχουν πληροφορίες, να τις διαβιβάσουν στην Επιτροπή.

​ΑΤ

συντάκτης: Ιωάννα Νικολάου

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μαΐου 2022 - 09:54

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Έκκληση OHE χρηματοδότησης $2,8 δισεκατομμυρίων για τη Γάζα
05:57
Πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού παραμένει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
05:49
Την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση
05:40
Το Κατάρ επανεξετάζει τον ρόλο του ως μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς
05:33
Αεροπορικές επιδρομές Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
05:26
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
05:21
17 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 17/4/2024
22:06
Η ΥΚΑΝ έχει στείλει 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης
22:00
Νίκος Δένδιας: Έχει δρομολογηθεί anti-drone θόλος στο Αιγαίο, όπως του Ισραήλ
21:50
Παγκύπρια 24ωρη απεργία του Συνδέσμου Εργοληπτών Μηχανολογικών και Ηλεκτρολογικών Έργων- Καταδικάζει η ΟΕΒ
21:27
Κοινή επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της Προέδρου της Κομισιόν στο Λίβανο στις 2 Μαϊου
20:49
Πρόγραμμα για στήριξη τ/κ επιχειρήσεων από ΕΕ ανακοίνωσε η Κομισιόν
20:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.