Σχεδόν 60 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν πέρυσι στο εσωτερικό της χώρας τους σε όλον τον κόσμο λόγω συγκρούσεων και φυσικών καταστροφών

Οι συγκρούσεις και οι φυσικές καταστροφές εκτόπισαν πέρυσι εκατομμύρια ανθρώπους στο εσωτερικό της χώρας τους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό αυτών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να καταφύγουν σε άλλα μέρη εντός της χώρας τους στον αριθμό ρεκόρ των σχεδόν 60 εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα από μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Οι εσωτερικά εκτοπισμένοι ανήλθαν σε 59,1 εκατομμύρια το 2021 και οι μισοί από αυτούς ήταν κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με το Κέντρο Παρακολούθησης Εσωτερικών Εκτοπισμών (IDMC) και το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC).

Από χρονιά σε χρονιά, ο αριθμός αυτός, στον οποίο δεν συνυπολογίζονται οι πρόσφυγες στο εξωτερικό, δεν παύει να αυξάνεται και ένα νέο ρεκόρ αναμένεται να καταγραφεί το 2022 εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για τον δεύτερο υψηλότερο ετήσιο αριθμό τα τελευταία δέκα χρόνια και ακολουθεί αυτόν του 2020, όταν καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ εσωτερικών εκτοπισμών λόγω μιας σειράς φυσικών καταστροφών.

«Το 2022 προαναγγέλλεται ζοφερό», κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, προειδοποίησε η διευθύντρια του IDMC Αλεξάντρα Μπίλακ σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε.

Περισσότεροι από 8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Ουκρανίας ύστερα από δύο και πλέον μήνες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα, σύμφωνα με τον OHE.

Η κατάσταση στον κόσμο «δεν ήταν ποτέ τόσο κακή», παρατήρησε παράλληλα ο γενικός γραμματέας του NRC Γιαν Έγκελαντ, σημειώνοντας ότι «ο κόσμος καταρρέει».

«Η κατάσταση σήμερα είναι στην πραγματικότητα απίστευτα χειρότερη από αυτό που αφήνει να διαφανεί αυτός ο αριθμός ρεκόρ που έχουμε. Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι οι παγκόσμιοι ηγέτες να κάνουν μια τιτάνια αλλαγή στον τρόπο σκέψης τους για να αποφευχθούν και να ρυθμιστούν οι συγκρούσεις, προκειμένου να δοθεί τέλος σε αυτήν την απότομη αύξηση στον ανθρώπινο πόνο», υπογράμμισε.

Πέρυσι, η Υποσαχάρια Αφρική ήταν η περιοχή που κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων: πολλοί άνθρωποι εκτοπίστηκαν πολλές φορές, συμπεριλαμβανομένων πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων μόνον στην Αιθιοπία, μια χώρα που μαστίζεται από σοβαρή ξηρασία και στην οποία ξέσπασε σύγκρουση στα τέλη του 2020 στην περιοχή του Τιγκράι. Πρόκειται για τον πιο αυξημένο αριθμό που έχει καταγραφεί ποτέ σε μία μόνο χώρα.

Άνευ προηγουμένου αριθμοί καταγράφηκαν επίσης πέρυσι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στο Αφγανιστάν, όπου η επάνοδος στην εξουσία των Ταλιμπάν σε συνδυασμό με την ξηρασία ώθησε πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Στην Μιανμάρ, όπου οι στρατιωτικοί κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα τον Φεβρουάριο του 2021, ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους έφτασε επίσης σε επίπεδο ρεκόρ.

Στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική καταγράφηκαν αντιθέτως τα πιο χαμηλά επίπεδα νέων εκτοπισμών σε δέκα χρόνια, καθώς οι συγκρούσεις στη Συρία, στη Λιβύη και στο Ιράκ είχαν μια κάποια αποκλιμάκωση, αλλά ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στην περιοχή παραμένει υψηλός.

Ως εκ τούτου, η Συρία εξακολουθεί να έχει τον μεγαλύτερο αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων λόγω σύγκρουσης, ήτοι 6,7 εκατομμύρια στα τέλη του 2021. Ακολουθούν η ΛΔ Κονγκό (5,3 εκατομμύρια) και η Κολομβία (5,2 εκατομμύρια), όπως και το Αφγανιστάν και η Υεμένη (4,3 εκατομμύρια έκαστη).

Μολονότι αυτοί που εκτοπίζονται εξαιτίας των συγκρούσεων εξακολουθούν να αυξάνονται, οι φυσικές καταστροφές παραμένουν ο βασικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους (23,7 εκατομμύρια εκτοπισμοί το 2021).

Τουλάχιστον το 94% αυτών των εκτοπισμών αποδόθηκε σε καιρικές και κλιματικές καταστροφές, όπως οι κυκλώνες, οι πλημμύρες και η ξηρασία, φαινόμενα ολοένα και πιο συχνά και πιο έντονα εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.

Το 70% των εσωτερικών εκτοπισμών που συνδέονται με φυσικές καταστροφές το 2021 καταγράφηκε στην Κίνα, στις Φιλιππίνες και την Ινδία.

Ωστόσο ολοένα και περισσότερο, οι συγκρούσεις και οι φυσικές καταστροφές συμβαδίζουν, τόνισε ο Έγκελαντ.

Σε χώρες, όπως η Μοζαμβίκη, η Μιανμάρ, η Σομαλία και το Νότιο Σουδάν, οι κρίσεις αλληλεπικαλύπτονται, έχουν αντίκτυπο στην επισιτιστική ασφάλεια και καθιστούν πιο ευάλωτους εκατομμύρια ανθρώπους.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μαΐου 2022 - 13:32

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

02 Ιουλίου
Για πρώτη φορά η ΕΕ αγόρασε περισσότερο αέριο από τις ΗΠΑ απ' ότι από τη Ρωσία
10:08
Σώτος Σάββα: Προς τη σωστή κατεύθυνση οδηγούν οι αποφάσεις για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος
09:29
Κωνσταντίνος Δέλτας: Ανησυχητική η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων
09:15
Χάος σε αεροδρόμια της Ευρώπης λόγω απεργιών και έλλειψης προσωπικού
09:01
Εγκλωβισμένη στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης η εξαμελής ομάδα της Βουλής των Αντιπροσώπων
08:43
Τουρκία- Αρμενία: Συμφωνούν στην εξομάλυνση των σχέσεών τους. Ξεκινούν απευθείας εμπορικές πτήσεις
07:34
"Προτάσεις συνεργασίας" από Τατάρ, στη λογική της ισότιμης κυριαρχίας
07:26
Ισχυρός σεισμός στο Ιραν: 5 νεκροί και 12 τραυματίες
06:10
01 Ιουλίου
Ουκρανία: Τουλάχιστον 21 νεκροί από τα ρωσικά πλήγματα στην Οδησσό
21:46
Αισιόδοξος ότι η κυπριακή οικονομία θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες των προβλημάτων που προκαλούν η πανδημία και η ρωσική εισβολή, δήλωσε ο ΠτΔ
21:32
ΠτΔ: Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα αναλάβει την προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό και για αυτό, δεν χρειάζεται ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου
20:55
H Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει και να συλλάβει φορτηγό πλοίο υπό ρωσική σημαία
20:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand