Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τεκμηριώνει "προφανή εγκλήματα πολέμου" στην Ουκρανία

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει τεκμηριώσει περισσότερες περιπτώσεις "προφανώς εγκλημάτων πολέμου" από τα ρωσικά στρατεύματα σε δύο περιφέρειες της Ουκρανίας.

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρει σε έκθεση ότι οι ρωσικές δυνάμεις που ελέγχουν μεγάλο μέρος των περιφερειών του Κιέβου και του Τσερνίχιφ από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τον Μάρτιο, υπέβαλαν αμάχους σε συνοπτικές εκτελέσεις, βασανιστήρια και άλλες σοβαρές καταχρήσεις.

Η έκθεση αναφέρεται σε αυτό που το HRW λέει ότι είναι 22 εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, εννέα άλλες παράνομες ανθρωποκτονίες, έξι πιθανές αναγκαστικές εξαφανίσεις και επτά περιπτώσεις βασανιστηρίων. Εικοσιένας άμαχοι είπαν στο HRW ότι τους κράτησαν παράνομα σε απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες. Το HRW ζήτησε οι εικαζόμενες καταχρήσεις να "διερευνηθούν αμερόληπτα και να γίνουν οι κατάλληλες διώξεις".

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησαν αμέσως στο αίτημα του Reuters να σχολιάσουν την έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους ή ότι εμπλέκεται σε εγκλήματα πολέμου και κατηγορεί την Ουκρανία για διάπραξη ωμοτήτων με στόχο τη σπίλωση των ρωσικών δυνάμεων.

Όταν ρωτήθηκε γενικότερα σε σχέση με καταγγελίες κατά των ρωσικών δυνάμεων για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, ο Πεσκόφ είπε στο Reuters: "Θεωρούμε ότι είναι αδύνατο και απαράδεκτο να διατυπώνονται τέτοιοι όροι".

"Πολλές από τις περιπτώσεις για τις οποίες μιλάει η Ουκρανία είναι προφανώς πλαστές, και οι πιο κραυγαλέες είναι στημένες, όπως έχει αποδειχθεί με πειστικό τρόπο από τους ειδικούς μας", είπε.

Το HRW αναφέρει ότι επισκέφθηκε συνολικά 17 χωριά και μικρές πόλεις στις περιφέρειες του Κιέβου και του Τσερνίχιφ και πήρε συνεντεύξεις από 65 ανθρώπους από τις 10 Απριλίου έως και τις 10 Μαΐου, συμπεριλαμβανομένων πρώην κρατουμένων, ανθρώπων που δηλώνουν ότι επέζησαν από βασανιστήρια, οικογένειες θυμάτων και άλλους μάρτυρες. Το Reuters δεν μπόρεσε αμέσως να επαληθεύσει τα στοιχεία που επικαλείται το HRW.

Η έκθεση προχώρησε περισσότερο από μια δήλωση που δημοσιοποιήθηκε τον Απρίλιο, στην οποία το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωνε ότι είχε τεκμηριώσει "αρκετές περιπτώσεις διάπραξης παραβιάσεων του δικαίου του πολέμου από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις" σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία, όπως το Τσερνίχιβ, το Χάρκοβο και το Κίεβο.

Η Ρωσία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" που έχει στόχο να αποδυναμώσει τις στρατιωτικές ικανότητες του νότιου γείτονά της και να συλλάβει αυτούς που θεωρεί ως επικίνδυνους εθνικιστές.

Περιφερειακό δικαστήριο του Κιέβου άρχισε σήμερα την ακροαματική διαδικασία στην πρώτη δίκη για έγκλημα πολέμου σε βάρος Ρώσου στρατιώτη που μετείχε στη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Ο στρατιώτης, που κατηγορείται για τον φόνο ενός 62χρονου άμαχου, είπε στο δικαστήριο ότι είναι ένοχος.

Η Ουκρανία δηλώνει ότι έχει ταυτοποιήσει περισσότερα από 10.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου συνολικά.

Ρ.Σ

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μαΐου 2022 - 21:03

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.