Νομοσχέδιο για το επαγγελματικό σχέδιο συνταξιοδοτικών ωφελημάτων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα ενέκρινε το Υπουργικό

Νομοσχέδιο για το επαγγελματικό σχέδιο συνταξιοδοτικών ωφελημάτων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Καλύπτει όλους τους υπηρετούντες, οι οποίοι προσλήφθηκαν ή διορίστηκαν μετά την 1/10/2011 καθώς και όσους μόνιμους υπαλλήλους θα διοριστούν για πρώτη φορά σε θέση κατά ή μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου.

Ειδικότερα θα δημιουργηθεί ένα νέο ειδικό ταμείο καταβολής συνταξιοδοτικών ωφελημάτων το οποίο θα χρηματοδοτείται εκατέρωθεν από τον εργοδότη και από τον εργαζόμενο με ποσό ίσο του 5% των μηνιαίων συντάξιμων απολαβών του μέλους.

Το ποσοστό χρηματοδότησης δύναται να αναπροσαρμόζεται μελλοντικά κατόπιν ανάλογων αναλογιστικών μελετών.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, είπε ότι το σχέδιο καλύπτει όλους τους υπηρετούντες οι οποίοι είναι εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου στην κρατική υπηρεσία αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στην τοπική αυτοδιοίκηση, τους ειδικούς αστυνομικούς που έχουν μονιμοποιηθεί ως ειδικοί αστυνομικοί με βάση τη νομοθεσία, τους συμβασιούχους υπαξιωματικούς και τους απόφοιτους του δασικού κολεγίου.

Σημείωσε πως ο σχεδιασμός του νέου επαγγελματικού σχεδίου συνταξιοδοτικών ωφελημάτων εδράζεται στη φιλοσοφία της λειτουργίας των ταμείων προνοίας.

Είναι ένα σχέδιο το οποίο δεν είναι όπως το προηγούμενο το οποίο ίσχυε πριν το 2011, στο οποίο οι απολαβές εξαρτιόνταν από τον τελικό μισθό αλλά είναι ένα σχέδιο το οποίο εξαρτάται από τις συνεισφορές, πρόσθεσε.

Ανέφερε πως με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται και η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών αλλά και τα δικαιώματα του εργαζόμενου.

«Άρα αίρεται οριστικά αυτή η εκκρεμότητα που υπήρχε μετά το 2011 οπόταν τερματίστηκε το προηγούμενο σχέδιο συντάξεων για τους νεοεισερχόμενους», είπε ο Υπουργός Οικονομικών.

Είπε πως με τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου κλείνει μια εκκρεμότητα η οποία υπάρχει από το 2011 στη δημόσια και ευρύτερη δημόσια υπηρεσία, προσθέτοντας πως το σχέδιο αυτό είναι πολύ πιο συμφέρον για τον φορολογούμενο από το προηγούμενο, το οποίο ίσχυε πριν το 2011, αλλά διασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του ταμείου, κάτι το οποίο είναι προς όφελος του ίδιου του εργαζόμενου.

Ερωτηθείς πόσα άτομα επηρεάζονται, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως είναι αρκετές δεκάδες χιλιάδες.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε πως το σχέδιο θα εφαρμοστεί με την ψήφιση της νομοθεσίας αλλά θα ισχύει από την 1η Οκτωβρίου 2011.

«Και θα κατατεθούν και οι εισφορές εκ μέρους του ιδίου του κράτους. Έχουμε δε και περιπτώσεις που έχουν αφυπηρετήσει κάποιοι και εκείνοι θα καλύπτονται. Άρα θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ καλό σχέδιο, το οποίο είναι αποτέλεσμα στενής διαβούλευσης αλλά και συμφωνίας με όλες τις οργανώσεις των εργαζομένων, την ΠΑΣΥΔΥ, τη ΣΕΚ, την ΠΕΟ, τους αστυνομικούς, τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, την ΟΛΤΕΚ, την ΠΟΕΔ και την ΟΕΛΜΕΚ και όλους όσοι αφορούν αυτά τα σχέδια», είπε ο Υπουργός Οικονομικών.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μαΐου 2022 - 13:44

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

02 Ιουλίου
Για πρώτη φορά η ΕΕ αγόρασε περισσότερο αέριο από τις ΗΠΑ απ' ότι από τη Ρωσία
10:08
Σώτος Σάββα: Προς τη σωστή κατεύθυνση οδηγούν οι αποφάσεις για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος
09:29
Κωνσταντίνος Δέλτας: Ανησυχητική η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων
09:15
Χάος σε αεροδρόμια της Ευρώπης λόγω απεργιών και έλλειψης προσωπικού
09:01
Εγκλωβισμένη στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης η εξαμελής ομάδα της Βουλής των Αντιπροσώπων
08:43
Τουρκία- Αρμενία: Συμφωνούν στην εξομάλυνση των σχέσεών τους. Ξεκινούν απευθείας εμπορικές πτήσεις
07:34
"Προτάσεις συνεργασίας" από Τατάρ, στη λογική της ισότιμης κυριαρχίας
07:26
Ισχυρός σεισμός στο Ιραν: 5 νεκροί και 12 τραυματίες
06:10
01 Ιουλίου
Ουκρανία: Τουλάχιστον 21 νεκροί από τα ρωσικά πλήγματα στην Οδησσό
21:46
Αισιόδοξος ότι η κυπριακή οικονομία θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες των προβλημάτων που προκαλούν η πανδημία και η ρωσική εισβολή, δήλωσε ο ΠτΔ
21:32
ΠτΔ: Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα αναλάβει την προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό και για αυτό, δεν χρειάζεται ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου
20:55
H Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει και να συλλάβει φορτηγό πλοίο υπό ρωσική σημαία
20:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand