Ιστορικό βήμα για την αμυντική Συμμαχία, χαρακτηρίζει ο Σολτς την αίτηση Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ιστορικό βήμα, χαρακτήρισε την αίτηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σολτς.

Ο Σολτς, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Τύπου και Πληροφοριών της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, προέβη σε δήλωση σχετικά με το θέμα, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου με τον Πρωθυπουργό του Λιχτενστάιν Ντάνιελ Ρις.

Είπε, συγκεκριμένα, ότι η αίτηση είναι ένα «ιστορικό βήμα για την αμυντική Συμμαχία και για την Ευρώπη».

Ο Γερμανός Καγκελάριος είπε, επίσης, ότι «οι δύο χώρες αντιδρούν κατ’ αυτόν τον τρόπο στη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και στη συνακόλουθη δραματική αλλαγή στην κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη» και σημείωσε ότι «η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση χαιρετίζει αυτήν την κυρίαρχη απόφαση των Σκανδιναβών φίλων μας».

Συνεχίζοντας είπε ότι «είμαστε ήδη πολύ στενά συνδεδεμένοι με τη Φινλανδία και τη Σουηδία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσω των διμερών μας σχέσεων και των σχέσεων ασφαλείας».

Το ΝΑΤΟ, πρόσθεσε, «βασίζεται στην ιδέα ότι μας ενώνουν κοινές αξίες και υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλον ανά πάσα στιγμή. Αυτή η Συμμαχία είναι μια αμυντική συμμαχία. Δεν στρέφεται εναντίον κανενός, αλλά εξασφαλίζει προστασία και ασφάλεια για όλους τους συμμάχους. Αυτή η αρχή της συλλογικής άμυνας είναι ο εγγυητής της ειρήνης και της σταθερότητας στον ευρωατλαντικό χώρο εδώ και δεκαετίες».

Με την αίτησή τους για ένταξη, η Φινλανδία και η Σουηδία, είπε ο Σολτς, ασκούν το κυριαρχικό τους δικαίωμα να επιλέγουν ελεύθερα τη συμμαχία τους. Δείχνουν ότι συμμερίζονται τις αξίες της Συμμαχίας και θέλουν να υπερασπιστούν ο ένας τον άλλον μαζί μας.

«Με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, αποκτάμε δύο πολύτιμους συμμάχους που θα ενισχύσουν τις αμυντικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ», τόνισε και διαβεβαίωσε ότι «η Γερμανία θα εργαστεί για να διασφαλίσει την ταχεία πρόοδο της ενταξιακής διαδικασίας. Θα πραγματοποιήσουμε την επικύρωση από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας αμέσως σε συνεννόηση με τα συνταγματικά όργανα».

Κάλεσε άλλα κράτη να κάνουν το ίδιο. «Για τη Γερμανία είναι ήδη σαφές: Οι χώρες μας δεσμεύονται ήδη από την υποχρέωση να παρέχουν η μία στην άλλη κάθε δυνατή βοήθεια και υποστήριξη για αμοιβαία προστασία σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό περιλαμβάνεται επίσης στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και θα το υπογραμμίζουμε τακτικά με πολιτικές επισκέψεις υψηλού επιπέδου στη Φινλανδία και τη Σουηδία», τόνισε.

Είπε τέλος ότι «θα εντείνουμε τη στρατιωτική μας συνεργασία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Βαλτικής και μέσω κοινών ασκήσεων» και κατέληξε δηλώνοντας ότι ανυπομονούν να έχουν σύντομα τη Φινλανδία και τη Σουηδία μαζί τους ως συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

(ΚΥΠΕ/ΠΒ/ΓΒΑ)

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

06 Ιουλίου
Χαιρετισμός ΠτΔ στα εγκαίνια του Κέντρου Πολίτη των Κυπριακών Ταχυδρομείων Ξυλοφάγου
21:58
Ακόμα 10.300 πτήσεις ακύρωσε η British Airways
20:51
ΠτΔ: Η Κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των πατατοπαραγωγών και του αγροτικού κόσμου
20:23
Σφίγγει ο κλοιός για τον Μπόρις Τζόνσον - Αντιπροσωπεία υπουργών θα του ζητήσει να παραιτηθεί
19:11
Ελλάδα: ​Καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος παιδιού ο οποίος συνδέεται με οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας
18:34
Ανακοίνωσε Κίκο η Ανόρθωση
18:06
Ανακοίνωση της Ανόρθωσης για Ουάρντα
18:01
Συνδιαχείρηση και διαμοιρασμό νερού, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου ζητεί ο Τατάρ σύμφωνα με τον Τουρκοκυπριακό τύπο
17:50
Στη θέση της Αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ επανεξελέγη η Ειρήνη Χαραλαμπίδου
17:28
Παραιτήσεων συνέχεια στη βρετανική κυβέρνηση - Ενώπιον μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής ο Μπόρις Τζόνσον
17:01
​ Η έκθεση οικονομίας "Όραμα 2035" παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό
16:45
Έχασε τη μάχη για τη ζωή η 73χρονη που είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα όταν 59χρονος πυρπόλησε το σπίτι γειτόνων της
16:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand