Ετοιμος ο Πρόεδρος για διάλογο για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, είπε ο Κυριάκος Κούσιος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος να παρακαθίσει σε ένα έντιμο και ειλικρινή διάλογο για μία δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ανέφερε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κυριάκος Κούσιος προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα συνεχίζονται οι προσπάθειες για προστασία της περίκλειστης περιοχής της πόλης της Αμμοχώστου και επιστροφή στους νόμιμους κατοίκους της.

Σε χαιρετισμό του στην παρουσίαση του βιβλίου του Αντρέα Μορφίτη «Χαμένες Προσδοκίες», που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, ο κ. Κούσιος αναφέρθηκε στην Αμμόχωστο για να σημειώσει ότι «η πόλη της Αμμοχώστου μπορεί να σιωπά εδώ και 48 χρόνια, όμως εμείς δεν σιωπούμε. Διεκδικούμε το δίκαιό μας, αν και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι απέναντι μας έχουμε ένα αδίστακτο κατακτητή», προσθέτοντας ότι «η Τουρκία, όχι μόνο επιδεικνύει την ίδια αδιάλλακτη στάση και μια προκλητικά επιθετική συμπεριφορά, αλλά επιχειρεί να επιβάλει και νέα τετελεσμένα».

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του, συνέχισε, «αντιτάσσεται με όλα τα μέσα στις νέες αυτές προκλήσεις, αξιοποιώντας το διεθνές δίκαιο και τη θέση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον ΟΗΕ. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος να παρακαθίσει σε ένα έντιμο και ειλικρινή διάλογο για μία δίκαιη, λειτουργική και συνεπώς βιώσιμη λύση».

Είπε ακόμα ότι «συνεχίζουμε τις έντονες προσπάθειές μας για προστασία της περίκλειστης περιοχής της πόλης της Αμμοχώστου και επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Αναφερόμενος στο βιβλίο του Ανδρέα Μορφίτη, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω είπε πως «στο επίκεντρο πάντα της σκέψης, της έγνοιας και του προβληματισμού του συγγραφέα κυριαρχεί το πρόβλημα της ημικατεχόμενης πατρίδας του, με ιδιαίτερες και εύστοχες αναφορές τόσο στην επέλαση των μεταναστευτικών κυμάτων από την Τουρκία όσο και στην επιχειρούμενη εποικιστική άλωση της γενέτειράς του Αμμοχώστου. Ο συγγραφέας πραγματεύεται με το σύγγραμμα του ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, άρρηκτα συνυφασμένων με την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού».

Ταυτόχρονα, συνέχισε, ο Ανδρέας Μορφίτης «καταπιάνεται μεταξύ άλλων, με φλέγοντα θέματα που απασχολούν τον τόπο μας, όπως η ανάγκη για καταπολέμηση της διαφθοράς, οι ελλιπείς έλεγχοι στις διακινήσεις πολιτών στα οδοφράγματα που απειλούν την ασφάλεια της χώρας, το μεταναστευτικό βάρος, την εισβολή ουσιαστικά που βιώνει η Κύπρος, η πρακτική εκμετάλλευσης του μεταναστευτικού από την Τουρκία και η συνειδητή προσπάθεια της για αλλοίωση της δημογραφίας του νησιού».

Ρ.Σ

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μαΐου 2022 - 21:46

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

06 Ιουλίου
Χαιρετισμός ΠτΔ στα εγκαίνια του Κέντρου Πολίτη των Κυπριακών Ταχυδρομείων Ξυλοφάγου
21:58
Ακόμα 10.300 πτήσεις ακύρωσε η British Airways
20:51
ΠτΔ: Η Κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των πατατοπαραγωγών και του αγροτικού κόσμου
20:23
Σφίγγει ο κλοιός για τον Μπόρις Τζόνσον - Αντιπροσωπεία υπουργών θα του ζητήσει να παραιτηθεί
19:11
Ελλάδα: ​Καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος παιδιού ο οποίος συνδέεται με οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας
18:34
Ανακοίνωσε Κίκο η Ανόρθωση
18:06
Ανακοίνωση της Ανόρθωσης για Ουάρντα
18:01
Συνδιαχείρηση και διαμοιρασμό νερού, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου ζητεί ο Τατάρ σύμφωνα με τον Τουρκοκυπριακό τύπο
17:50
Στη θέση της Αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ επανεξελέγη η Ειρήνη Χαραλαμπίδου
17:28
Παραιτήσεων συνέχεια στη βρετανική κυβέρνηση - Ενώπιον μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής ο Μπόρις Τζόνσον
17:01
​ Η έκθεση οικονομίας "Όραμα 2035" παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό
16:45
Έχασε τη μάχη για τη ζωή η 73χρονη που είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα όταν 59χρονος πυρπόλησε το σπίτι γειτόνων της
16:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand