Επενδύσεις, απλοποίηση διαδικασιών για ανανεώσιμες και προώθηση των φωτοβολταϊκών μεταξύ άλλων προτάσεων στο πακέτο REPowerEU της Κομισιόν

Χρηματοδότηση επενδύσεων για έργα ενέργειας, απλοποίηση των διαδικασιών για αδειοδότηση έργων για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και μια σειρά από βραχυπρόσθεσμα μέτρα για αντιμετώπιση των υψηλών τιμών που περιλαμβάνουν και μέτρα για χώρες με μειωμένες ή περιορισμένες διασυνδέσεις με το ηλεκτρικό δίκτυο της ΕΕ (όπως η Κύπρος) περιέχει μεγάλο πακέτο μέτρων και προτάσεων που καλύπτει μεταξύ άλλων την απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μέσω του προγράμματος REPowerEU, το οποίο παρουσιάστηκε την Τετάρτη από την Κομισιόν.

Όπως εξήγησαν σε συνέντευξη Τύπου ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία Φρανς Τίμερμανς και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, το πακέτο REPowerEU συνδυάζει μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και την επίσπευση της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το πακέτο περιέχει μεταξύ άλλων και πρόνοιες που αφορούν χώρες χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα και επιτρέπουν τη χρηματοδότηση νέων αγωγών πετρελαίου και αναβάθμιση των υπαρχόντων, ζήτημα που αγγίζει ιδιαίτερα τα αιτήματα της Ουγγαρίας, τα οποία εμποδίζουν την έγκριση του έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, το πακέτο REPowerEU αποτελεί τον «11ο όροφο» στο «10όροφο κτήριο» που αποτελεί τις προτάσεις του πακέτου «Fit for 55» για προώθηση του μηδενισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει πως το REPowerEU χτίζει πάνω στις προηγούμενες προτάσεις

Μεταξύ άλλων, τα μέτρα που προτείνεται περιέχουν και την προώθηση της ηλιακής ενέργειας με την προώθηση της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών σε παλιά και νέα κτήρια.

Μακροπρόθεσμα μέτρα για αντιμετώπιση της ενεργειακής εξάρτησης

Όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, η Κομισιόν προτείνει την αύξηση του δεσμευτικού στόχου για την ενεργειακή απόδοση στο πλαίσιο του νομοθετικού πακέτου «Fit for 55» από 9% σε 13%.

Επίσης, η Κομισιόν δημοσιοποίησε μια σειρά από συγκεκριμένες πρακτικές στην κατανάλωση ενέργειας που μπορούν να περιορίσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου και πετρελαίου κατά 5%, ενθαρρύνοντας παράλληλα τα κράτη μέλη να προωθήσουν αυτές τις ιδέες προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με επικοινωνιακές εκστρατείες.

Ακόμα, προτείνονται χρηματοοικονομικά μέτρα όπως μειωμένος ΦΠΑ για συστήματα ενεργειακής απόδοσης και τη μόνωση κτηρίων.

Στο πλαίσιο της προώθησης της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας, η Κομισιόν εξετάζει την εξέλιξη της Ενεργειακής Πλατφόρμας της ΕΕ, μέσω της οποίας τα κράτη μέλη μπορούν να συντονιστούν εθελοντικά, σε έναν μηχανισμό κοινής αγοράς ενέργειας μέσω του οποίου θα γίνεται διαπραγμάτευση για τιμές αγοράς φυσικού αερίου από κοινού από τα κράτη μέλη που θα επιλέξουν να συμμετέχουν.

Η Κομισιόν υιοθέτησε επίσης πρόταση για μια Εξωτερική Στρατηγική Ενέργειας της ΕΕ η οποία έχει ως στόχο την διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και την δημιουργία μακροπρόθεσμων συνεργασιών με παροχείς ενέργειας, μεταξύ άλλων στον τομέα του υδρογόνου και πράσινων τεχνολογιών.

Η εν λόγω στρατηγική θα προωθήσει την ανάπτυξη διαδρόμων υδρογόνου στη Μεσόγειο και τη Βόρειο Θάλασσα, καθώς και στη στήριξη της Ουκρανίας, της Μολδαβίας, των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Γειτονίας.

Επιπρόσθετα, η Κομισιόν προτείνει την επίσπευση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέσω της αύξησης του στόχου που περιέχεται στις νομοθεσίες «Fit for 55» για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες μέχρι το 2030, από 40% σε 45%.

Ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που θα προωθηθούν προς την επίτευξη αυτού του στόχου περιλαμβάνουν τον διπλασιασμό των δυνατοτήτων παραγωγής ηλιακής ενέργειας μέχρι το 2025 και την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών για παραγωγή ακόμα 600GW μέχρι το 2030, καθώς και τη θέσπιση νομικής υποχρέωσης τοποθέτησης φωτοβολταϊκών σε νέα δημόσια και εμπορικά κτήρια και σε νέα οικιστικά κτήρια.

Ακόμα μια σημαντική πρόταση αφορά την απλοποίηση των διαδικασιών για αδειοδότηση έργων παραγωγής βιώσιμης ενέργειας μέσω τροποποίησης της σχετικής Οδηγίας που θα αναγνωρίζει σε τέτοια έργα  το καθεστώς έργου ύψιστου δημοσίου συμφέροντος.

Παράλληλα, τα κράτη μέλη θα κληθούν να καθορίσουν συγκεκριμένες περιοχές για την προώθηση έργων ανανεώσιμης ενέργειας, όπου θα έχει διαπιστωθεί εκ των προτέρων πως υπάρχει μειωμένος κίνδυνος ζημιάς στο περιβάλλον, ώστε η διαδικασία αδειοδότησης να μπορεί να προχωρήσει σε έναν χρόνο αντί για δέκα όπως γίνεται σήμερα κατά μέσο όρο.

Στον τομέα της βιομηχανίας και των μεταφορών, προτείνεται μια σειρά μέτρων και πολιτικών που μπορούν να περιορίσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά ακόμα 35 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέχρι του 2030, όπως και η χρήση των εσόδων από το σύστημα εμπορίας εκπομπών για επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία.

Αντιμετώπιση της αστάθειας στις τιμές ενέργειας

Το πακέτο περιλαμβάνει και αρκετά βραχυπρόθεσμα μέτρα για αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας, στο πλαίσιο της «εργαλειοθήκης» που έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν, αλλά και νέα προληπτικά μέτρα σε περίπτωση ολικής διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Όσον αφορά τις αγορές φυσικού αερίου, η Κομισιόν αναφέρεται στη δυνατότητα της επέκτασης των ρυθμίσεων των τιμών για συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών και επιχειρήσεων, καθώς και τη δυνατότητα κοινής αγοράς φυσικού αερίου.

Όσον αφορά τις αγορές ηλεκτρισμού, προτείνεται η αξιοποίηση κερδών για στήριξη καταναλωτών τον επόμενο χειμώνα, παράταση της ρύθμισης των τιμών για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και επιδότηση των καυσίμων για παραγωγή ενέργειας σε χώρες με περιορισμένη ή μηδενική (όπως στην Κύπρο) διασυνδεσιμότητα με τις ενεργειακές αγορές της ΕΕ.

Σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου, η Κομισιόν προτείνει προσωρινό πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Ρ.Σ

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Ιουνίου
Ερντογάν: "Δεν θα διστάσουμε να κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα στη Μεσόγειο και το Αιγαίο"
21:41
Ενώπιον του Υπουργικού αύριο η εισήγηση για υποχρεωτική χρήση μάσκας στα φαρμακεία
21:07
ΥΠΟΙΚ Κύπρου και ΗΠΑ: Συμφώνησαν στον στόχο για όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο
20:57
ΠτΔ: Η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον κατήφορο μιας απρεπούς συμπεριφοράς
20:37
Η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε την απέλαση 8 Ελλήνων διπλωματών
19:40
Τουλάχιστον δύο νεκροί και 20 τραυματίες από ρωσική πυραυλική επίθεση σε εμπορικό κέντρο της Ουκρανίας
19:30
Στο ΑΠΟΕΛ και ο Χριστοδούλου
19:01
Δένδιας: Η αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας αποσταθεροποιεί ευρύτερες περιοχές στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή
18:48
Τατάρ: Βιώσιμη συμφωνία μόνο με τη λεγόμενη ισοδυναμία των δύο ίσων πλευρών
17:53
Η Ρωσία λέει ότι η Ουκρανία ευθύνεται για το ότι ο πύραυλος έπεσε πάνω σε συγκρότημα κατοικιών στο Κίεβο
17:24
Χάλκινο μετάλλιο και στο μπάντμιντον στους Μεσογειακούς της Αλγερίας
17:09
Τζέικ Σάλιβαν: Πολύ πιθανή μια συνάντηση μεταξύ Μπάιντεν και Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ
16:24
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand