Ταραχές σε επικήδεια πομπή στην Ανατολική Ιερουσαλήμ - Νέα στοιχεία για τα επεισόδια στην κηδεία της δημοσιογράφου του Al Jazeera

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γαβριήλ Χαρίτος - Ιερουσαλήμ  

Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Αράβων νεαρών διαδηλωτών και ισραηλινών αστυνομικών δυνάμεων σημειώθηκαν χθες βράδυ σε διάφορα σημεία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ με επίκεντρο την Παλιά Πόλη και τη συνοικία Α-Τουρ, στο Όρος των Ελαιών. Αφορμή στάθηκε η επικήδεια πομπή 21χρονου Άραβα, ο οποίος είχε λάβει μέρος στις διαδηλώσεις στον προαύλιο χώρο του Τεμένους Αλ-Άκσα και στις 22 Απριλίου, όπως αναφέρουν παλαιστινιακές δημοσιογραφικές πηγές, είχε δεχθεί πλαστική σφαίρα της ισραηλινής αστυνομίας – ισχυρισμό τον οποίον απορρίπτουν οι ισραηλινές αρχές. Ο νεαρός διαμετακομίσθηκε από την ισραηλινή αστυνομία σε κρατικό νοσοκομείο της πόλης, όπου και διατηρήθηκε διασωληνομένος μέχρι προχθές, οπότε και κατέληξε.

Η επικήδεια πομπή, η πορεία της οποίας είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στην ισραηλινή αστυνομία και την οικογένεια του εκλιπόντος, μετατράπηκε σε πολιτική διαδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας ένα ΙΧ αυτοκίνητο με επιβαίνοντες νεαρούς Άραβες κατευθύνθηκε κατά συγκεντρωμένης ομάδας ισραηλινών αστυνομικών, οι οποίοι, προκειμένου να το ακινητοποιήσουν, πυροβόλησαν στα λάστιχα του αυτοκινήτου και συνέλαβε τους επιβαίνοντες, κατοίκους των αραβικών συνοικιών της Ιερουσαλήμ, Σιλουάν και Μπετ-Χανίνα. Τότε ξέσπασαν γενικευμένα επεισόδια στην κεντρική οδό της συνοικίας Α-Τουρ, με νεαρούς να πετούν πέτρες και μπουκάλια κατά των αστυνομικών.

Νέα στοιχεία για τα επεισόδια στην πομπή της κηδείας της δημοσιογράφου του Al Jazeera, Σιρίν Αμπού Άκλε

Τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της επικήδεια πομπής της δημοσιογράφου του δικτύου Al Jazeera , Σιρίν Αμπού Άκλε, συνεχίζουν να απασχολούν την ισραηλινή και παλαιστινιακή ειδησεογραφία. Χθες το μεσημέρι, η διοίκηση του Γαλλικού Νοσοκομείου στην αραβική συνοικία Σιέχ Ζιερράχ, παραχώρησε συνέντευξη τύπου κατά την οποία πρόβαλε βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από τις κάμερες ασφαλείας των εγκαταστάσεών του, στα οποία απεικονίζονται ισραηλινοί αστυνομικοί και συνοριοφύλακες να κινούνται στους διαδρόμους με γκλομπ με σκοπό να συλλάβουν διαδηλωτές, λίγο πριν την έξοδο του φερέτρου της δημοσιογράφου, που φυλαγόταν στο κτήριο του νοσοκομείου. Στη συνέντευξη τύπου παρέστησαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων της Καθολικής Εκκλησίας, οι οποίοι και καταδίκασαν τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας για την διαχείριση της κατάστασης. Η διοίκηση του Γαλλικού Νοσοκομείου δήλωσε ότι θα αποφασίσει εάν θα λάβει νομικά μέτρα κατά των ισραηλινών αρχών είτε ενώπιον της ισραηλινής δικαιοσύνης είτε ενώπιον διεθνών δικαιοδοτικών φορέων. Παράλληλα, οι παριστάμενοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων της Καθολικής Εκκλησίας ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Βατικανού προκειμένου να ζητηθεί η συμπαράσταση των υπολοίπων χριστιανικών εκκλησιών που εδρεύουν στην Ιερουσαλήμ, με σκοπό να ζητηθεί η συνδρομή διεθνών οργανισμών και πολιτικών φορέων του εξωτερικού.

Από την πλευρά της ισραηλινής αστυνομίας ανακοινώθηκε ότι «πριν την έναρξη της επικήδειας πομπής, που θα ξεκινούσε από το Γαλλικό Νοσοκομείο, εντός των εγκαταστάσεών του είχε συγκεντρωθεί οργισμένο πλήθος που πετούσε στους συνοριοφύλακες πέτρες, μπουκάλια και διάφορα άλλα αντικείμενα με αποτέλεσμα να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς στο αστυνομικό προσωπικό», συνεχίζοντας ότι «υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν επί τόπου, οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να απωθήσουν τους παρευρισκόμενους, μεταξύ των οποίων ήταν και άτομα που έφεραν στους ώμους τους το φέρετρο, και να προβούν σε συλλήψεις προκειμένου η κηδεία να διεξαχθεί ομαλά». Παράλληλα, όπως μετέδωσε χθες βράδυ η ισραηλινή κρατική τηλεόραση, σημειώνεται διχογνωμία στους κόλπους της αστυνομίας κατά πόσον είχε δοθεί η εντολή στους αστυνομικούς να χρησιμοποιήσουν γκλομπ κατά τη διάρκεια της επικήδειας πομπής, «ένα ερώτημα το οποίο πρόκειται να απαντηθεί με το πέρας σχετικής ένορκης διοικητικής εξέτασης που βρίσκεται σε εξέλιξη», σύμφωνα με ανακοίνωση της ισραηλινής αστυνομίας.

Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός υπεραμύνεται της απόφασης της Παλαιστινιακής Αρχής να ολοκληρωθεί η διερεύνηση του θανάτου της δημοσιογράφου χωρίς διεθνή συνδρομή

Νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μωχάμαντ Ιστάγιε, επισκέφθηκε τους συγγενείς της δημοσιογράφου, όπου δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή αποφάσισε να ολοκληρωθεί η έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου της δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού-Άκλε χωρίς διεθνή συνδρομή «παρά τις επίμονες πιέσεις που δέχθηκε από το εξωτερικό». Πρόσθεσε ότι «Αρνηθήκαμε επειδή δεν εμπιστευόμαστε τις δυνάμεις της κατοχής επειδή είναι ικανές να φαλκιδεύσουν τα αποδεικτικά στοιχεία. Επιπροσθέτως, αρνηθήκαμε να δεχθούμε οποιαδήποτε διεθνή συνδρομή, επειδή είμαστε σίγουροι για τις δικές μας δυνατότητες», καταλήγοντας ότι «η έρευνα που διενεργεί η Παλαιστινιακή Αρχή τηρεί όλες τις προϋποθέσεις του επιβεβλημένου επαγγελματισμού» και ότι «τα αποτελέσματά της θα ανακοινωθούν σύντομα».

ΓΑ

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μαΐου 2022 - 06:44

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
22:00
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
18:46
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Ο ισραηλινός στρατός εξουδετέρωσε τον διοικητή Εσωτερικής Ασφάλειας της Χαμάς
17:57
Καταθέτουν ενώπιον ανακριτών οι μοναχοί της Μονής Αββακούμ
17:39
Διάσωση ατόμου στην περιοχή της Λεύκας - Είχε πέσει σε γκρεμό (ΒΙΝΤΕΟ)
17:33
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι σε περιοχές της Λευκωσίας - Δεκάδες κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική
16:33
Τμήμα Μετεωρολογίας- 3ο Δελτίο Καιρού 18/3/2024
16:14
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ότι η επικράτηση του Πούτιν στις εκλογές βασίστηκε στον εκφοβισμό
16:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.