Ανησυχία ΕΕ για απόπειρες υπονόμευσης της ελευθερίας της έκφρασης και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης στην τουρκοκυπριακή κοινότητα

Η ΕΕ εκφράζει την ανησυχία της για τις απόπειρες υπονόμευσης της ελευθερίας της έκφρασης και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, αναφέρεται σε τοποθέτηση, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Επιτροπου Γειτονίας και Διεύρυνσης της ΕΕ, Όλιβερ Βαρχέλι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωβουλευτή, Δημήτρη Παπαδάκη.

Ο κ. Βαρχέλι απαντούσε σε ερώτηση που απέστειλαν από κοινού, στις 25 Φεβρουαρίου 2022, οι Ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδάκης, Κώστας Μαυρίδης, Λευτέρης Χριστοφόρου, Λουκάς Φουρλάς, Γιώργος Γεωργίου και Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, σχετικά με τον Πρόεδρο της τ/κ συντεχνίας του Τύπου, Αλί Κισμίρ, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με πολυετή φυλάκιση.

Ο κ. Βαρχελί σημείωσε πως η ελευθερία και η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης αποτελούν βασική αρχή της EE, η δε εργαλειοθήκη της Ένωσης για την προάσπιση και την προώθησή τους, τόσο εντός των συνόρων της όσο και στο πλαίσιο της εξωτερικής της πολιτικής, ενισχύεται.

Τόνισε ότι η χορήγηση άδειας σε αλλοδαπούς για να εισέλθουν στην επικράτεια μιας χώρας αποτελεί εθνική αρμοδιότητα. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να εξετάσει ενέργειες τρίτων χωρών, οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ελέγχων ασφαλείας σε μεμονωμένες περιπτώσεις, αναφέρεται στην απάντηση.

Παράλληλα, η Επιτροπή, όπως ανέφερε ο κ. Βαρχέλι, είναι ενήμερη για τις περιπτώσεις του δρα Okan Dağlı, του δημοσιογράφου Ali Kișmir, καθώς και του δρα Ahmet Cavit An και του Ali Bizden, στους οποίους απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία από τον Ιούλιο του 2021.

Η Επιτροπή είναι επίσης ενήμερη ότι, τον Φεβρουάριο του 2022, ο κ. Kişmir ειδοποιήθηκε ότι θα διωχθεί ποινικά στην τουρκοκυπριακή κοινότητα για «προσβολή και συκοφαντική δυσφήμιση των δυνάμεων ασφαλείας», λόγω άρθρου που έγραψε το 2020.

Ο Επίτροπος, στην απάντησή του, επεσήμανε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, η ΕΕ χρηματοδότησε το έργο επιχορηγήσεων «Πιο ισχυρή, πιο ελεύθερη και πιο ηθική δημοσιογραφία», το οποίο υλοποιείται από την τουρκοκυπριακή ένωση δημοσιογράφων.

Κύριος στόχος του έργου αυτού είναι η ενίσχυση της ικανότητας των δημοσιογράφων και των οργανισμών μέσων ενημέρωσης να προωθούν και να υπερασπίζονται την ελευθερία του Τύπου και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο της Πλατφόρμας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα παρακολουθεί επί του παρόντος την ελευθερία της έκφρασης ως θεμελιώδες δικαίωμα.

Ακόμα σημείωσε ότι ο γραμματισμός στα μέσα επικοινωνίας και η δεοντολογική δημοσιογραφία, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα εν γένει, αποτελούν προτεραιότητες μιας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για τη στήριξη της κυπριακής κοινωνίας των πολιτών, με ιδιαίτερη έμφαση σε δικοινοτικά έργα της κοινωνίας των πολιτών. Η εν λόγω πρόσκληση υποβολής προτάσεων δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2022.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μαΐου 2022 - 16:40

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.