ΥΠΕΣ: 'Εχουν ποινική ευθύνη όσοι αγοράζουν σεξουαλικές υπηρεσίες από θύματα εμπορίας προσώπων

Το Υπουργείο Εσωτερικών, ως Εθνικός Συντονιστής για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, αρχίζει τη διενέργεια ενημερωτικής εκστρατείας με στόχο την αποθάρρυνση της ζήτησης σεξουαλικών υπηρεσιών από θύματα εμπορίας προσώπων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΣ, βασικό αντικείμενο της εκστρατείας είναι η ενημέρωση για την ποινική ευθύνη στην οποία υπόκειται πρόσωπο, το οποίο αποδεδειγμένα εμπλέκεται σε διαδικασίες ζήτησης και αγοράς υπηρεσιών από θύματα εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Στη βάση της τροποποίησης του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Εμπορίας και Εκμετάλλευσης Προσώπων και της Προστασίας των Θυμάτων Νόμου, το πλαίσιο πρόληψης και δίωξης ενισχύεται.

Αυξάνονται αφενός οι ποινές για τα αδικήματα της εμπορίας προσώπων, περιλαμβανομένης και της ζήτησης υπηρεσιών από θύματα εμπορίας προσώπων, ενώ αφετέρου, το αδίκημα της ζήτησης υπηρεσιών από θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης καθίσταται ως αυστηρής ευθύνης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εμπορία προσώπων είναι η σύγχρονη μορφή δουλείας και αποτελεί έγκλημα ευμετάβλητο και δύσκολα ελεγχόμενο, που διαπράττεται συχνά στα πλαίσια του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, τα θύματα εμπορίας ανέρχονται τουλάχιστον σε 40 εκατομμύρια σε παγκόσμιο επίπεδο, εκ των οποίων τα 10 εκατομμύρια είναι παιδιά. Για κάθε 1000 ενήλικες παγκοσμίως, οι 5,4 είναι θύματα εμπορίας προσώπων.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων εμπορίας με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Η βία, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, μπορεί να προληφθεί και η αλλαγή ξεκινά από το ίδιο άτομο, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην εξάλειψη της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και στη δημιουργία αλλαγών στις σχέσεις και την κοινωνία του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το κοινό μπορεί να μάθει περισσότερα σχετικά με την εμπορία προσώπων, τις ποινές βάσει της Νομοθεσίας και τους τρόπους αναγνώρισης των θυμάτων στην ιστοσελίδαwww.toraxereis.com.

Μπορεί επίσης να καλέσει ανώνυμα στην τηλεφωνική γραμμή 1497 για να δώσει πληροφορίες, στην περίπτωση που θεωρεί ότι διαπράττεται το αδίκημα ή ότι κάποιο πρόσωπο χρειάζεται βοήθεια.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΑΤ

πηγή: ΚΥΠΕ/ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μαΐου 2022 - 12:14

Τελευταιες Ειδησεις

04 Ιουλίου
Πίεση από Τσαβούσογλου για τα F-16 και επίθεση στον Μητσοτάκη – «Ενοχλημένος ο Ερντογάν» απαντά η Αθήνα
21:55
Ukrinform: Οι κάτοικοι της Μαριούπολης πεθαίνουν από έλλειψη φαρμάκων
21:48
Η πατρίδα μας δεν χρειάζεται πειράματα είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ο ΔΗΣΥ αποτελεί αυτόνομη και σοβαρή πολιτική δύναμη που μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του λαού
21:37
Εις βάρος των πολιτών η στάση εργασίας των γιατρών στα ΤΑΕΠ, λέει ο ΟΚΥπΥ
21:23
Ανησυχία για την πυρκαγιά στην Άμφισσα, καίει στους πρόποδες του Παρνασσού
21:04
ΗΠΑ: Έξι νεκροί και 24 σοβαρά τραυματίες από τους πυροβολισμούς στο Χάιλαντ Παρκ του Σικάγο (Βίντεο )
20:39
Ανησυχία του Γερμανού Καγκελάριου για την έκρηξη στις τιμές ενέργειας
20:27
Όποιος και να είναι ο απεσταλμένος για το Κυπριακό θα πρέπει να ενεργεί στα πλαίσια των εντολών που έχει ο ΓΓ στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ δηλώνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης (Βίντεο )
20:10
Στις 5 Φεβρουαρίου ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών 2023
19:40
Ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ» χρειάζεται για την Ουκρανία, είπε η Λιζ Τρας
18:56
Παραιτήθηκε εν μέσω του χάους στις πτήσεις ανώτερο στέλεχος της easyJet
18:36
Πέφτει η αυλαία των αγωνιστικών συμμετοχών-Με Κολύμβηση και Ξιφασκία το αντίο στο «Οράν 2022»
18:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand