Παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο στη Β. Ιρλανδία παρά την επίσκεψη Τζόνσον

Διατηρείται παρά την επίσκεψη του Μπόρις Τζόνσον το πολιτικό αδιέξοδο στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχει σταθεί δυνατό να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είχε συναντήσεις με τους τοπικούς πολιτικούς ηγέτες στο Κάστρο του Χίλσμπορο το απόγευμα της Δευτέρας.

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) αρνείται να συναινέσει στο σχηματισμό συγκυβέρνησης, όπως ορίζει η ειρηνευτική συμφωνία της Μ. Παρασκευής, ορίζοντας ως προϋπόθεση τον τερματισμό των ελέγχων σε προϊόντα που προέρχονται από τη Μ. Βρετανία. Οι έλεγχοι αυτοί προβλέπονται από το Πρωτόκολλο Βόρειας Ιρλανδίας της συμφωνίας του Brexit.

Η Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ, Πρόεδρος του Σιν Φέιν που αναδείχθηκε για πρώτη φορά πρώτο κόμμα στις εκλογές της 5ης Μαΐου, κατηγόρησε τον κ. Τζόνσον ότι δεν έδωσε ευθείες απαντήσεις και ότι πρώτιστο μέλημά του είναι «να εξευμενίσει» το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP).

Η παρατήρηση της κ. ΜακΝτόναλντ πιστεύεται ότι αφορά την πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης ακόμα και να ακυρώσει μονομερώς το πρωτόκολλο εφόσον η ΕΕ δεν αποδεχθεί τις αλλαγές που προτείνει το Λονδίνο.

Η επικεφαλής του Σιν Φέιν σχολίασε ότι είναι «σοκαριστικό» και ότι «κόβει την ανάσα» το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση προτίθεται να νομοθετήσει για να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο, δηλαδή τη συμφωνία με την ΕΕ. Χαρακτήρισε δε τη συνάντηση με τον κ. Τζόνσον «δύσκολη».

Κάλεσε το DUP να αναλογιστεί την ανάγκη των Βορειοϊρλανδών πολιτών για μια λειτουργική τοπική κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσει προβλήματα όπως η ακρίβεια και να εγκαταλείψει το «βέτο» που ασκεί.

Ο επικεφαλής του DUP σερ Τζέφρι Ντόναλντσον απάντησε ότι τα περί εξευμενισμού του κόμματός του είναι «παιδαριώδεις ανοησίες». Επέμεινε πως το DUP απαιτεί αλλαγές στο Πρωτόκολλο Β. Ιρλανδίας διότι διαφορετικά «προκύπτει αστάθεια και οι θεσμοί δεν είναι βιώσιμοι».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η βρετανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρουσιάσει στη Βουλή των Κοινοτήτων νομοσχέδιο άρσης των όρων του Πρωτοκόλλου Β. Ιρλανδίας, πιθανώς ακόμα και την Τρίτη.

Πάντως ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας Μίχαλ Μάρτιν προέτρεψε τη βρετανική κυβέρνηση να συνεχίσει «ουσιαστικές» συνομιλίες με την ΕΕ για το πρωτόκολλο. «Δε βλέπω άλλο τρόπο να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα», σχολίασε ο Ιρλανδός ηγέτης.

Το DUP, ως το μεγαλύτερο κόμμα της παράταξης των προτεσταντών ενωτικών, τάσσεται υπέρ της παραμονής της Β. Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το εθνικιστικό Σιν Φέιν επιθυμεί την ένωση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Σύμφωνα με το DUP, οι έλεγχοι στα προϊόντα που διασχίζουν τη Θάλασσα της Ιρλανδίας υπονομεύουν τη θέση της Β. Ιρλανδίας στο Ην. Βασίλειο και απειλούν τη σταθερότητα που προέκυψε από την ειρηνευτική συμφωνία του 1998.

M.X

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
13:04
Μάχη με τον χρόνο για την ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό
12:44
Τροποποίηση διατάγματος για τα μέτρα κατά του κορονοϊού αποφάσισε το Υπουργικό (Βίντεο)
12:36
Πασινιάν: Ανάγκη επιστροφής περιοχών στο Αζερμπαϊτζάν ή πόλεμος
12:27
Τη συνολική βροχόπτωση για τον μήνα κάλυψε η βροχόπτωση στη Λευκωσία
12:08
Κόμπος: Η Λευκωσία δεν εντοπίζει οποιαδήποτε διάσταση απόψεων μεταξύ τουρκοκυπριακής ηγεσίας και Τουρκίας
11:38
Τμήμα Μετεωρογίας-2ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
11:21
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Καταδικαστέες, απαράδεκτες και προκλητικές οι δηλώσεις Ερντογάν (Βίντεο)
10:57
Αθήνα: Πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας οι δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο
10:36
Εντός του έτους νομοσχέδιο το οποίο θα διέπει τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών
09:48
Μεγάλες ζημίες προκλήθηκαν από τη χθεσινή θεομηνία
09:14
Έτοιμο το "Τζένιφερ" να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια 500 τόνων στη Γάζα
08:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.