Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί σχολείων στην Ουκρανία, 6 εκατομμύρια οι πρόσφυγες

Ο ΟΗΕ κάλεσε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί σχολείων στην Ουκρανία, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τη χρήση των σχολείων για στρατιωτικούς σκοπούς, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συγκλήθηκε έπειτα από αίτημα της Γαλλίας και του Μεξικού.

«Αυτές οι επιθέσεις (στα σχολεία) πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε ο Όμαρ Αμπντί, ανώτερος αξιωματούχος της UNICEF. «Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον 15 από τα 89 σχολεία - ένα στα έξι - που υποστηρίζονταν από την UNICEF στην ανατολική Ουκρανία υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν από την έναρξη του πολέμου» στις 24 Φεβρουαρίου.

«Εκατοντάδες σχολεία σε όλη τη χώρα αναφέρεται ότι έχουν πληγεί από βαρύ πυροβολικό, αεροπορικές επιδρομές και άλλα εκρηκτικά όπλα σε κατοικημένες περιοχές, ενώ άλλα σχολεία χρησιμοποιούνται ως κέντρα πληροφοριών, καταφύγια, κέντρα εφοδιασμού ή για στρατιωτικούς σκοπούς - με μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην επιστροφή των παιδιών στο σχολείο», κατήγγειλε επίσης ο Αμπντί.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, το Μεξικό και η Γαλλία υπενθύμισαν ότι οι επιθέσεις σε σχολεία συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου.

«Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να σκοτώνει αμάχους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών» και «το κόστος του πολέμου» για τους τελευταίους «είναι τρομερό», επιβεβαίωσε ο Γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Νικολά ντε Ριβιέρ, ζητώντας την παύση των εχθροπραξιών.

Ο Ρώσος ομόλογός του, ο Βασίλι Νεμπένζια, απέρριψε τις «παράλογες κατηγορίες» κατά των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Η Ρωσία παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε παιδιά στο Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία), όπου για περισσότερα από οκτώ χρόνια, είπε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο ουκρανικός στρατός διεξάγει «εμφύλιο πόλεμο εναντίον του λαού του». Ο Ρώσος διπλωμάτης πρόσθεσε ότι η διδασκαλία της Ιστορίας στα παιδιά στην Ουκρανία είναι προκατειλημμένη.

Ο Ουκρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Σέργκι Κισλίτσια, ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν δράση ώστε τα παιδιά που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους να μπορούν να επανενωθούν μαζί τους. Κατηγόρησε για άλλη μια φορά τη Ρωσία ότι συνεχίζει «τις απαγωγές παιδιών της Ουκρανίας». «Μετά τη βίαιη μεταφορά τους στη Ρωσία, υιοθετούνται παράνομα από Ρώσους πολίτες», είπε ο διπλωμάτης.

Η Τζόις Μσούγια, αναπληρώτρια συντονίστρια έκτακτης βοήθειας του ΟΗΕ, είχε υποστηρίξει στο παρελθόν ότι «οι έντονες μάχες προκαλούν τεράστιο ανθρώπινο πόνο» και ότι «οι άμαχοι - ειδικά οι γυναίκες και τα παιδιά - πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα».

Είναι ιδιαίτερα απαραίτητο να υποστηριχθεί η «δράση κατά των ναρκών», είπε επίσης η αξιωματούχος. «Η αποναρκοθέτηση αποτελεί προτεραιότητα για το άνοιγμα ανθρωπιστικού χώρου», είπε.

«Προτρέπω επίσης τα εμπόλεμα μέρη να άρουν κάθε εμπόδιο στην κυκλοφορία των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής παράδοση ζωτικής σημασίας βοήθειας μέσω της Ουκρανίας», ανέφερε επίσης η Μσούγια.

ΟΗΕ: Ξεπέρασαν τα 6 εκατομμύρια οι Ουκρανοί που έφυγαν από τη χώρα

-------------------

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία για να γλυτώσουν από τη ρωσική εισβολή ξεπέρασε τα 6 εκατομμύρια, στη χειρότερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ανακοίνωσε την Πέμπτη η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Η εισβολή της Ρωσίας, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, έχει προκαλέσει μαζικό εκτοπισμό ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 8 εκατομμυρίων Ουκρανών εντός της χώρας, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, 6,03 εκατομμύρια είχαν εγκαταλείψει την Ουκρανία μέχρι την Τετάρτη.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες έχουν περάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω συνοριακών σημείων στην Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, όπου εθελοντές και κυβερνήσεις προσπαθούν να τους βοηθήσουν να βρουν καταλύματα και να παράσχουν υποστήριξη.

Πάνω από 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν περάσει τα σύνορα προς την Πολωνία. Η πολωνική κυβέρνηση εκτιμά ότι περίπου οι μισοί θα μπορούσαν να μείνουν στη χώρα μακροπρόθεσμα, γεγονός που φέρνει προκλήσεις στην αγορά ακινήτων, στα σχολεία και στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μαΐου 2022 - 21:05

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
22:00
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
18:46
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Ο ισραηλινός στρατός εξουδετέρωσε τον διοικητή Εσωτερικής Ασφάλειας της Χαμάς
17:57
Καταθέτουν ενώπιον ανακριτών οι μοναχοί της Μονής Αββακούμ
17:39
Διάσωση ατόμου στην περιοχή της Λεύκας - Είχε πέσει σε γκρεμό (ΒΙΝΤΕΟ)
17:33
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι σε περιοχές της Λευκωσίας - Δεκάδες κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική
16:33
Τμήμα Μετεωρολογίας- 3ο Δελτίο Καιρού 18/3/2024
16:14
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ότι η επικράτηση του Πούτιν στις εκλογές βασίστηκε στον εκφοβισμό
16:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.