Με συνοπτικές διαδικασίες θα γίνει η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εφόσον καταθέσουν το επίσημο αίτημα

Με συνοπτικές διαδικασίες θα γίνει η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εφόσον καταθέσουν το επίσημο αίτημα στις αρχές της επόμενης εβδομάδα, αναφέρουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι οι δύο χώρες αναμένεται να καταθέσουν το αίτημα ένταξης στις 17 Μαΐου.Σημειώνουν πως αν αυτό συμβεί, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης θα γίνει το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα.

Αυτό σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα έχουν λάβει το καθεστώς χώρας-παρατηρητή και θα μπορέσουν να καθίσουν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ του Ιουνίου.

Μετά την πρώτη υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης, θα ακολουθήσει η επικύρωσή του από τα κοινοβούλια των 30 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ - διαδικασία η οποία συνήθως διαρκεί από έξι ως δεκαοκτώ μήνες, αλλά στην περίπτωση της Φινλανδίας και της Σουηδίας αναμένεται να ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι το τέλος του έτους.

Η Φινλανδία και η Σουηδία, μεταβάλλοντας την- για χρόνια- πολιτική της ουδετερότητας, ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να υποβάλουν αίτημα ένταξης στη βορειο-αντλαντική συμμαχία.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι η ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, θα συνιστούσε απειλή για τη Ρωσία και προειδοποίησε, σε μιά τέτοια περίπτωση θα είναι αναγκασμένη να προβεί σε αντίποινα.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μαΐου 2022 - 21:36

Πηγή: Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

02 Ιουλίου
Για πρώτη φορά η ΕΕ αγόρασε περισσότερο αέριο από τις ΗΠΑ απ' ότι από τη Ρωσία
10:08
Σώτος Σάββα: Προς τη σωστή κατεύθυνση οδηγούν οι αποφάσεις για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος
09:29
Κωνσταντίνος Δέλτας: Ανησυχητική η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων
09:15
Χάος σε αεροδρόμια της Ευρώπης λόγω απεργιών και έλλειψης προσωπικού
09:01
Εγκλωβισμένη στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης η εξαμελής ομάδα της Βουλής των Αντιπροσώπων
08:43
Τουρκία- Αρμενία: Συμφωνούν στην εξομάλυνση των σχέσεών τους. Ξεκινούν απευθείας εμπορικές πτήσεις
07:34
"Προτάσεις συνεργασίας" από Τατάρ, στη λογική της ισότιμης κυριαρχίας
07:26
Ισχυρός σεισμός στο Ιραν: 5 νεκροί και 12 τραυματίες
06:10
01 Ιουλίου
Ουκρανία: Τουλάχιστον 21 νεκροί από τα ρωσικά πλήγματα στην Οδησσό
21:46
Αισιόδοξος ότι η κυπριακή οικονομία θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες των προβλημάτων που προκαλούν η πανδημία και η ρωσική εισβολή, δήλωσε ο ΠτΔ
21:32
ΠτΔ: Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα αναλάβει την προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό και για αυτό, δεν χρειάζεται ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου
20:55
H Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει και να συλλάβει φορτηγό πλοίο υπό ρωσική σημαία
20:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand