Η Αμυντική Συμφωνία με ΗΠΑ καθιστά την Ελλάδα βασικό εταίρο των ΗΠΑ στην περιοχή, είπε ο Κ. Μητσοτάκης

Σε οξείς τόνους πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Aλέξη Τσίπρα, εκτυλίχθηκε η σημερινή συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων για την κύρωση του πρωτοκόλλου ανανέωσης της Αμοιβαίας Αμυντικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί μέρος του πλέγματος των συμμαχιών, που αναβαθμίζουν τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι με την προς κύρωση Συμφωνία «η Αμερική διευρύνει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, αναγνωρίζοντας σε αυτήν όχι μόνο γεωστρατηγικό, αλλά και ενεργειακό ενδιαφέρον».

Επιπλέον, όπως είπε, με την ανανέωση της Συμφωνίας, η Ελλάδα «καθίσταται, με τον πλέον σαφή τρόπο, ο βασικός εταίρος και συνομιλητής των Ηνωμένων Πολιτειών στην ευρύτερη περιοχή».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ασταθής διεθνής συγκυρία, μεσούντος του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, αυξάνουν τη σημασία της Συμφωνίας Ελλάδας ΗΠΑ.

«Σε αυτές τις συνθήκες, η χώρα μας αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στην περιοχή, η συγκεκριμένη Συμφωνία διευρύνει την εμβέλειά της και παύει να είναι ένα διμερές πρωτόκολλο», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως είπε, πρόκειται για «μια Συμφωνία που επιδρά ταυτόχρονα όχι μόνο στην άμυνα και στη διπλωματία, αλλά και στην οικονομία και την ενέργεια».

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε ως ιδιαίτερα σημαντικά σημεία της Συμφωνίας: Πρώτον, τη ρητή δέσμευση ότι η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα θα έχει στρατηγικό χαρακτήρα και ευρύ ορίζοντα, καθώς θα ανανεώνεται ανά πενταετία, με δικαίωμα ωστόσο σε κάθε πλευρά να την καταγγείλει τότε και εφόσον το κρίνει.

Δεύτερον, ότι η συγκεκριμένη διμερής συνεργασία εγκαθιστά δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών σε τέσσερα ακόμα σημεία της Ελλάδας, όπου θα αναπτυχθούν και καινούριες υποδομές.

Τρίτον, ότι στο προοίμιο της Συμφωνίας αναφέρεται ρητά η κοινή βούληση για «αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής, ακόμα και ένοπλης επίθεσης», όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Όπως εκτίμησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, οι προβλέψεις του προοιμίου της Συμφωνίας μπορούν να υπάρξουν διπλά χρήσιμες στην προσπάθεια για σταθερότητα και ειρήνη με την Τουρκία.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι εγείρει ενστάσεις για «μια στρατηγική σχέση που, υπό τον ελληνικό έλεγχο, ενισχύει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές».

«[Κ]ανένα κράτος δεν μπορεί να είναι μόνο σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον το οποίο συνέχεια αναδιαμορφώνεται. Γιατί τότε είτε θα συνθλίβεται, όταν οι τεκτονικές πλάκες των συσχετισμών μετακινούνται, είτε θα βρεθεί σε ένα σκοτεινό κενό ανάμεσά τους», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Σε τέτοιες συνθήκες, λοιπόν, η λεγόμενη “ουδετερότητα”, την οποία καταλαβαίνω ότι υπερασπίζεστε, μετατρέπεται σε μια επικίνδυνη μοναχικότητα. Η δήθεν “ανεξάρτητη” πολιτική οδηγεί σε εξάρτηση από τετελεσμένα τα οποία δημιουργούν άλλοι. Και οι ίσες αποστάσεις μεγαλώνουν την απόσταση από την πραγματικότητα», είπε, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να αλλάξει την απόφασή της περί καταψήφισης της Συμφωνίας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η εξωτερική πολιτική του τόπου δε χωρά εσωτερική διαμάχη των κομμάτων».

Παράλληλα, στη δευτερολογία του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διπλή στάση και «εθνικά επιζήμια υποκρισία» στο ζήτημα της αμυντικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Επικαλέστηκε, επιπλέον, και τα λεγόμενα του απερχόμενου Πρέσβη του ΗΠΑ ότι «η αναγέννηση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ ξεκίνησε πραγματικά κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και ότι «τα τέσσερα μέρη που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ως μέρος της αμυντικής συμφωνίας είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ». 

«[Έ]ρχεστε και μας κοροϊδεύετε ψιλό γαζί. Ότι πίσω από κλειστές πόρτες, εσείς και ο κ. Κατρούγκαλος, άλλα λέτε στους Αμερικανούς και δικαιολογείτε τη στάση σας ωσάν να είναι αντιπολιτευτική υποχρέωση», σημείωσε, σε υψηλούς τόνους, ο κ. Μητσοτάκης.

«Είμαστε στο νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής Χερσονήσου. Μαζί με την Τουρκία είμαστε η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Κι επειδή ακριβώς είμαστε το προκεχωρημένο φυλάκιο όχι από επιλογή αλλά από τη γεωγραφία, έχουμε τη δυνατότητα να μπορούμε να παίζουμε ρόλο και να ακουγόμαστε σε ζητήματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική, συνολικά τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου», κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στη δευτερολογία του.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι με τη συγκεκριμένη Συμφωνία μετατρέπει τη χώρα από σύμμαχο των ΗΠΑ, σε «χώρα δορυφόρο», δηλώνοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταψηφίσει τη Συμφωνία.

Κάνοντας λόγο για μια Συμφωνία που εκχωρεί τα πάντα στις ΗΠΑ, χωρίς να δίνονται ανταλλάγματα, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε και το ζήτημα της επιστολής Μπάιντεν στο Κογκρέσο περί αναβάθμισης των τουρκικών F-16. «Εμείς στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία κατόπιν αμερικανικής προτροπής και οι ΗΠΑ στέλνουν F-16 για να πετάνε πάνω από τα ελληνικά νησιά», σημείωσε ο κ. Τσίπρας για το εν λόγω ζήτημα.

Παράλληλα, επέκρινε την κυβέρνηση για τη συγκεκριμένη Συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι απεμπολεί «το σημαντικό χαρτί που είναι η ετήσια ανανέωσή της». «Γίνεστε ο πρώτος πρωθυπουργός που συναινεί στην επ’ αόριστον αξιοποίηση έξι αμυντικών εγκαταστάσεων από τις ΗΠΑ», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, με τον κ. Μητσοτάκη να ανταπαντά ότι πρόκειται για πενταετή ανανέωση και όχι επ’ αόριστον. Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκχωρεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

«Εμείς στηρίζουμε και προστατεύουμε τα ελληνικά συμφέροντα, δεν εξυπηρετούμε τα αμερικανικά συμφέροντα με αντάλλαγμα θολές υποσχέσεις», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της χώρας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Δ.Κ

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μαΐου 2022 - 19:16

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

06 Ιουλίου
Χαιρετισμός ΠτΔ στα εγκαίνια του Κέντρου Πολίτη των Κυπριακών Ταχυδρομείων Ξυλοφάγου
21:58
Ακόμα 10.300 πτήσεις ακύρωσε η British Airways
20:51
ΠτΔ: Η Κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των πατατοπαραγωγών και του αγροτικού κόσμου
20:23
Σφίγγει ο κλοιός για τον Μπόρις Τζόνσον - Αντιπροσωπεία υπουργών θα του ζητήσει να παραιτηθεί
19:11
Ελλάδα: ​Καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος παιδιού ο οποίος συνδέεται με οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας
18:34
Ανακοίνωσε Κίκο η Ανόρθωση
18:06
Ανακοίνωση της Ανόρθωσης για Ουάρντα
18:01
Συνδιαχείρηση και διαμοιρασμό νερού, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου ζητεί ο Τατάρ σύμφωνα με τον Τουρκοκυπριακό τύπο
17:50
Στη θέση της Αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ επανεξελέγη η Ειρήνη Χαραλαμπίδου
17:28
Παραιτήσεων συνέχεια στη βρετανική κυβέρνηση - Ενώπιον μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής ο Μπόρις Τζόνσον
17:01
​ Η έκθεση οικονομίας "Όραμα 2035" παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό
16:45
Έχασε τη μάχη για τη ζωή η 73χρονη που είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα όταν 59χρονος πυρπόλησε το σπίτι γειτόνων της
16:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand