Δύο ευρωπαϊκά βραβεία LIFE διεκδικεί η Κύπρος για το έργο Life-Kedros

Δύο ευρωπαϊκά βραβεία LIFE διεκδικεί η Κύπρος για το έργο Life-Kedros. Τα ετήσια βραβεία απονέμονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε καινοτόμα έργα για την προστασία της φύσης, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Frederick, το έργο Life-Kedros, στο πλαίσιο του οποίου υιοθετήθηκαν συγκεκριμένες δράσεις για τη διατήρηση και ενίσχυση της ανθεκτικότητας του οικοτόπου όπου βρίσκονται οι κυπριακοί κέδροι, ολοκληρώθηκε πρόσφατα, με Συντονιστή το Τμήμα Δασών και τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Frederick μέσω της Μονάδας Διατήρησης της Φύσης, καθώς και του Φιλοδασικού Συνδέσμου Κύπρου.

Όπως αναφέρεται, το έργο Life-Kedros υλοποιήθηκε μεταξύ 2016 – 2021, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους €1.342.850, με σκοπό την ολοκληρωμένη και αειφόρο διαχείριση των Δασών Cedrus brevifolia (δηλαδή Κυπριακός Κέδρος) που εντοπίζονται αποκλειστικά στο Δάσος Πάφου και εντός του Δικτύου Natura 2000. Ο εν λόγω οικότοπος είναι ενδημικός καθώς απαντάται μόνο στην Κύπρο και πουθενά αλλού στον κόσμο.

Στο πλαίσιο του έργου Life-Kedros, λήφθηκαν μέτρα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς του δάσους κέδρων έναντι της κλιματικής αλλαγής, για τη μείωση της πιθανότητας απώλειας του σε περίπτωση πυρκαγιάς, για την αποκατάσταση και επέκτασή του και για την ενίσχυση της φυσικής αναγέννησής του. Επιπλέον, υλοποιήθηκαν δράσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και της επιστημονικής κοινότητας για τον οικότοπο και τον Κέδρο της Κύπρου, ένα από τα μόλις τέσσερα είδη κέδρων στον κόσμο. 

«Πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο καλής πρακτικής, καθώς στο πλαίσιό του σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν διαχειριστικά μέτρα βασισμένα στην ίδια τη δυναμική της φύσης και στην οικολογική ισορροπία του οικοσυστήματος», αναφέρει ο Διαχειριστής του έργου, Δρ Νικόλας-Γιώργος Ηλιάδης, μέλος της ερευνητικής ομάδας της Μονάδας Διατήρησης της Φύσης του Πανεπιστημίου Frederick. 

Σημειώνεται ακόμα ότι το Πανεπιστήμιο Frederick συμμετείχε σε ακόμη δύο έργα LIFE που τιμήθηκαν στο παρελθόν: πρόκειται για το PLANT-NET CY το οποίο στόχευε στη βελτίωση της κατάστασης διατήρησης τεσσάρων φυτικών ειδών και δύο τύπων οικοτόπων προτεραιότητας της Κύπρου και επιλέγηκε ως ένα από τα δεκατρία καλύτερα έργα LIFE στην Ευρώπη το 2013, και το έργο JUNIPERCY που στόχευε στην προώθηση της μακροχρόνιας διατήρησης των ενδημικών δασών με είδη Juniperus στην Κύπρο και επιλέγηκε ως ένα από τα πέντε έργα που βραβεύθηκαν στην κατηγορία Best Nature Projects για το έτος 2015.

Συνολικά δώδεκα καινοτόμα έργα που έλαβαν χρηματοδότηση από το πρόγραμμα LIFE της ΕΕ διεκδικούν τα φετινά βραβεία LIFE. Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Εβδομάδας (EU Green Week), μεταξύ 30 Μαΐου και 5 Ιουνίου 2022. Το κοινό μπορεί να ψηφίζει το έργο Life-Kedros εδώ: https://www.lifeawards.eu/project/life-kedros/


ΔΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μαΐου 2022 - 16:16

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Μαΐου
Αύξηση 1% στην ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τις αναφορές Κριστίν Λαγκάρντ
20:30
Διακοπή ανεφοδιασμού με φυσικό αέριο των επαρχιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ λόγω ζημιών από ρωσικούς βομβαρδισμούς
20:28
Πρόοδος για Κύπρο σε σχέση με ΕΕ όσον αφορά τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης για εξάλειψη της φτώχειας, την προστασία της ζωής στη ξηρά και την υγεία
20:15
Αντιδράσεις μετά την δημοσιοποίηση του πρωτοκόλλου οικονομικής συνεργασίας Τουρκίας – ψευδοκράτους
20:10
Στα 57 τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στο Ην. Βασίλειο
20:00
Υπό τετραήμερη κράτηση 24χρονος για υπόθεση διάρρηξης και κλοπής κατοικίας στην Πάφο
19:45
Στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Μπόρις Τζόνσον με ποτό στο χέρι κατά τη διάρκεια «κορωνοπάρτι» στην Ντάουνινγκ Στριτ
19:26
Φτάνει απόψε στο Ισραήλ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου
19:25
Νίκος Αναστασιάδης: Ανάγκη εντατικοποίησης των διπλωματικών προσπαθειών προς την κατεύθυνση επίτευξης κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία
19:15
Τουρκική προεδρία: Αναμένουμε συγκεκριμένες εγγυήσεις από τη Σουδία
19:15
Φάρμα με ζώα προστατεύθηκε από πυρκαγιά που ξέσπασε στην κτηνοτροφική περιοχή Αραδίππου
19:13
Πυρκαγιά στην κτηνοτροφική περιοχή Αραδίππου
19:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand