Δύο ευρωπαϊκά βραβεία LIFE διεκδικεί η Κύπρος για το έργο Life-Kedros

Δύο ευρωπαϊκά βραβεία LIFE διεκδικεί η Κύπρος για το έργο Life-Kedros. Τα ετήσια βραβεία απονέμονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε καινοτόμα έργα για την προστασία της φύσης, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Frederick, το έργο Life-Kedros, στο πλαίσιο του οποίου υιοθετήθηκαν συγκεκριμένες δράσεις για τη διατήρηση και ενίσχυση της ανθεκτικότητας του οικοτόπου όπου βρίσκονται οι κυπριακοί κέδροι, ολοκληρώθηκε πρόσφατα, με Συντονιστή το Τμήμα Δασών και τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Frederick μέσω της Μονάδας Διατήρησης της Φύσης, καθώς και του Φιλοδασικού Συνδέσμου Κύπρου.

Όπως αναφέρεται, το έργο Life-Kedros υλοποιήθηκε μεταξύ 2016 – 2021, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους €1.342.850, με σκοπό την ολοκληρωμένη και αειφόρο διαχείριση των Δασών Cedrus brevifolia (δηλαδή Κυπριακός Κέδρος) που εντοπίζονται αποκλειστικά στο Δάσος Πάφου και εντός του Δικτύου Natura 2000. Ο εν λόγω οικότοπος είναι ενδημικός καθώς απαντάται μόνο στην Κύπρο και πουθενά αλλού στον κόσμο.

Στο πλαίσιο του έργου Life-Kedros, λήφθηκαν μέτρα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς του δάσους κέδρων έναντι της κλιματικής αλλαγής, για τη μείωση της πιθανότητας απώλειας του σε περίπτωση πυρκαγιάς, για την αποκατάσταση και επέκτασή του και για την ενίσχυση της φυσικής αναγέννησής του. Επιπλέον, υλοποιήθηκαν δράσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και της επιστημονικής κοινότητας για τον οικότοπο και τον Κέδρο της Κύπρου, ένα από τα μόλις τέσσερα είδη κέδρων στον κόσμο. 

«Πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο καλής πρακτικής, καθώς στο πλαίσιό του σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν διαχειριστικά μέτρα βασισμένα στην ίδια τη δυναμική της φύσης και στην οικολογική ισορροπία του οικοσυστήματος», αναφέρει ο Διαχειριστής του έργου, Δρ Νικόλας-Γιώργος Ηλιάδης, μέλος της ερευνητικής ομάδας της Μονάδας Διατήρησης της Φύσης του Πανεπιστημίου Frederick. 

Σημειώνεται ακόμα ότι το Πανεπιστήμιο Frederick συμμετείχε σε ακόμη δύο έργα LIFE που τιμήθηκαν στο παρελθόν: πρόκειται για το PLANT-NET CY το οποίο στόχευε στη βελτίωση της κατάστασης διατήρησης τεσσάρων φυτικών ειδών και δύο τύπων οικοτόπων προτεραιότητας της Κύπρου και επιλέγηκε ως ένα από τα δεκατρία καλύτερα έργα LIFE στην Ευρώπη το 2013, και το έργο JUNIPERCY που στόχευε στην προώθηση της μακροχρόνιας διατήρησης των ενδημικών δασών με είδη Juniperus στην Κύπρο και επιλέγηκε ως ένα από τα πέντε έργα που βραβεύθηκαν στην κατηγορία Best Nature Projects για το έτος 2015.

Συνολικά δώδεκα καινοτόμα έργα που έλαβαν χρηματοδότηση από το πρόγραμμα LIFE της ΕΕ διεκδικούν τα φετινά βραβεία LIFE. Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Εβδομάδας (EU Green Week), μεταξύ 30 Μαΐου και 5 Ιουνίου 2022. Το κοινό μπορεί να ψηφίζει το έργο Life-Kedros εδώ: https://www.lifeawards.eu/project/life-kedros/


ΔΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μαΐου 2022 - 16:16

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.