Στο μικροσκόπιο της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το Δημογραφικό το Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΑΡΗΣ

Τα στατιστικά στοιχεία, αποκαλύπτουν το δράμα με τους αλλοδαπούς κυρίως από Αφρικανικές και Ασιατικές χώρες, στο Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα.

Στην Επιτροπή για το Δημογραφικό της Βουλής αξιωματικοί της Αστυνομίας ανέφεραν:

 • Ο χώρος του Πουρνάρα προβλέπει φιλοξενία 400 ατόμων και σήμερα βρίσκονται γύρω στις 4 χιλιάδες.
 • Στο Πουρνάρα υπάρχουν αλλοδαποί από 33 φυλές και 7 θρησκείες.
 • Καθημερινώς φθάνουν στις ελεύθερες περιοχές γύρω στους 100 αλλοδαπούς και κάθε βδομάδα απελαύνονται γύρω στους 70.
 • Το 2022 μέχρι σήμερα έγιναν απελάσεις 645 ατόμων, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολλές εκατοντάδες οι απελάσεις.
 • Η Δημοκρατία σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταφέρει με δαπάνη του κράτους, αλλοδαπούς στην χώρα τους.
 • Διενεργήθηκε εθελοντική επιστροφή Ινδών στη χώρα τους. Η Δημοκρατία εκτός από το αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής, πρόσφερε και χίλια ευρώ σε κάθε αλλοδαπό για να φύγει.
 • Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η ταυτοποίηση της εθνικότητας των αλλοδαπών, αφού όλοι καταστρέφουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα.
 • Πρόβλημα αποτελούν και όσοι δηλώνουν ανήλικοι. Σε ιατρική έρευνα, με βάση την γνάθο, όσων δηλώνουν ανήλικοι, αποδείχθηκε ότι το 60% ήταν ενήλικες.

Μεγάλο και το πρόβλημα με τους διακινητές αλλοδαπών:

 • Πληρώνονται 4 χιλιάδες δολάρια για να μεταφέρουν τους αλλοδαπούς στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί μέσω κατεχομένων στην ελεύθερη Κύπρο.
 • Η διακίνηση αποτελεί κακούργημα και τιμωρείται με ποινή μέχρι 14 χρόνια φυλάκιση. Το 2022 μέχρι σήμερα καταχωρήθηκαν 10 υποθέσεις και έγιναν 15 συλλήψεις. Δεκάδες ήταν οι υποθέσεις οι οποίες οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη τα προηγούμενα χρόνια.

Δραματικές και οι υποδείξεις από τους αξιωματικούς της Αστυνομίας:

 • Συστήνουμε στους άντρες της δύναμης, να προσέχουν και δεν θέλουμε να θρηνήσουμε κανένα αστυνομικό.
 • Μόνο με την περίφραξη της γραμμής αντιπαράθεσης, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.

Η υπηρεσία ασύλου, ανέφερε ότι:

Μελετάται η δημιουργία διπλής περίφραξης στο Πουρνάρα, ώστε να σταματήσει η διαφυγή αλλοδαπών.

Για την αναβάθμιση του κέντρου θα απαιτηθούν 20 εκ. ευρώ και ήδη ζητήθηκε η οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο κοινοτάρχης Παλιομετόχου, Αντρέας Κυπριανού, διερωτήθηκε αν στόχος της Δημοκρατίας, είναι να αυξηθεί η χωρητικότητα από 400 άτομα σε 15 χιλιάδες. Αν αυτός είναι ο στόχος, τότε, προειδοποίησε, όλες οι κοινότητες θα ξεσηκωθούν.

Κάτοικοι της Κοκκινοτριμιθιάς αποκάλυψαν στην Επιτροπή ότι ιδιοκτήτης εργοστασίου δίπλα από το Πουρνάρα, κατήγγειλε ότι έγιναν τρείς διαρρήξεις στο εργοστάσιο του, από ομάδες δεκάδων αλλοδαπών, στις δύο με τρεις τα ξημερώματα, οι οποίες καταγράφηκαν από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης. Ωστόσο μέχρι να έλθει η Αστυνομία τα άτομα αυτά χάθηκαν μέσα στο σκότος.

Ο υπαρχηγός της Αστυνομίας Δημήτρης Δημητρίου δήλωσε ότι με την πρόσληψη των 300 ειδικών αστυνομικών και την τοποθέτηση του φράκτη, θα αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό, ενδεχομένως και οριστικά το πρόβλημα.

Ο Κοινοτάρχης Κοκκινοτριμιθιάς Χριστάκης Μελετιές, απαίτησε να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το πρόβλημα και κατήγγειλαν ότι μετέφεραν το πρόβλημα στην περιοχή τους, χωρίς να ρωτηθούν. Προειδοποίησε ότι θα πάνε συντεταγμένα, έξω από Υπουργεία, αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Βουλευτές της Επιτροπής προέβησαν σε δραματικές εκκλήσεις για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, πριν να θρηνήσουμε θύματα και πριν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Λίνος Παπαγιάννης υπέδειξε ότι οι αλλοδαποί προκαλούν τεράστια προβλήματα στην περιοχή Κοκκινοτριμιθιά. Αναμένουμε βελτίωση της Αστυνόμευσης. Απαιτείται η αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος υπέδειξε ότι πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι της παλιάς Λευκωσίας, της Έμπας στην Πάφο και άλλων περιοχών. Αναμένουμε την πρόσληψη 300 ειδικών αστυφυλάκων και την ηλεκτρονική φύλαξη της πράσινης γραμμής, ώστε να μειωθεί το πρόβλημα.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας κατήγγειλε ένα υβριδικό πόλεμο με μαέστρο την Τουρκία, τους διακινητές και τους εθνομηδενιστές στην δική μας πλευρά. Τεράστιες περιοχές λεηλατούνται από τους ξένους, κινδυνεύουν γυναίκες και παιδιά και το αστυνομικό σώμα, έχει δεμένα τα χέρια για να επέμβει. Η εθνική ασφάλεια έχει περάσει την κόκκινη γραμμή. Το 80% των δαπανών καταβάλλονται από τους κύπριους φορολογούμενους και μόνο το 20% από τις Βρυξέλλες.

Βουλευτές της Επιτροπής προέβησαν σε δραματικές εκκλήσεις για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, πριν να θρηνήσουμε θύματα και πριν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

ΓΑ

Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μαΐου 2022 - 12:25

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαΐου
Η Παγκόσμια Τράπεζα θα διαθέσει 30 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς ο πόλεμος απειλεί τη διατροφική ασφάλεια στις φτωχότερες χώρες
09:09
Σπάνια κρούσματα «ευλογιάς των πιθήκων» εντοπίστηκαν στη Β. Αμερική και στην Ευρώπη
08:48
Ουκρανοί βομβάρδισαν χωριό στη Ρωσία, κοντά στα σύνορα - Ένας άμαχος νεκρός
08:47
ΕΤΥΚ: Η Ελληνική δεν μπορεί να παραβιάζει συμβάσεις, εργασιακούς θεσμούς, και να αγνοεί το Υπ. Εργασίας
08:28
Άρχισαν οι συλλήψεις για τα επεισόδια στο προεδρικό. Ταυτοποιούνται μέσω βίντεο οι εμπλεκόμενοι στα έκτροπα (ΒΙΝΤΕΟ)
07:54
Η Ρωσία παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει «δυσκολίες» αλλά επιμένει ότι η «επιχείρηση» στην Ουκρανία θα συνεχιστεί ως την επίτευξη των στόχων
07:25
Καταγράφηκαν 771.145 κρούσματα και 1.592 θάνατοι από COVID-19 το τελευταίο 24ωρο παγκοσμίως
07:07
Ευθύνες στην Ελληνοκυπριακή πλευρά για τη μη επίλυση του Κυπριακού επιρρίπτει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου
06:43
Πράσινο φως για λήψη απεργιακών μέτρων άναψαν στο συμβούλιο της ΕΤΥΚ οι Τραπεζοϋπάλληλοι
06:22
Ιωάννης Κασουλίδης: Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού
06:06
Ουκρανία: Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ετοιμάζεται να παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο
05:51
18 Μαΐου
Ετοιμος ο Πρόεδρος για διάλογο για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, είπε ο Κυριάκος Κούσιος
21:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand