Υπουργός Υγείας: Στόχος η ενίσχυση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και ογκολογικών κέντρων

Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα δήλωσε το Σάββατο ότι στόχος του είναι να ενισχύσει τα δημόσια νοσηλευτήρια και τα ογκολογικά κέντρα.

Σε τοποθέτησή του σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ με θέμα τη νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τον Καρκίνο και την κυπριακή πραγματικότητα, ο Υπουργός Υγείας είπε πως η εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και η ενίσχυση της ικανότητας των ανθρώπων να υιοθετούν υγιεινό τρόπο ζωής μπορούν να επιφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στην πρόληψη της νόσου ώστε να μην αυξηθούν τα περιστατικά καρκίνου.

Ακολούθως παρέθεσε τις δράσεις του Υπουργείου Υγείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου αναφέροντας την αντικαπνιστική εκστρατεία, την εκστρατεία για τον καρκίνο του προστάτη, του μαστού, του εντέρου, των γεννητικών οργάνων και άλλων.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Υγείας, παράλληλα προωθεί την επέκταση προγραμμάτων δευτερογενούς πρόληψης, αναπτύσσοντας οργανωμένα πληθυσμιακά  προγράμματα, που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην κατά 30% ελάττωση της θνητότητας από καρκίνο.

Ανέφερε ότι συγκεκριμένα το Υπουργείο Υγείας προωθεί την παγκύπρια επέκταση του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου  για τον  καρκίνο του παχέος εντέρου προσθέτοντας ότι προτεραιότητα αποτελεί η πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, του πιο συχνού γυναικείου καρκίνου και είπε πως βάσει ευρωπαϊκών κατευθυντήριων γραμμών, το Υπουργείο Υγείας προγραμματίζει την ηλικιακή επέκταση του Πληθυσμιακού Προγράμματος Έγκαιρης Ανίχνευσης Καρκίνου του Μαστού στις ηλικίες 45-69.

Είπε χαρακτηριστικά ότι σύμφωνα με το Αρχείο Καρκίνου Κύπρου, το 2020 καταγράφηκαν 604 νέα περιστατικά  καρκίνου του μαστού στις γυναίκες και 6 νέα περιστατικά στους άνδρες.

Επιπρόσθετα με τις πιο πάνω δράσεις, το Υπουργείο Υγείας προώθησε την ετοιμασία νόμου παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας στους πάσχοντες ασθενείς με σκοπό την ένταξη τους στο ΓεΣΥ, συνέχισε.

Ο κ. Χατζηπαντέλα ανέφερε επίσης πως το Υπουργείο Υγείας πρόσφατα διόρισε την Εθνική Επιτροπή Καρκίνου, η οποία αποτελεί το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, που θα αποτελεί τον επιστημονικό φορέα εμπειρογνωμοσύνης στα θέματα καρκίνου για να αναλάβει την οργάνωση και συντονισμό όλων των δραστηριοτήτων που αφορούν στην αντιμετώπιση της νόσου.

Τέλος είπε ότι το βασικό μέλημα του Υπουργείου Υγείας είναι οι ασθενείς με καρκίνο που εξακολουθούν να δίνουν με αξιοπρέπεια τη μάχη με την αρρώστια, να αισθάνονται ότι η Πολιτεία μπορεί να εγγυηθεί την αξιόπιστη, ποιοτική και αποτελεσματική φροντίδα τους.

Πάγια θέση του ΑΚΕΛ, είναι πως η καταπολέμηση του καρκίνου περνά μέσα από την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, ανέφερε από την πλευρά του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης προσθέτοντας ότι δημιουργία υψηλής ποιότητας Ακτινοθεραπευτικών Κέντρων και η ύπαρξη Ογκολογικών τμημάτων σε όλα τα δημόσια Νοσοκομεία της Κύπρου είναι αδήριτη ανάγκη.            

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η κατάσταση όσον αφορά την περίθαλψη των καρκινοπαθών, γίνεται, ακόμη πιο δύσκολη, καθώς η πανδημία βρήκε τα νοσοκομεία γονατισμένα από τις πολιτικές λιτότητας που προωθούσε για χρόνια το διευθυντήριο των Βρυξελλών, εξωθώντας τα κράτη να μειώσουν τις δαπάνες στην υγεία και να προχωρήσουν σε ιδιωτικοποίηση του κλάδου.

Αναφέρθηκε επίσης στη δράση του ΑΚΕΛ  και της ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς που μετά από πιέσεις που άσκησε στο Ευρωκοινοβούλιο, τον Ιούνιο του 2020 κατάφερε να εγκριθεί από την Ολομέλεια, η δημιουργία μιας νέας ειδικής επιτροπής (BECA) με όρο εντολής τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής στρατηγικής για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Ο Ευρωβουλευτής του κόμματος Γιώργος Γεωργίου, σκιώδης εισηγητής της έκθεσης της BECA, είπε πως εργάζεται με το ΑΚΕΛ για να διασφαλιστεί πως η νέα στρατηγική θα ανταποκρίνεται πραγματικά στις ανάγκες των καρκινοπαθών, προσφέροντας ουσιαστικές λύσεις στα διάφορα προβλήματα και προωθώντας ολοκληρωμένες προτάσεις για ενίσχυση της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.

«Μετά από έντονες διεργασίες, πετύχαμε να υπερψηφιστεί με συντριπτική πλειοψηφία από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου μια ολοκληρωμένη έκθεση με πολύ σημαντικές αναφορές», είπε προσθέτοντας ότι «το κείμενο διαπνέεται από τις ανθρωποκεντρικές αρχές που είχαμε θέσει ως Αριστερά».

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως η έκθεση θέτει ως βασικό στόχο την καταπολέμηση των ανισοτήτων όσον αφορά στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, την πρόσβαση σε ποιοτική περίθαλψη και τη δυνατότητα επανένταξης στην κοινωνία και τονίζει την επείγουσα ανάγκη για έναν ευρωπαϊκό χάρτη δικαιωμάτων των καρκινοπαθών για κάθε στάδιο της περίθαλψης.

Ο Επικεφαλής Τομέα Υγείας ΚΕ ΑΚΕΛ, Χρύσανθος Γεωργίου, παρέθεσε 36 εισηγήσεις για όλες τις πτυχές για την αντιμετώπιση του καρκίνου και του αντίκτυπου που έχει.

I.N

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Φεβρουαρίου 2022 - 17:27

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.