Σχοινάς: Το μνημόνιο ΚΔ-Κομισιόν για μετανάστευση βελτιώνει τη διμερή επιχειρησιακή συνεργασία

Το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Κομισιόν και όλων των σχετικών υπηρεσιών και οργανισμών της ΕΕ, θα ενισχύσει και θα βελτιώσει την επιχειρησιακή συνεργασία στο θέμα της μετανάστευσης, στη βάση ενός λεπτομερούς σχεδίου κοινής δράσης για τη διαχείριση της μετανάστευσης, τόνισε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Το μνημόνιο θα υπογραφεί στη διάρκεια της επίσκεψής του στο νησί που άρχισε σήμερα.   Σε παρέμβαση σε ημερίδα του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης για το μέλλον της Ευρώπης ο κ. Σχοινάς είπε ότι ακόμη ότι «με τη στήριξη της τρέχουσας γαλλικής προεδρίας, προχωράμε σε όλο το εύρος δράσεων, γιατί πιστεύουμε ότι όσο δεν προκύπτει αυτή η μεγάλη συμφωνία για το άσυλο θα τρέχουμε ως πυροσβέστες από την μια κρίση στην άλλη ενώ πρέπει να είμαστε αρχιτέκτονες ενός νέου ακλόνητου ρυθμιστικού πλαισίου».

Αναφέρθηκε και στην πτυχή της πολιτικής εσωτερικής ασφάλειας τονίζοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να είναι ανθεκτική, αυτόνομη, υπολογίσιμη στη διεθνή αγορά χωρίς μια ισχυρή πολιτική ασφάλειας. Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η παρούσα Επιτροπή έκανε ένα πρωταρχικό βήμα μιας ένωσης για την ασφάλεια, κτίζοντας ένα κοινό σπίτι με μια σκεπή και κτίζοντας τις επιμέρους κλαδικές πολιτικές για την άμυνα, τις ψηφιακές πολιτικές στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και των υβριδικών απειλών.

Αναφερόμενος στην Ουκρανία ανέφερε πως κατέστη σαφές ότι οι συντονισμένες κυβερνοεπιθέσεις σε όλα τα συστήματα της ουκρανικής διοίκησης μας δείχνουν ότι ακόμη και αν ο πόλεμος δεν ξεκίνησε με τανκς και κανόνια, ξεκίνησε ήδη με αυτό το νέο κύμα υβριδικών απειλών και επιθέσεων. Ο κ. Σχοινάς είπε ότι η Κομισιόν πρότεινε ένα νέο πακέτο για την ευρωπαϊκή άμυνα για να διασυνδέσουμε τις άμυνές μας. Για την εξωτερική ασφάλεια σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και εξωτερικής πολιτικής θα προκύψει, θα συμβεί και ίσως όχι με ένα τρόπο αποκαλυπτικό από τη μια μέρα στην άλλη.

Έχουμε, τόνισε, υπολογίσει μια σειρά από βήματα με τελική κατάληξη τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής δύναμης αποτροπής βασισμένης σε κοινά οπλικά και αμυντικά συστήματα με ερευνητικές προσπάθειες, έτσι ώστε αν η Τουρκία πανηγυρίζει σήμερα γιατί κατάφερε να παράξει και να εμπορεύεται ένα drone, σε λίγο καιρό θα έχει και η Ευρώπη τις δικές τις επιτυχίες στην άμυνα και έρευνα για εξοπλισμούς και να γίνουμε παίκτες συλλογικοί και σημαντικοί. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς είπε ότι η Ευρώπη προστατεύει και πρωταγωνιστεί στον αγώνα για αυτονομία και ανθεκτικότητα. Αναφέρθηκε και στη μεγάλη ιστορική επιτυχία, όπως την χαρακτήρισε, της αντιμετώπισης πανδημίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μίλησε για το βάρος που σήκωσε και αυτός και η Επίτροπος Κυριακίδου λέγοντας ότι η ΕΕ κατάφερε να αγοράσει 4 δισ. δόσεις εμβολίων και να τα μοιράσει δωρεάν σε όλους, να εγγυηθεί το  τεράστιο όπλο του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και να έχει 1,5 δισ. πιστοποιητικά κινητικότητας τα οποία σήμερα μιμούνται άλλες 65 χώρες παγκόσμια. Αυτή είναι η Ευρώπη και γι’ αυτήν είμαστε περήφανοι, μπορούμε να πράττουμε πολλά στις προκλήσεις των καιρών χωρίς να υποκύπτουμε στο πειρασμό της απαισιοδοξίας και της υπερβολικής ανάλυσης που αδικεί την δράση, κατέληξε.

Ρ.Σ

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Φεβρουαρίου 2022 - 17:51

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαΐου
Τραγωδία με 31 νεκρούς στη Νιγηρία: Ποδοπατήθηκαν σε διανομή τροφίμων
19:09
Αντιπαράθεση ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ για την ακρίβεια
18:46
Άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία ζήτησαν Μακρόν και Σόλτς
17:43
Έντονη ανησυχία για την βίαιη κατάληψη των δύο ελληνόκτητων δεξαμενοπλοίων στον Περσικό Κόλπο εκφράζει το ΥΠΕΞ
17:09
Πούτιν σε Μακρόν και Σόλτς: Η Μόσχα επιθυμεί να συζητήσει τρόπους εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία
16:27
Τρόπους ώστε να επαναρχίσει η εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία αναζητούν οι G7
15:57
Η ΥΚΑΝ εντόπισε 6.5 κιλά κοκαΐνης σε εμπορευματοκιβώτιο που αφίχθηκε με πλοίο από την Ελλάδα (ηχητικό)
15:17
Διάσωση ποδηλάτη που έπεσε σε χαράδρα στον Μαχαιρά
15:10
Το Κίεβο άρχισε να παραλαμβάνει αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon και αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M109
14:53
Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση: Με παράνομη Navtex βγάζει στο Αιγαίο το ερευνητικό σκάφος Τσεσμέ
14:20
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στην κοινότητα Κοφίνου παρά τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Λάρνακας
14:05
ΠτΔ: Η Τουρκία παραμένει το χαϊδεμένο παιδί κάποιων παρά τις προκλήσεις της (ηχητικό)
13:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand