Αβέρωφ: Η Κύπρος να γίνει γέφυρα Ειρήνης ανάμεσα σε Ε.Ε και χωρών αν. Μεσογειου

Ομιλία Προέδρου ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στο Συνέδριο με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης»      

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι, Φίλες και φίλοι,  

Ένα ρητό λέει: «Είναι προτιμότερο να ανάψεις ένα κερί παρά να καταριέσαι το σκοτάδι». Στο σκοτάδι της μεταπολεμικής Ευρώπης, το φωτεινό όραμα της Ενωμένης Ευρώπης έγινε πράξη, οδηγώντας τους λαούς μας σε ανεπανάληπτους ρυθμούς ειρήνης και ευημερίας.   Σήμερα, που ο κοινός ευρωπαϊκός μας ουρανός σκιάζεται με νέες προκλήσεις, οφείλουμε να δείξουμε για μια ακόμη φορά το φως. Το φως που θα οδηγήσει στο κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον.

  Συζητήσεις σαν τη σημερινή διαχέουν αυτήν την ελπίδα στους πολίτες μας. Γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω τα Ινστιτούτα «Γλαύκος Κληρίδης» και «Wilfried Martens Center for European Studies» για τη διοργάνωση της.   Κυρίες και κύριοι,   Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι η κατεξοχήν ευρωπαϊκή πολιτική παράταξη της Κύπρου.   Η ιδρυτική μας διακήρυξη της 4ης  Ιουλίου του 1976 αναφέρει ρητά ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός εδράζεται στον ελληνικό πολιτισμό και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.   Και ότι αγωνίζεται για μια Κύπρο ελεύθερη, ειρηνική και ενωμένη, που λειτουργεί στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.  

Η Ευρώπη είναι λοιπόν στον πυρήνα των αξιών του κόμματός μας, όπως τις έθεσε ο ιδρυτής του, Γλαύκος Κληρίδης. Μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές φυσιογνωμίες της νεότερης ευρωπαϊκής πολιτικής ιστορίας, εμπνευστής και πρωταγωνιστής της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.   Από τότε μέχρι σήμερα, είμαστε υπερήφανοι για την ενεργό συμμετοχή μας σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς: στη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αλλά και σε μια σειρά από ιδεολογικά συγγενείς οργανισμούς, για την προώθηση των κοινών μας στόχων.  

Η 1η Μαΐου 2004, η ημερομηνία της ένταξης, έχει καταγραφεί στη συνείδησή μας ως η μεγαλύτερη κατάκτηση στην ιστορία του ανεξάρτητου κράτους. Παράλληλα, τη θεωρούσαμε ως τον σημαντικότερο καταλύτη για την υλοποίηση του υπέρτατου σκοπού: Την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.   Είναι δεδομένο για εμάς, ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι συνυφασμένο και με το μέλλον της πατρίδας μας. Γαλουχηθήκαμε με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη, μεγαλώσαμε μαζί με την Ευρώπη και αντικρίζουμε το μέλλον μας μέσα από αυτή.  

Για τον ίδιο λόγο θεωρούμε ότι η επέκταση του κοινοτικού κεκτημένου και στα κατεχόμενα εδάφη μας, στο πλαίσιο μιας λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με βάση και τα ψηφίσματα και των Ηνωμένων Εθνών, αποτελούν την ύψιστη μορφή ασφάλειας και για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.   Οι κατοχικοί στρατοί και οι αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων κρατών δεν έχουν καμία θέση εντός του ευρωπαϊκού χώρου.

    Την ίδια ώρα όμως, οφείλουμε και μπορούμε να συνεισφέρουμε θετικά στη μεγαλύτερη εικόνα ως ενεργό μέλος της συνολικής αρχιτεκτονικής που διέπει το όραμα για την Ευρώπη του μέλλοντος.   Κυρίες και κύριοι,   Η Ευρώπη σήμερα είναι αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις. Η λύση τους αναπόφευκτα είναι συνδεδεμένη με το επόμενο βήμα της ευρωπαϊκής περιπέτειας. Και πρέπει να έχουμε διαρκώς το μυαλό και το τιμόνι μας στραμμένο στον προορισμό μας ώστε να μη χαθούμε στους λαβύρινθους που υψώνονται μπροστά μας.

  Είναι το τεράστιο ζήτημα των ενεργειακών πόρων που συνδέεται τόσο με την κλιματική αλλαγή αλλά και με τον πληθωρισμό, την ακρίβεια και την οικονομική στασιμότητα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας. Είναι το θέμα της αστάθειας της παγκόσμιας αγοράς, σε σχέση με τις ανάγκες και δεξιότητες της νέας οικονομίας και της ψηφιακής εποχής. Είναι το θέμα των μεταναστευτικών ροών και του κλίματος ανασφάλειας που προκαλεί η έντασή τους. Είναι το γενικότερο ζήτημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας, της θέσης και της ισχύος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ευρύτερη περιοχή και τον κόσμο, το ζήτημα της τρομοκρατίας και των διακρατικών εγκληματικών δικτύων.   Είναι, ο λαϊκιστικός ευρωσκεπτικισμός που δεν κομίζει καμία λύση, απλώς δηλητηριάζει τη σχέση με τοξικές αναφορές στο εφιαλτικό παρελθόν.

  Τέλος, είναι και η απειλή μιας σύρραξης μέσα στην ίδια την Ευρώπη, τη δεύτερη μετά τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Μια καταστροφική εξέλιξη που πρέπει να αποφευχθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαδραματίζει το ρόλο που της αναλογεί στην καλλιέργεια συνθηκών ειρήνης, συνεργασίας και ευημερίας.   Η θέση της Κύπρου και του κόμματός μας στις προκλήσεις αυτές είναι καθαρή: Η απάντησή μας πρέπει να είναι συλλογική και να οδηγεί στο επόμενο βήμα της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας. Η λύση είναι περισσότερη, πιο διαφανής, πιο ισχυρή, πιο δίκαιη και πιο συμμετοχική Ευρώπη.

  Εμβάθυνση της οικονομικής ένωσης και ενίσχυση της ασφάλειας σε κάθε πεδίο της ζωής μας, από την καθημερινότητα έως την ίδια την πολιτική ασφάλειας και άμυνας της Ένωσης. Η συζήτηση για τη Στρατηγική Αυτονομία πρέπει να συνεχιστεί.   Παράλληλα, το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης και τις στοχευμένες μεταρρυθμίσεις για την Πράσινη Οικονομία και τη Ψηφιακή Μετάβαση μπορούν να αποτελέσουν ένα μεγάλο άλμα μπροστά για κάθε χώρα μέλος. Να δώσουν πρόσβαση σε περισσότερους νέους στα επαγγέλματα του μέλλοντος, να συμβάλουν στη μείωση του χάσματος μεταξύ των χωρών – μελών αλλά και μεταξύ των περιφερειών και να ανοίξουν το δρόμο για πραγματική συμμετοχή στις νέες μορφές ανάπτυξης

  Ως τα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή ιδέα. Ειδικά στο πεδίο της ενεργειακής και πολιτικής σταθερότητας και ασφάλειας, εντός του πολιτικού πλαισίου που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και σε συνεργασία με φίλιες χώρες της περιοχής.   Μπορούμε και θέλουμε να είμαστε μια γέφυρα ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες της νοτιανατολικής Μεσογείου, ένας τεχνολογικός κόμβος και μια πύλη ενέργειας και ανάπτυξης που ωφελεί όλους τους λαούς μας.   Το ευρωπαϊκό εγχείρημα πρέπει να προχωρήσει, αυτό είναι κοινός τόπος. Η Ευρώπη όμως πρέπει να προχωρήσει όμως μαζί με τους πολίτες της, εναρμονισμένους με τις πολιτικές της, με ισχυρή αίσθηση του σκοπού και του προσανατολισμού της Ένωσης.  

Αυτός ο δρόμος μας περνά μέσα από την επαναβεβαίωση των αξιών μας. Να θυμηθούμε και να επενδύσουμε ξανά στις ιδέες μας, να εργαστούμε για να επωφεληθεί κάθε πολίτης από την εφαρμογή τους. Να κοιτάξουμε ψηλά και να βλέπουμε καθαρά τον προορισμό μας.   Πιστεύω βαθιά ότι ενωμένοι μπορούμε να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη ελευθερίας και ευημερίας, ιδανικό τόπο για τα παιδιά μας και πρότυπο για τον υπόλοιπο κόσμο.   Σας ευχαριστώ.      

Ρ.Σ

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Φεβρουαρίου 2022 - 12:42

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαΐου
Η Παγκόσμια Τράπεζα θα διαθέσει 30 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς ο πόλεμος απειλεί τη διατροφική ασφάλεια στις φτωχότερες χώρες
09:09
Σπάνια κρούσματα «ευλογιάς των πιθήκων» εντοπίστηκαν στη Β. Αμερική και στην Ευρώπη
08:48
Ουκρανοί βομβάρδισαν χωριό στη Ρωσία, κοντά στα σύνορα - Ένας άμαχος νεκρός
08:47
ΕΤΥΚ: Η Ελληνική δεν μπορεί να παραβιάζει συμβάσεις, εργασιακούς θεσμούς, και να αγνοεί το Υπ. Εργασίας
08:28
Άρχισαν οι συλλήψεις για τα επεισόδια στο προεδρικό. Ταυτοποιούνται μέσω βίντεο οι εμπλεκόμενοι στα έκτροπα (ΒΙΝΤΕΟ)
07:54
Η Ρωσία παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει «δυσκολίες» αλλά επιμένει ότι η «επιχείρηση» στην Ουκρανία θα συνεχιστεί ως την επίτευξη των στόχων
07:25
Καταγράφηκαν 771.145 κρούσματα και 1.592 θάνατοι από COVID-19 το τελευταίο 24ωρο παγκοσμίως
07:07
Ευθύνες στην Ελληνοκυπριακή πλευρά για τη μη επίλυση του Κυπριακού επιρρίπτει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου
06:43
Πράσινο φως για λήψη απεργιακών μέτρων άναψαν στο συμβούλιο της ΕΤΥΚ οι Τραπεζοϋπάλληλοι
06:22
Ιωάννης Κασουλίδης: Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού
06:06
Ουκρανία: Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ετοιμάζεται να παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο
05:51
18 Μαΐου
Ετοιμος ο Πρόεδρος για διάλογο για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, είπε ο Κυριάκος Κούσιος
21:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand