Σε αναβάθμιση στο «Β-», της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Τράπεζας Κύπρου προχώρησε ο Fitch

Σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Τράπεζας Κύπρου (IDR) κατά δύο βαθμίδες, στο «Β+», από «Β-», προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings, θέτοντας παράλληλα σε θετικό ορίζοντα τις προοπτικές της τράπεζας.

Ταυτόχρονα, ο οίκος αναβάθμισε την αξιολόγηση Βιωσιμότητας της τράπεζας στο «b+», από «b-».

Σχολιάζοντας την αναβάθμιση, η Τράπεζα Κύπρου τη χαρακτηρίζει «σημαντική εξέλιξη» καθώς η τράπεζα αναβαθμίστηκε κατά 2 βαθμίδες.

«Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει μεταξύ άλλων τη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας, λόγω της ολοκλήρωσης του Helix 3, αλλά και της οργανικής μείωσης των ΜΕΔ», προσθέτει.

Παράλληλα, η Τράπεζα Κύπρου αναφέρει ότι «η θετική προοπτική αντικατοπτρίζει τις βελτιωμένες προοπτικές για επαναλαμβανόμενα κέρδη για την τράπεζα λόγω υψηλότερων επιτοκίων και εξοικονόμησης κόστους από τη μείωση του εργατικού δυναμικού καθώς και από μια σταθερή βάση καταθέσεων».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο οίκος Fitch, η αναβάθμιση της αξιολόγησης της Τράπεζας Κύπρου κατά δύο βαθμίδες αντικατοπτρίζει την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) 0,6 δισεκατομμυρίων ευρώ (όπως ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών) και περιουσιακών στοιχείων, που έχει κατασχέσει η τράπεζα, ύψους 0,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Προσθέτει ότι η πώληση ΜΕΔ (Helix 3) μαζί με την οργανική μείωση των απομειωμένων περιουσιακών στοιχείων, βελτίωσε την ποιότητα του ενεργητικού της Τράπεζας Κύπρου, έχοντας ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά το επίπεδο του κεφαλαίου που βαρύνετέ από τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία (ΜΕΔ και κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία).

Η αναβάθμιση υποστηρίζεται επίσης από την άποψη του Fitch για την ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας, «ακόμη και υπό το φως των αυξανόμενων οικονομικών αβεβαιοτήτων».

Αναφορικά με τη θετική προοπτική της Τράπεζας Κύπρου, ο Fitch αναφέρει πως αυτή αντανακλά βελτιωμένες προοπτικές επαναλαμβανόμενων κερδών για την τράπεζα από έναν ισολογισμό λιγότερο επικίνδυνο και ισχυρά οφέλη από την αύξηση των επιτοκίων.

«Αναμένουμε επίσης ότι η κεφαλαιακή επιβάρυνση από τα καθαρά προβληματικά περιουσιακά στοιχεία θα μειωθεί περαιτέρω βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα», υπογραμμίζει.

ΑΤ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Δεκεμβρίου 2022 - 12:59

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

02 Φεβρουαρίου
Ο βομβιστής που σκότωσε 101 ανθρώπους σε τζαμί στο Πακιστάν φορούσε αστυνομική στολή
10:55
Στο Κίεβο η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Διαβεβαίωσε για τη στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία
10:38
Προϊόντα που περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες έχουν εντοπισθεί στην Ευρωπαϊκή αγορά
10:31
ΗΠΑ: Η ομοσπονδιακή τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25%
10:14
Κατάσχεση ιρανικών όπλων από «συμμάχους» προοριζόμενα για την Υεμένη, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ
10:12
Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στους Ταλιμπάν εξαιτίας «της καταπίεσης των γυναικών» στο Αφγανιστάν
09:48
Δεκαπέντε συλλήψεις για υποθέσεις που αφορούν βία στην οικογένεια στην Πάφο τον Ιανουάριο
09:34
Μονπελιέ - Παρί Σεν Ζερμέν 1-3 : Επέστρεψε στις νίκες αλλά έχασε Μπαπέ λίγο πριν την Μπάγερν
09:29
Euroleague : 'Εχασε εύκολα απ' τη Ρεάλ στη Μαδρίτη ο Παναθηναϊκός με 83-68 (VID)
09:23
19η στροφή στο φούτσαλ, σε πρώτο πλάνο το Ομόνοια - ΑΠΟΕΛ
09:22
'Εχασε στη Γερμανία από τη Μπάμπεργκ ο Κεραυνός και μένει εκτός Ευρώπης, νίκες για ΑΠΟΕΛ, Απόλλων στην ΟΠΑΠ Μπάσκετ Λιγκ
09:15
Στη Σουηδία η πρωθυπουργός της Φινλανδίας. Η διένεξη με την Τουρκία για το NATO στην κορυφή της ατζέντας
09:12
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand