Aυλαία με άρωμα προεδρικών εκλογών για την συζήτηση του κρατικού προυπολογισμού για το 2023 (Βίντεο)

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της  Βουλής η πρώτη  από τις τρείς ημέρες συζήτησης γιά τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023. Κατά τη σημερινή ημέρα μίλησαν οι αρχηγοί των κομμάτων.

ΔΗΣΥ

Στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας, ο πρόεδρος του Δησύ Αβέρωφ Νεοφύτου υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του επόμενου έτους θα αποτελέσει γέφυρα, ώστε η Κύπρος να περάσει μέσα από το ναρκοπέδιο των διεθνών κρίσεων, σε μια νέα περίοδο, με δυνατή οικονομία, ικανή να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες.  

Τόνισε ότι, κατά τη δεκαετή διακυβέρνηση Αναστασιάδη - Δησύ, η Κύπρος βρέθηκε σε αντικειμενικά καλύτερη θέση απ' ότι προηγουμένως, σε οικονομικό και επενδυτικό επίπεδο.  

Ο πρόεδρος του Δησύ είπε, ακόμη, ότι η χώρα παρουσιάζει έναν από τους ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρώπη και κατατάσσεται στους δέκα κορυφαίους επενδυτικούς προορισμούς.  

ΑΚΕΛ

Έντονα αρνητικό πρόσημο στη κυβέρνηση έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου στην ομιλία του για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στα δέκα χρόνια με τον ΔΗΣΥ στην εξουσία, η χώρα και η κοινωνία έκαναν βήματα προς τα πίσω αντί βήματα προς τα μπροστά.Οι κοινωνικές ανισότητες δεν αντιμετωπίστηκαν, αλλά συντηρήθηκαν και σε διάφορα επίπεδα ενισχύθηκαν, δήλωσε ο κύριος Στεφάνου.

Για την οικονομία, είπε ότι η κυβέρνηση προτιμά τη διατήρηση ψηλών πλεονασμάτων που προέρχονται από τα επιπρόσθετα έσοδα που έχει εξαιτίας αυξημένων εισπράξεων από τις φορολογίες, αντί να επιστρέψει ένα μέρος από αυτά στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΔΗΚΟ

Η διακυβέρνηση Αναστασιάδη έχει σημειώσει επιτυχίες, κυρίως κατά την πρώτη της πενταετία, αλλά και σημαντικές αποτυχίες, κυρίως κατά τη δεύτερη της πενταετία, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Είναι γεγονός, πρόθεσε , πως η κυβέρνηση Αναστασιάδη παρέλαβε ένα χάος ,αλλά με την καθοδήγηση της  τρόικας κατάφερε να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο και να οδηγήσει στην αναβάθμιση της οικονομίας.   

Το ΔΗΚΟ  όμως θα είναι επικριτικό, δήλωσε ο κύριος Παπαδόπουλος και αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα,  στη  χρεοκοπία των κυπριακών αερογραμμών και του συνεργατισμού,  στα  «χρυσά διαβατήρια», σε  ιδιωτικά τζετ και σε πολεμική κατά του Γενικού Ελεγκτή.

ΕΛΑΜ

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2023 δεν ανταποκρίνεται επαρκώς σε όσα θα αναμέναμε για να μπορέσει η χώρα να πετύχει άλμα προς τα εμπρός, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρήστος Χρήστου. Τόνισε ότι  πρέπει η οικονομική πολιτική να ξεφύγει από τα όρια της απλής διαχείρισης εφαρμόζοντας ένα στρατηγικό σχέδιο με σαφείς στόχους και χρονοδιαγράμματα, με αρχή, μέση και τέλος σε κάθε στάδιο υλοποίησης του προγράμματος.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο κύριος Χρίστου είπε ότι το ΕΛΑΜ προτείνει άμεση αποκοπη όλων  των επιδομάτων που αφορούν τους παράνομους μετανάστες.

Κ.Σ.ΕΔΕΚ

Κάποιοι επιδιώκουν το ΓεΣΥ να έχει την τύχη των Κυπριακών Αερογραμμών και του Συνεργατισμού, δεν πρόκειται να τους κάνουμε το χατίρι, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος. Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας, ο κύριος Σιζόπουλος  ανέφερε ότι για ακόμα μια χρονιά ο προϋπολογισμός είναι κατά βάση διαχειριστικός και όχι αναπτυξιακός.

Ο Μαρίνος  Σιζόπουλος δήλωσε  ότι η ΕΔΕΚ τόνιζε την αναγκαιότητα οι προϋπολογισμοί να αλλάξουν φιλοσοφία και να αποσκοπούν στην επίτευξη τόσο ποσοτικών όσο και ποιοτικών στόχων.

ΔΗΠΑ

H ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, διεξάγεται φέτος σε μια περίοδο κομβικής σημασίας, όχι μόνο για την Κύπρο και την Ευρώπη, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα, επεσήμανε  ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης - Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μάριος Καρογιάν.

Τώρα είναι η ώρα, πρόσθεσε, να εγκαταλειφθούν οι παλιές αντιθέσεις και να παραχθούν οι νέες συνθέσεις.

Ο κύριος Κάρογιαν τόνισε  επίσης ότι είναι  αναγκαία η προστασία των ευάλωτων ομάδων όπως  και η σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών

Όλη η ανθρωπότητα ασχολείται αυτή την εποχή με την κλιματική κρίση, εκτός από εμάς , αφού η μόνη ενασχόληση της κυβέρνησης σε αυτό τον τομέα, είναι να υποβάλλει πολιτικές στην Ευρωπαϊκή Ενωση τις οποίες ουδέποτε  εφαρμόζει, είπε στην ομιλία του  ο Πρόεδρος των Οικολόγων.

Κλασσικό παράδειγμα, δήλωσε  ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, είναι η ανάληψη της υποχρέωσης να φυτέψουμε ένα εκατομμύριο δέντρα μέχρι το 2030, αλλά ούτε Δήμοι, ούτε Κοινότητες ούτε το κτηματολόγιο επιτρέπουν σε οποιονδήποτε  να φυτέψει.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Δεκεμβρίου 2022 - 21:11

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.