Τουρκία: Η Άγκυρα λέει πως αναμένει και άλλες εκδόσεις καταζητουμένων από τη Σουηδία

Η έκδοση την περασμένη εβδομάδα από τη Σουηδία στην Τουρκία ενός Κούρδου, που κατηγορείται για σχέσεις με την τρομοκρατία, είναι μια «καλή αρχή», όμως η Στοκχόλμη χρειάζεται να κάνει περισσότερα, πριν η Άγκυρα μπορέσει να εγκρίνει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.
Την Παρασκευή η Σουηδία εξέδωσε τον τούρκο πολίτη Μαχμούτ Τατ, ο οποίος είχε ζητήσει άσυλο στη Σουηδία το 2015, αφού είχε καταδικαστεί στην Τουρκία σε κάθειρξη έξι ετών και 10 μηνών για σχέσεις με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
«Είναι μια καλή αρχή από τη Σουηδία, η οποία δείχνει την ειλικρίνειά τους και την καλή τους θέληση. Ελπίζουμε πως θα ακολουθήσουν νέες (εκδόσεις) στο πλαίσιο αυτής της ειλικρίνειας», δήλωσε ο Μποζντάγ σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber.
Ωστόσο έκανε σαφές πως η Τουρκία αναμένει περαιτέρω κινήσεις από τη Στοκχόλμη, πριν εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
«Σύμφωνα με το τριμερές μνημόνιο με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, θα πρέπει να άρουν όλα τα εμπάργκο όπλων σε βάρος της Τουρκίας, να αλλάξουν τη νομοθεσία τους για τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και να εκδώσουν όλους τους τρομοκράτες που θέλει η Τουρκία.

Όλες αυτές οι προϋποθέσεις δεν θα πρέπει να περιοριστούν μόνο στις εκδόσεις», δήλωσε ο Μποζντάγ.
Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτημα να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όμως συνάντησαν τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, η οποία κατηγορεί τις δύο χώρες ότι προσφέρουν καταφύγιο σε μέλη του PKK και άλλων οργανώσεων.
Η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι αρνούνται πως προσφέρουν καταφύγιο σε μαχητές, αλλά έχουν υποσχεθεί να συνεργαστούν με την Άγκυρα για να απαντήσουν πλήρως στις ανησυχίες της για την αφάλειά της και επίσης να άρουν εμπάργκο όπλων που έχουν επιβάλει σε βάρος της Τουρκίας.
Το ΝΑΤΟ λαμβάνει τις αποφάσεις του με συναίνεση, πράγμα που σημαίνει ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες χρειάζονται την έγκριση και των 30 κρατών μελών της συμμαχίας. Μόνο η Τουρκία εξακολουθεί να αντιτίθεται στην ένταξή τους.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Δεκεμβρίου 2022 - 13:56

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.