Σχέδιο δράσης για διαχείριση από ΕΕ της μετανάστευσης στα Δυτικά Βαλκάνια παρουσίασαν οι Επίτροποι Σχοινάς και Γιόχανσον

Οι απαντήσεις στις προκλήσεις όσον αφορά την μετανάστευση πρέπει να είναι ευρωπαϊκές, τόνισε ο Aντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον το Σχέδιο Δράσης της Κομισιόν για συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης στα Δυτικά Βαλκάνια.

Όπως εξήγησε ο κ. Σχοινάς μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Σουηδία, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της προετοιμασίες της Σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το σχέδιο δράσης αφορά 20 επιχειρησιακά μέτρα σε πέντε πυλώνες:

- την ενίσχυση της διαχείρισης των συνόρων σε όλους τους μεταναστευτικούς διαδρόμους και στα σύνορα τόσο της ΕΕ όσο και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων μεταξύ τους,

- τη στήριξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για επίσπευση των διαδικασιών ασύλου και ενίσχυση των δυνατοτήτων φιλοξενίας,

- την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών μέσω μεταξύ άλλων της αξιοποίησης της ομάδας της Frontex στα σύνορα Σερβίας Ουγγαρίας,

- την ενίσχυση της συνεργασίας στην επανεισδοχή και τις επιστροφές τόσο από όσο και προς χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και

- την επίτευξη της ευθυγράμμισης των πολιτικών θεωρήσεων.

Ειδικά για το τελευταίο σημείο ο κ. Σχοινάς τόνισε πως μια συμφωνία είναι απαραίτητη ώστε να μην υπάρχει εκμετάλλευση των παράθυρων στη νομοθεσία. Ειδικότερα σε άλλο σημείο της παρέμβασής του αναφέρθηκε στην κατάργηση συμφωνιών της Σερβίας με την Τυνησία και το Μπουρούντι, που επέτρεπαν σε πολίτες με τέτοιες θεωρήσεις να περνούν τα σύνορα της ΕΕ καθώς η Σερβία έχει συμφωνία κατάργησης θεωρήσεων με την ΕΕ, και προανήγγειλε κατάργηση και άλλων τέτοιων συμφωνιών.

Από την πλευρά της η κ. Γιοχάνσον ανέφερε πως μετά την παρουσίαση της πρότασης για μέτρα που αφορούν τον μεταναστευτικό διάδρομο της Κεντρικής Μεσογείου, η Κομισιόν παρουσιάζει μέτρα για τα Δυτικά Βαλκάνια. Όπως είπε, έχει γίνει ήδη πρόοδος μέσω των μέτρων της ΕΕ όπως για παράδειγμα στον Δυτικό Διάδρομο όπου υπήρξε μείωση των αφίξεων.

Ωστόσο τόνισε πως αν και ο αριθμός των παράτυπων αφίξεων φέτος ανέρχεται στις 250 χιλιάδες, οι αιτήσεις ασύλου ξεπερνούν τις 600 χιλιάδες, κάτι που δείχνει πως αφίξεις γίνονται και αεροπορικώς, ή πρόκειται για μετακινήσεις από το ένα κράτος μέλος στο άλλο. Για αυτό, τόνισε, είναι σημαντικό να υπάρχει πανευρωπαϊκή νομοθεσία.

Εξηγώντας τα μέτρα που αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια η κ. Γιοχάνσον ανέφερε πως αναμένεται η επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ της συμφωνίας μεταξύ FRONTEX και Βορείου Μακεδονίας, καθώς και τις διαβουλεύσεις που γίνονται για καλύτερη αξιοποίηση του FRONTEX και σε άλλες χώρες της περιοχής. Όσον αφορά τις ικανότητες εγγραφής των αφίξεων και υποδοχής των κρατών μελών, η κ. Γιόχανσον σημείωσε πως είναι σημαντικό να υπάρχει καθολική καταγραφή των αφίξεων μεταναστών και αιτητών ασύλου, ενώ σε σχέση με την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης αναφέρθηκε στην ομάδα δράσης για αντιμετώπιση του φαινομένου στα σύνορα Σερβίας - Ουγγαρίας.

Ακόμα, όπως είπε, προωθείται η συνεργασία σε θέματα επανεισδοχής και επιστροφών, καθώς και για ευθυγράμμιση για θέματα θεωρήσεων.

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων αναφέρθηκε ακόμα στην πρόοδο της συζήτησης του πακέτου για την μετανάστευση και την πολιτική ασύλου της ΕΕ, προσθέτοντας πως η συνεργασία των Υπουργών Εσωτερικών είναι ικανοποιητική και πως εντατικοποιούνται οι εργασίες με στόχο τη συμφωνία επί ολόκληρου του πακέτου πριν το τέλος της Τσεχικής Προεδρίας, και την προώθηση της νομοθετικής εργασίας από την Σουηδική Προεδρία.

Ο κ. Σχοινάς και η κ. Γιόχανσον κλήθηκαν επίσης να σχολιάσουν τις δηλώσεις του Ολλανδού Πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε πως εμποδίζει την επέκταση του χώρου Σένγκεν στη Βουλγαρία, καθώς καποιος μπορεί να περάσει τα σύνορα Βουλγαρίας - Τουρκίας με 50 ευρώ.

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων τόνισε πως η ετοιμότητα και της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας έχει αξιολογηθεί διεξοδικά και πως η εκτίμηση είναι πως υπήρξε βελτίωση, ενώ αναφερόμενη ειδικά στο σχόλιο του κ. Ρούτε πρόσθεσε πως «δεν έχουμε τέτοια πληροφόρηση» αλλά πληροφορίες που δείχνουν πως όλες οι προϋποθέσεις τηρούνται.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως «η διεύρυνση του Σένγκεν θα οδηγήσει σε περισσότερους και καλύτερους ελέγχους, όχι λιγότερους» και χαρακτήρισε άδικους τους μύθους αυτούς.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Δεκεμβρίου 2022 - 20:20

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

03 Φεβρουαρίου
Ήχησαν οι σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού στο Κίεβο και σ' ολόκληρη την Ουκρανία
11:11
Fan Club Lakatamiaς : "Μαζευόμαστε έξω από την Δυτική, ο κόσμος της Ομόνοιας δεν θα είναι μέρος σε αυτό το έκτρωμα"
11:09
Αντρ.Δημητρίου : «Μέχρι αυτή τη στιγμή καμία ενημέρωση για άμεσες αλλαγές, o πρόεδρος έχει βάλει τα περισσότερα χρήματα στην ιστορία της Ομόνοιας»
10:58
Τέσσερις ασθενείς απεβίωσαν την τελευταία εβδομάδα λόγω κορονοϊού
10:55
Τους ψάχνει η αστυνομία για υπόθεση κλοπής στη Λεμεσό
10:55
Euroleague : Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Εφές, στη Βιτόρια ο Παναθηναϊκός
10:44
Γιουβέντους - Λάτσιο 1-0 : Ο Μπρέμερ την έστειλε στα ημιτελικά για δύο μεγάλα ραντεβού με την Ίντερ
10:41
Ρεάλ - Βαλένθια 2 - 0 : Επανήλθε στις νίκες με Βινίσιους-Ασένσιο
10:38
Κινδυνεύει με αφαίρεση άλλων 20 βαθμών η Γιουβέντους!!
10:36
Κίνα- κατασκοπευτικό μπαλόνι: Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι "ελέγχει" τις πληροφορίες
10:31
Κίνα: Ξένες επενδύσεις ρεκόρ €21,93 δισ. στη Σαγκάη το 2022
09:42
Α' ΑΝΔΡΩΝ : Η Ομόνοια εκστρατεύει στην Πάφο, πρώτο σερβίς στις 8
09:31
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand