Σχέδιο δράσης για διαχείριση από ΕΕ της μετανάστευσης στα Δυτικά Βαλκάνια παρουσίασαν οι Επίτροποι Σχοινάς και Γιόχανσον

Οι απαντήσεις στις προκλήσεις όσον αφορά την μετανάστευση πρέπει να είναι ευρωπαϊκές, τόνισε ο Aντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον το Σχέδιο Δράσης της Κομισιόν για συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης στα Δυτικά Βαλκάνια.

Όπως εξήγησε ο κ. Σχοινάς μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Σουηδία, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της προετοιμασίες της Σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το σχέδιο δράσης αφορά 20 επιχειρησιακά μέτρα σε πέντε πυλώνες:

- την ενίσχυση της διαχείρισης των συνόρων σε όλους τους μεταναστευτικούς διαδρόμους και στα σύνορα τόσο της ΕΕ όσο και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων μεταξύ τους,

- τη στήριξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για επίσπευση των διαδικασιών ασύλου και ενίσχυση των δυνατοτήτων φιλοξενίας,

- την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών μέσω μεταξύ άλλων της αξιοποίησης της ομάδας της Frontex στα σύνορα Σερβίας Ουγγαρίας,

- την ενίσχυση της συνεργασίας στην επανεισδοχή και τις επιστροφές τόσο από όσο και προς χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και

- την επίτευξη της ευθυγράμμισης των πολιτικών θεωρήσεων.

Ειδικά για το τελευταίο σημείο ο κ. Σχοινάς τόνισε πως μια συμφωνία είναι απαραίτητη ώστε να μην υπάρχει εκμετάλλευση των παράθυρων στη νομοθεσία. Ειδικότερα σε άλλο σημείο της παρέμβασής του αναφέρθηκε στην κατάργηση συμφωνιών της Σερβίας με την Τυνησία και το Μπουρούντι, που επέτρεπαν σε πολίτες με τέτοιες θεωρήσεις να περνούν τα σύνορα της ΕΕ καθώς η Σερβία έχει συμφωνία κατάργησης θεωρήσεων με την ΕΕ, και προανήγγειλε κατάργηση και άλλων τέτοιων συμφωνιών.

Από την πλευρά της η κ. Γιοχάνσον ανέφερε πως μετά την παρουσίαση της πρότασης για μέτρα που αφορούν τον μεταναστευτικό διάδρομο της Κεντρικής Μεσογείου, η Κομισιόν παρουσιάζει μέτρα για τα Δυτικά Βαλκάνια. Όπως είπε, έχει γίνει ήδη πρόοδος μέσω των μέτρων της ΕΕ όπως για παράδειγμα στον Δυτικό Διάδρομο όπου υπήρξε μείωση των αφίξεων.

Ωστόσο τόνισε πως αν και ο αριθμός των παράτυπων αφίξεων φέτος ανέρχεται στις 250 χιλιάδες, οι αιτήσεις ασύλου ξεπερνούν τις 600 χιλιάδες, κάτι που δείχνει πως αφίξεις γίνονται και αεροπορικώς, ή πρόκειται για μετακινήσεις από το ένα κράτος μέλος στο άλλο. Για αυτό, τόνισε, είναι σημαντικό να υπάρχει πανευρωπαϊκή νομοθεσία.

Εξηγώντας τα μέτρα που αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια η κ. Γιοχάνσον ανέφερε πως αναμένεται η επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ της συμφωνίας μεταξύ FRONTEX και Βορείου Μακεδονίας, καθώς και τις διαβουλεύσεις που γίνονται για καλύτερη αξιοποίηση του FRONTEX και σε άλλες χώρες της περιοχής. Όσον αφορά τις ικανότητες εγγραφής των αφίξεων και υποδοχής των κρατών μελών, η κ. Γιόχανσον σημείωσε πως είναι σημαντικό να υπάρχει καθολική καταγραφή των αφίξεων μεταναστών και αιτητών ασύλου, ενώ σε σχέση με την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης αναφέρθηκε στην ομάδα δράσης για αντιμετώπιση του φαινομένου στα σύνορα Σερβίας - Ουγγαρίας.

Ακόμα, όπως είπε, προωθείται η συνεργασία σε θέματα επανεισδοχής και επιστροφών, καθώς και για ευθυγράμμιση για θέματα θεωρήσεων.

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων αναφέρθηκε ακόμα στην πρόοδο της συζήτησης του πακέτου για την μετανάστευση και την πολιτική ασύλου της ΕΕ, προσθέτοντας πως η συνεργασία των Υπουργών Εσωτερικών είναι ικανοποιητική και πως εντατικοποιούνται οι εργασίες με στόχο τη συμφωνία επί ολόκληρου του πακέτου πριν το τέλος της Τσεχικής Προεδρίας, και την προώθηση της νομοθετικής εργασίας από την Σουηδική Προεδρία.

Ο κ. Σχοινάς και η κ. Γιόχανσον κλήθηκαν επίσης να σχολιάσουν τις δηλώσεις του Ολλανδού Πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε πως εμποδίζει την επέκταση του χώρου Σένγκεν στη Βουλγαρία, καθώς καποιος μπορεί να περάσει τα σύνορα Βουλγαρίας - Τουρκίας με 50 ευρώ.

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων τόνισε πως η ετοιμότητα και της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας έχει αξιολογηθεί διεξοδικά και πως η εκτίμηση είναι πως υπήρξε βελτίωση, ενώ αναφερόμενη ειδικά στο σχόλιο του κ. Ρούτε πρόσθεσε πως «δεν έχουμε τέτοια πληροφόρηση» αλλά πληροφορίες που δείχνουν πως όλες οι προϋποθέσεις τηρούνται.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως «η διεύρυνση του Σένγκεν θα οδηγήσει σε περισσότερους και καλύτερους ελέγχους, όχι λιγότερους» και χαρακτήρισε άδικους τους μύθους αυτούς.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Δεκεμβρίου 2022 - 20:20

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.