Σε απεργιακό κλοιό η Βρετανία ενόψει Χριστουγέννων

Photo by BEN STANSALLAFP

Απεργιακές κινητοποιήσεις κάθε μέρα μέχρι τα Χριστούγεννα έχουν εξαγγείλει διάφοροι κλάδοι εργαζομένων στη Βρετανία.


Το αίτημα όλων είναι υψηλότερες αυξήσεις από τους εργοδότες τους, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Όπως υποστηρίζουν, με τον πληθωρισμό στο 11,1% οι υποδεέστερες αυξήσεις που προσφέρονται συνιστούν μείωση εισοδήματος σε πραγματικούς όρους.


Εδώ και εβδομάδες έχουν αρχίσει οι απεργίες των σιδηροδρομικών υπαλλήλων, που θα επαναληφθούν ακόμα έξι φορές μέσα στο Δεκέμβριο και άλλες τέσσερις τον Ιανουάριο.
Απεργία έχει εξαγγελθεί για τις 16, 18, 22 και 23 Δεκεμβρίου και στο Eurostar, που συνδέει υποθαλάσσια τη Βρετανία με την ηπειρωτική Ευρώπη, με την ταλαιπωρία να αναμένεται πολύ μεγάλη για τους εκδρομείς των εορτών.


Πολυήμερες απεργίες πριν από τα Χριστούγεννα έχουν προαναγγείλει και οι οδηγοί λεωφορείων, όπως και οι υπεύθυνοι λειτουργίας και συντήρησης του εθνικού οδικού δικτύου.


Σε τριήμερη απεργία πριν από τα Χριστούγεννα, από τις 16 Δεκεμβρίου, θα κατέλθουν και οι χειριστές αποσκευών στο αεροδρόμιο Χίθροου.


Έξι ημέρες κινητοποιήσεων έχουν ανακοινώσει οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι, με φόβους για το κατά πόσο χριστουγεννιάτικες κάρτες και δώρα θα φτάσουν στον προορισμό τους εγκαίρως.


Την πρώτη απεργία στα 106 χρόνια της συνδικαλιστικής τους ιστορίας θα κάνουν στις 15 και 20 Δεκεμβρίου τα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού του εθνικού συστήματος υγείας NHS, ενώ τον Ιανουάριο θα απεργήσουν και οι ειδικευόμενοι γιατροί.


Άλλοι κλάδοι εργαζομένων στο NHS συζητούν το ενδεχόμενο συντονισμένων απεργιών, μεταξύ άλλων φυσιοθεραπευτές, μαίες και οδηγοί ασθενοφόρων.


Σήμερα, για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες οι πυροσβέστες της Βρετανίας ψηφίζουν επί πρότασης για απεργία.


Σε κινητοποιήσεις έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα δάσκαλοι στη Σκωτία, λέκτορες, βιβλιοθηκάριοι και ερευνητές πανεπιστημίων.


Άλλοι κλάδοι που έχουν προαναγγείλει απεργίες είναι οδηγοί κατ’ οίκον παράδοσης φαγητού, ζυθοποιοί, δάσκαλοι οδήγησης, εργαζόμενοι σε ξενώνες για αστέγους, ακόμα και οι κατασκευαστές φερέτρων.


Ο πρόεδρος του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος Ναντίμ Ζαχάουι δήλωσε την Κυριακή ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενεργοποίησης στρατιωτών για την κάλυψη κενών σε καιρούς τομείς τις ημέρες των απεργιών, όπως π.χ. για την οδήγηση ασθενοφόρων ή για την κάλυψη πόστων στους ελέγχους εγγράφων σε αεροδρόμια και λιμάνια, όπου επίσης εξετάζονται κινητοποιήσεις.


Η Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε σε δήλωσή της ότι ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις περί ενεργοποίησης του στρατού, αλλά πρόσθεσε ότι τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων «είναι μέρος του φάσματος των διαθέσιμων επιλογών αν προχωρήσουν κάποιες απεργίες όπως σχεδιάζεται».

ΙΝ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Δεκεμβρίου 2022 - 13:49

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Διαταγή διεθνούς δικαστηρίου προς Ιρσαήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.