Αρχές του 2023 θα διενεργηθεί νέα γεώτρηση στο θαλασσο-τεμάχιο Αφροδίτη

Φώτο Αρχείου - AFP / by CHRISTOS AVRAAMIDES PIO

Αρχές του 2023 θα διενεργηθεί και νέα γεώτρηση στο θαλασσο-τεμάχιο Αφροδίτη ανακοίνωσε η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό για του Υπουργείου για το 2023.

Το διαφορετικό σε αυτή την γεώτρηση θα είναι το γεγονός, ότι θα τοποθετηθούν και υποδομές παραγωγής.

Ωστόσο για να μπορεί να υπάρξει πλήρης εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αέριου από το Αφροδίτη, αυτό θα μπορεί να γίνει μέχρι το 2027.

Δεν τίθεται θέμα εγκατάστασης πλωτής μονάδας και τα σενάρια τα οποία βρίσκονται υπό μελέτη είναι της μεταφοράς του αερίου με αγωγούς.

Το 2023 θα διενεργηθεί και νέα γεώτρηση στο θαλασσο-τεμάχιο Ζεύς 1.

Η Νατάσα Πηλείδου επεσήμανε:

  • Μέχρι τον Ιούλιο του 2023 θα ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις στην προβλήτα στο Βασιλικό για την μεταφορά φυσικού αερίου.

  • Σήμερα το κόστος ανά κιλοβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος φθάνει στα 25 σεντ, ενώ με την έλευση του φυσικού αερίου θα μειωθεί μεταξύ 7 και 9 σεντ.

  • Η συνεισφορά στο ενεργειακό ισοζύγιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας φθάνει σήμερα στο 14,9%. Με την λειτουργία του καλωδίου διασύνδεσης με την Ελλάδα και το Ισραήλ και την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης, η συνεισφορά των ΑΠΕ θα φθάσει στο 50%.

  • Δεν θα επιβληθεί κανένα τέλος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οικιακό επίπεδο.

  • Προωθούνται οι διαδικασίες για προσφορές συστημάτων αποθήκευσης, με προϋπολογισμό 80εκ. ευρώ. Στόχος είναι να λειτουργήσουν μέχρι το 2024.

  • Τα ευάλωτα νοικοκυριά στην Κύπρο φθάνουν στις 80 χιλιάδες και δικαιούνται συμμετοχή σε διάφορα προγράμματα του Υπουργείου Ενέργειας, όπως εγκατάσταση ηλιακών θερμοσίφωνων και αντικατάσταση ενεργοβόρων οικιακών συσκευών, με δαπάνη σχεδόν 200 εκατομμυρίων ευρώ.

  • Απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες στον έφορο εταιριών.

  • Το πρώτο εξάμηνο του 2022 αυξήθηκαν οι εξαγωγές κατά 21,8%.

  • Τα συγχρηματοδοτούμενα σχέδια για την περίοδο μεταξύ 2021-27 φθάνουν στα 580 εκ. ευρώ.

  • Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου φθάνει στα 151 εκ. ευρώ.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς εξήρε τα σχέδια τα οποία αφορούν 80 χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία μπορούν να λάβουν μέχρι και το 80% της δαπάνης, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα κατήγγειλε βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης για την υψηλή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης, κατήγγειλε τις καθυστερήσεις στην έλευση του φυσικού αερίου και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: ΡΙΚ, Παναγιώτης Καπαρής

Μ.Χ

Τελευταία Ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου 2022 - 12:24

Τελευταιες Ειδησεις

07 Φεβρουαρίου
Το μεταναστευτικό θα θέσει αύριο ο ΠτΔ στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
10:29
"Η Καταστροφή του αιώνα" χαρακτηρίζεται ο σεισμός στην Τουρκία
10:04
Γιάννης Παναγιώτου: Στη συνάντηση Χριστοδουλίδη - ΔΗΣΥ διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν αποκλίσεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά
09:41
Ευθύμιος Λέκκας: Ο ισχυρός σεισμός στην Τουρκία επηρεάζει το κυπριακό τόξο
09:22
Χαράλαμπος Προύντζος: Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα σχηματίσει κυβέρνηση που δεν θα αποτελείται απο στελέχη κομμάτων, αλλά από προσωπικότητες
09:06
ΓΓ ΑΚΕΛ: Ενδεχόμενη εκλογή Μαυρογιάννη δεν θα είναι επάνοδος του ΑΚΕΛ στην εξουσία
08:47
Ευθύμιος Διπλαρος: Ο ΔΗΣΥ θα αποφασίσει για τη στάση που θα τηρήσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών με γνώμονα το συμφέρον του τόπου
08:47
Κατολισθήσεις και παγετός σε δρόμους στην Πάφο
08:28
Μετρά νεκρούς από κατολισθήσεις βράχων το Περού
07:46
Τμήμα μετεωρολογίας - 1ο δελτίο καιρού
07:02
Τίτλοι Ειδήσεων - Τρίτη 7 Φεβρουαρίου
07:00
Τσάμπιονς Λιγκ Υδατοσφαίρισης από το ΡΙΚ -2
06:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand