Πιέσεις στα ομόλογα της ευρωζώνης. Αποστάσεις από την πολιτική της FED παίρνει η ΕΚΤ

Πιέσεις δέχονται σήμερα τα ομόλογα στην ευρωζώνη παρά την συντονισμένη προσπάθεια της ΕΚΤ να αποστασιοποιηθεί από την πολιτική της FED.

Πιο συγκεκριμένα, καθησυχαστικό μήνυμα για το πόσο θα αυξηθούν συνολικά τα επιτόκια στην ευρωζώνη απέστειλε από τη Φρανκφούρτη η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως είπε η ίδια, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να μιμηθεί την Fed, η οποία έστειλε χθες μήνυμα για μία μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων, διότι οι οικονομικές συνθήκες στην ευρωζώνη διαφέρουν από τις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο επικεφαλής της FED Ζερόμ Παόυελ μετά την ανακοίνωση για την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75%, δήλωσε ότι η τελική αύξηση θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που προέβλεπαν αρχικώς.

Ωστόσο η Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε σήμερα ότι «Δεν είμαστε ίδιοι και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ούτε με τον ίδιο ρυθμό (ή) κάτω από την ίδια διάγνωση των οικονομιών μας». Παραδέχθηκε δε ότι η ΕΚΤ επηρεάστηκε στις αποφάσεις της από τον αντίκτυπο που είχαν οι πρωτοβουλίες της FED στην αγορά συναλλάγματος και δη στην υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Eπίσης την ανάγκη η ΕΚΤ να είναι πιο προσεκτική στο ρυθμό με τον οποίο θα αυξήσει τα επιτόκια της επεσήμανε και το μέλος του Δ.Σ της ΕΚΤ Πανέτα. Σε ομιλία του υποστήριξε ότι η ευρωζώνη είναι πιο ευάλωτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση πράγμα που σημαίνει ότι η ΕΚΤ πρέπει να είναι προσεκτική. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφύγει την υπερβολικά γρήγορη αύξηση των επιτοκίων, διότι αυτό θα μπορούσε να βλάψει υπερβολικά την οικονομική ανάπτυξη, τις τιμές των κατοικιών και τις χρηματοπιστωτικές αγορές. «Εάν αυτές οι μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις ερμηνευθούν ως σηματοδότηση υψηλότερου τελικού επιτοκίου, θα μπορούσαμε να έχουμε ισχυρότερο αντίκτυπο στις συνθήκες χρηματοδότησης – και τελικά στην οικονομική δραστηριότητα – από ό,τι προβλεπόταν», είπε ο Πανέτα σε εκδήλωση της ΕΚΤ.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων και συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ δεν καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 4,70% από στο 4,55% έναντι 2,23% του αντίστοιχου Γερμανικού ομολόγου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,47% από 2,43% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα το στα 0,9761 δολάρια από το επίπεδο των 0,9789 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 0,9753 δολάρια.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 03 Νοεμβρίου 2022 - 20:41

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

07 Φεβρουαρίου
Το μεταναστευτικό θα θέσει αύριο ο ΠτΔ στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
10:29
"Η Καταστροφή του αιώνα" χαρακτηρίζεται ο σεισμός στην Τουρκία
10:04
Γιάννης Παναγιώτου: Στη συνάντηση Χριστοδουλίδη - ΔΗΣΥ διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν αποκλίσεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά
09:41
Ευθύμιος Λέκκας: Ο ισχυρός σεισμός στην Τουρκία επηρεάζει το κυπριακό τόξο
09:22
Χαράλαμπος Προύντζος: Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα σχηματίσει κυβέρνηση που δεν θα αποτελείται απο στελέχη κομμάτων, αλλά από προσωπικότητες
09:06
ΓΓ ΑΚΕΛ: Ενδεχόμενη εκλογή Μαυρογιάννη δεν θα είναι επάνοδος του ΑΚΕΛ στην εξουσία
08:47
Ευθύμιος Διπλαρος: Ο ΔΗΣΥ θα αποφασίσει για τη στάση που θα τηρήσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών με γνώμονα το συμφέρον του τόπου
08:47
Κατολισθήσεις και παγετός σε δρόμους στην Πάφο
08:28
Μετρά νεκρούς από κατολισθήσεις βράχων το Περού
07:46
Τμήμα μετεωρολογίας - 1ο δελτίο καιρού
07:02
Τίτλοι Ειδήσεων - Τρίτη 7 Φεβρουαρίου
07:00
Τσάμπιονς Λιγκ Υδατοσφαίρισης από το ΡΙΚ -2
06:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand