Γύρω στα €5 εκ. η αύξηση των εσόδων των παραγωγών ΑΠΕ που είχαν συμφωνία με την ΑΗΚ το α΄ εξάμηνο 2022

Γύρω στα €5 εκατομμύρια ανήλθε η αύξηση των εσόδων το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, τα οποία είχαν οι διάφοροι παραγωγοί ΑΠΕ οι οποίοι είχαν συμφωνίες με την ΑΗΚ με βάση το κόστος αποφυγής (κόστος της ΑΗΚ από συμβατικές πηγές ενέργειας), δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή της ομάδας εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών,

Η ομάδα εργασίας έρευνα την ενδεχόμενη δημιουργία υπερκερδών από ομάδα παραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) από τα Σχέδια έργων ΑΠΕ για εμπορικούς σκοπούς μέχρι την ένταξη τους στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού και από παραγωγούς έργων ΑΠΕ που είναι ενταγμένοι στην μεταβατική αγορά. Η έρευνα εξετάζει περίπου 65 έργα ΑΠΕ τα οποία αφορούν γύρω στους 45 παραγωγούς ΑΠΕ.

«Φαίνεται να έχουν κάποια αυξημένα έσοδα λόγω της αύξησης του κόστους αποφυγής και της τιμολόγησης στην οποία προβαίνουν οι διάφοροι παραγωγοί ΑΠΕ που είναι ενταγμένοι σε σχέδια έργων ΑΠΕ», ανέφερε η ίδια πηγή και εξήγησε πως «έχουν κάποια αυξημένα έσοδα που οφείλονται στις συμβάσεις που έχουν και οι οποίες σχετίζονται και με το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής από την συμβατική παραγωγή».

Ανέφερε ότι για τα διάφορα έργα μέχρι της ένταξης του στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού και τα οποία έχουν συμφωνίες με την ΑΗΚ η αμοιβή τους καθοριζόταν με βάση το κόστος αποφυγής (κόστος της ΑΗΚ από συμβατικές πηγές ενέργειας) και πρόσθεσε πως λόγω της αύξησης του κόστους αποφυγής περί τα τέλη του 2021 και εντός του 2022 λόγω της ενεργειακής κρίσης, «υπήρξαν μεγάλα απροσδόκητα έσοδα τα οποία ήταν αυξημένα κατά συνολικά γύρω στα €5 εκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι μετά τον Ιούνιο του 2022, εφαρμόζεται η τιμή αγοράς του κόστους αποφυγής στα 11 σεντ μετά την ρυθμιστική απόφαση που εξέδωσε η ΡΑΕΚ. Το κόστος αποφυγής από τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν βρισκόταν στα 12,8 σεντ την Κιλοβατώρα, ανήλθε τον Ιούνιο του 2022 στα 25,8 σεντ την Κιλοβατώρα.

Αυτά τα έργα, συνέχισε, αλλά και τα υπόλοιπα έργα που βρίσκονται στην μεταβατική αγορά τα οποία αφορούν ιδιωτικά που δεν έχουν συμφωνίες να πωλούν την ενέργεια που παράγουν στην ΑΗΚ αλλά σε ιδιώτες, τυγχάνουν περαιτέρω επεξεργασίας για να διαπιστωθεί κατά πόσον είχαν υπερκέρδη για να επιβληθεί ένα τέλος ή φορολογία.

Η ίδια πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η μελέτη η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στοχεύει στο να εξεταστούν στο σύνολο τους οι συγκεκριμένες περιπτώσεις λαμβάνοντας υπόψη και τα κόστη που είχαν την ίδια περίοδο.

«Θα εξεταστεί αν τα έσοδα τους είναι πιο ψηλά από ότι τα αναμενόμενα έσοδα τα οποία θα είχαν κάτω από άλλες συνθήκες, σε σύγκριση και με τα κόστη τα οποία έχουν», σημείωσε.

Ενδεχόμενη νομοθετική ρύθμιση

--------------------

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η πηγή απάντησε πως «ενδεχομένως να χρειαστεί και νομοθετική ρύθμιση», σημειώνοντας πως είναι κάτι που εξετάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ.

«Οι αρμόδιες φορολογικές αρχές αυτή την στιγμή εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο μέσω κάποιας νομοθετικής ρύθμισης να επιβληθεί κάποιο τέλος ή κάποια φορολογία σε τυχόν υπερκέρδη που δημιουργήθηκαν λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας», ανέφερε και σημείωσε πως αυτό που τελικά θα προωθηθεί θα λαμβάνει υπόψη και τα έσοδα και τα έξοδα.

Η ρύθμιση η οποία βρίσκεται υπό εξέταση θα λάβει υπόψη τα συνολικά τους έσοδα σε συνάρτηση με τα έξοδα που είχαν, υπογράμμισε.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 03 Νοεμβρίου 2022 - 15:01

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

07 Φεβρουαρίου
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ - (Βίντεο)
22:22
Τίτλοι Ειδήσεων - Τρίτη 7 Φεβρουαρίου
22:00
Λόγω χιονόπτωσης όλοι οι δρόμοι προς το Τρόοδος είναι κλειστοί για όλα τα οχήματα
21:45
Στήριξη στην υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη ανακοίνωσε το "Νέο Κύμα" του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη (Βίντεο)
21:06
Συνεχίζονται οι προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης των Tουρκοκύπριων μαθητών (Βίντεο)
20:54
Ξεπέρασαν τις 7. 200 οι νεκροί από το φονικό κτύπημα του εγκέλαδου σε Τουρκία και Συρία (Βίντεο)
20:06
Τη σύγκληση Παγκύπριας Εκλογικής Συνέλευσης του ΔΗΣΥ για τις 11 Μαρτίου, εξήγγειλε ο Αβέρωφ Νεοφύτου (Bίντεο)
19:51
Ρωσία: Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη στην εγκατάσταση φυσικού αερίου πενταώροφου κτηρίου στη Μόσχα
18:44
ΥΠΕΞ: Καλά στην υγεία τους οι 12 από τους 14 Κύπριοι υπήκοοι στην Τουρκία
18:33
Η Τουρκία αρνήθηκε να δεχθεί την προσφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας για βοήθεια
17:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού (7/2/2023)
17:14
Την στήριξή της προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη αποφάσισε η ΣΕΚ (Βίντεο)
17:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand