Πρόστιμο ύψους 265 εκατομμυρίων ευρώ στη Meta για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Στον αμερικανικό γίγαντα κοινωνικής δικτύωσης "Meta", μητρική εταιρεία του "Facebook", επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 265 εκατομμυρίων ευρώ από την ιρλανδική ρυθμιστική αρχή (DPC), εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν κατάφερε να προστατεύσει επαρκώς τα δεδομένα των χρηστών της.

Η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο του 2021 την έναρξη έρευνας στο "Facebook", μετά την αποκάλυψη της παραβίασης των δεδομένων πέραν των 530 εκατομμυρίων χρηστών από χάκερ από το 2019.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στις εφαρμογές "Facebook Search, Facebook Messenger, Contact Importer και Instagram Contact Importer", μεταξύ Μαΐου του 2018 και Σεπτεμβρίου του 2019 και αποσκοπούσε να διαπιστώσει εάν η "Meta" είχε προστατεύσει επαρκώς τα δεδομένα των χρηστών της σχετικά με τους κανονισμούς της ΕΕ.

Λόγω του ότι το "Facebook" έχει την ευρωπαϊκή έδρα του στην Ιρλανδία, εναπόκειτο στην ιρλανδική ρυθμιστική αρχή να διεξάγει την έρευνα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απόφαση για την επιβολή προστίμου και τις επηρεαζόμενες θυγατρικές της ελήφθη την Παρασκευή, μετά από διαπιστώσεις για παραβιάσεις των κανονισμών της ΕΕ (GDPR), αναφέρει η CPD.

Ζητεί, επίσης, από τη "Meta" μια σειρά από διορθωτικές ενέργειες.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο χάκερ είχε χρησιμοποιήσει μια μέθοδο «αρπαγής» των προφίλ του "Facebook" μέσω λογισμικού, που μιμείται τη λειτουργία του δικτύου και βοηθά τους χρήστες να βρίσκουν εύκολα φίλους, αφαιρώντας λίστες επαφών.

Εκπρόσωπος της "Meta" ανέφερε ότι η εταιρεία έχει προβεί σε αλλαγές στα συστήματά της.

Ο κανονισμός GDPR, που τέθηκε σε εφαρμογή το 2018, δίνει στις ρυθμιστικές αρχές μεγαλύτερη εξουσία για την προστασία των καταναλωτών από την κυριαρχία των εφαρμογών Facebook, Google, Apple και Twitter, οι οποίες, δελεασμένες από την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση, έχουν επιλέξει την Ιρλανδία ως έδρα τους.

Ο κανονισμός προβλέπει ότι οι ρυθμιστικές αρχές μπορούν να επιβάλουν πρόστιμο έως και 4% του παγκοσμίου κύκλου εργασιών αυτών των ομίλων.Μ.Β

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Νοεμβρίου 2022 - 21:58

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

03 Φεβρουαρίου
Προεδρικές Εκλογές: Ολοκληρώνεται σήμερα η παράδοση των καλπών στους προεδρεύοντες υπαλλήλους
12:41
Τελική προεκλογική συγκέντρωση Αβέρωφ Νεοφύτου
12:22
Χωρίς τρένα για ακόμα μία ημέρα η Αγγλία λόγω απεργίας
12:16
Παρούσα η Αστυνομία για την ομαλή διεξαγωγή των Προεδρικών Εκλογών 2023 με 2000 μέλη
12:04
Τέσσερα χρόνια φυλάκιση σε 54χρονο για παρενόχληση ανηλίκου
11:52
Oκτώ νεκροί μετανάστες σε πλοιάριο μεταξύ Μάλτας και Σικελίας, λόγω ψύχους
11:40
Παναθηναϊκός: Σύλλογος μεγάλος, 115 ετών
11:20
Ήχησαν οι σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού στο Κίεβο και σ' ολόκληρη την Ουκρανία
11:11
Fan Club Lakatamiaς : "Μαζευόμαστε έξω από την Δυτική, ο κόσμος της Ομόνοιας δεν θα είναι μέρος σε αυτό το έκτρωμα"
11:09
Αντρ.Δημητρίου : «Μέχρι αυτή τη στιγμή καμία ενημέρωση για άμεσες αλλαγές, o πρόεδρος έχει βάλει τα περισσότερα χρήματα στην ιστορία της Ομόνοιας»
10:58
Τέσσερις ασθενείς απεβίωσαν την τελευταία εβδομάδα λόγω κορονοϊού
10:55
Τους ψάχνει η αστυνομία για υπόθεση κλοπής στη Λεμεσό
10:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand