Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η Ονδούρα. Άρση δικαιωμάτων κατοχυρωμένων στο Σύνταγμα ανακοίνωσε η πρόεδρος

Η πρόεδρος της Ονδούρας, η Σιομάρα Κάστρο, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνική κλίμακα χθες Πέμπτη κι άρχισε να θέτει σε εφαρμογή σχέδιο για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των εκβιάσεων από μέλη βίαιων συμμοριών σε όλη τη χώρα, που προσλαμβάνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυρία Κάστρο προβλέπουν την άρση ορισμένων δικαιωμάτων κατοχυρωμένων στο Σύνταγμα σε περιοχές όπου είναι οξύτερο το πρόβλημα της δράσης των συμμοριών, ή maras, την ανάπτυξη 20.000 αστυνομικών, τη διενέργεια ελέγχων στους δρόμους και την εφαρμογή μέτρων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Η αναστολή συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μένει να εγκριθεί από το Κογκρέσο, αν και διαστάσεις του σχεδίου τέθηκαν σε εφαρμογή ήδη χθες.
Η πρόεδρος είπε πως το σχέδιο προβλέπει επίσης ότι η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να προχωρά σε έκτακτες δαπάνες για την καταπολέμηση της δράσης των μάρας, που επιδίδονται μεταξύ άλλων σε απαγωγές για λύτρα και διακίνηση ναρκωτικών.
Η πρόεδρος της Ονδούρας, η οποία ανήκει στην αριστερά, ανακοίνωσε το σχέδιο αυτό για την καταπολέμηση των εκβιάσεων στο φτωχό κράτος της κεντρικής Αμερικής με έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά της.
Η κυρία Κάστρο πιεζόταν να αναλάβει δράση από επιχειρηματίες, οδηγούς φορτηγών, λεωφορείων και ταξί, κατοίκους και ΜΚΟ, που τονίζουν πως το πρόβλημα των εκβιάσεων από τις μάρας, κυρίως από μέλη των συμμοριών Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13) και Μπάριο 18, έχει επιδεινωθεί πολύ τους τελευταίους μήνες.
Σε αντάλλαγμα για τον «πολεμικό φόρο» που απαιτούν, οι κακοποιοί προσφέρουν προστασία, ή απλά υπόσχονται πως όσοι πληρώνουν δεν θα δολοφονηθούν.
Mαρέρος έχουν πυρπολήσει λεωφορεία κι έχουν δολοφονήσει οδηγούς που δεν πλήρωσαν, αναγκάζοντας επιχειρήσεις και πολίτες να τους δίνουν χρήματα εξαιτίας του φόβου.
Υπολογίζεται ότι τα κέρδη από τις εκβιάσεις για τις συμμορίες φθάνουν σε ετήσια βάση τα 737 εκατομμύρια δολάρια, ή σχεδόν το 3% του ΑΕΠ, κατά την Ένωση για μια Δικαιότερη Κοινωνία, μη κυβερνητική οργάνωση που καταπιάνεται ιδίως με ζητήματα ασφαλείας.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Νοεμβρίου 2022 - 06:17

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

31 Ιανουαρίου
Οδηγός Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης 2023
14:57
Ο ΥΠΟΙΚ παρουσίασε σήμερα τον απολογισμό - Πτωτική πορεία των κοινωνικών ανισοτήτων και της ανεργίας
14:41
Κύπελλο Ελλάδας : Στις 9 Φεβρουαρίου στις 20:30 το ΑΕΚ - Ολυμπιακός
14:23
Παναθηναϊκός : Πρόστιμο 20.000 ευρώ στον Κουρμπέλη για αντιεπαγγελματική συμπεριφορά
14:20
Υπογράφει ο Κανσέλο στη Μπάγερν, στα 70 εκατ. ευρώ η οψιόν αγοράς
14:14
Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Μιχάλης Πασχάλης
14:06
Η βρετανική η μόνη από τις αναπτυγμένες οικονομίες που θα συρρικνωθεί το 2023, σύμφωνα με το ΔΝΤ
13:58
Απαγόρευση δημόσιων συγκεντρώσεων και ομιλιών την παραμονή και την ημέρα εκλογών
13:45
Στα €2,4 δισ. τα έσοδα από τον τουρισμό την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου
13:32
Στο 77% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών και στο 150% των εταιρειών στα τέλη Σεπτεμβρίου, δείχνουν στοιχεία της ΚΤΚ
13:13
Τίτλοι Ειδήσεων - Τρίτη 31 Ιανουαρίου
13:00
Έντονη αντίδραση Αναστασιάδη για τη στάση των Τ/κ στο ψήφισμα του Σ.Α: Το θράσος δεν έχει όρια (Βίντεο)
12:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand