Ενισχύει την εποπτεία των συναλλαγών σε κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου

Ενισχύει την εποπτεία της όσον αφορά την παρεμπόδιση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών σε κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, η οποία προκήρυξε διαγωνισμό για την αγορά υπηρεσιών για την ανάλυση κρυπτο-περιουσιακών στοιχείων και δεδομένων Blockchain.

O διαγωνισμός είναι ύψους €120.000 (€60.000 για ένα έτος με δυνατότητα ανανέωσης για άλλο ένα) και αφορά στην άμεση πρόσβαση σε μια πλατφόρμα δεδομένων blockchain μέσω λογισμού (software-as- service). Η ενίσχυση των συστημάτων εποπτείας γίνεται σε μια εποχή, που η ΕΚΚ έχει ενώπιον της αυξημένες αιτήσεις αδειοδότησης από παρόχους υπηρεσιών σε κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της ΕΚΚ, Γιώργος Θεοχαρίδης υπενθύμισε πως η Επιτροπή είναι η αρμόδια εποπτική Αρχή για τους Παρόχους Κρυπτο-περιουσιακών Στοιχείων, τους οποίους εποπτεύει μόνο σε σχέση με τη συμμόρφωσή τους σε θέματα παρεμπόδισης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Όπως είπε, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 27 αιτήσεις από Παρόχους κρυπτο-περιουσιακών Στοιχείων, από τις οποίες έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις 5 εταιρειών, οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο Παρόχων Υπηρεσιών Κρυπτο-περιουσιακών Στοιχείων (Crypto Assets Services Providers), το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της ΕΚΚ.

Επίσης, η ΕΚΚ διατηρεί στην ιστοσελίδα της και Μητρώο Παρόχων Κρυπτο-περιουσιακών Στοιχείων που είναι εγγεγραμμένοι σε Μητρώα άλλων ευρωπαϊκών εθνικών εποπτικών Αρχών και έχουν ζητήσει να παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ήδη, η ΕΚΚ ενέκρινε το αίτημα 5 εταιρειών, πρόσθεσε.

Ο κ. Θεοχαρίδης επεσήμανε πάντως ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι επενδυτές να γνωρίζουν ότι στο παρόν στάδιο δεν έχουν δυνατότητα προσφυγής ή προστασίας, καθώς τα κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία και τα συναφή προϊόντα και υπηρεσίες δεν εμπίπτουν στο υφιστάμενο πεδίο προστασίας σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

«Πρόσφατα ως ΕΚΚ συμμετείχαμε στην κοινή εκστρατεία των ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών του χρηματοπιστωτικού τομέα που αφορούσε σειρά προειδοποιήσεων στους καταναλωτές για τους κινδύνους των κρυπτοστοιχείων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η εκστρατεία της ΕΚΚ με απώτερο στόχο την ενημέρωση και προστασία των επενδυτών», είπε.   

Με βάση τα έγγραφα του διαγωνισμού, η ΕΚΚ αποσκοπεί στην πρόσβαση σε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, που θα της επιστρέψουν να κατανοήσει τους κινδύνους που προκύπτουν από κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία, όπως συναλλαγές που είναι εκτεθειμένες σε επικίνδυνες δραστηριότητες όπως κυρώσεις, εκμετάλλευση ανηλίκων, χρηματοδότηση τρομοκρατίας, απάτη, λογισμικά απαίτησης λύτρων και κλεμμένα κεφάλαια.

Θα μπορεί επίσης να διερευνά τον προορισμό συναλλαγών σε κρυπτο-νομίσματα και να εντοπίζει την πηγή των χρημάτων, καθώς και να διερευνά το προφίλ κινδύνου των εποπτευόμενων οντοτήτων και των αιτητών για σκοπούς δέουσας επιμέλειας και να παρακολουθεί σε συνεχόμενη βάση τη συμμόρφωσή τους.

Σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η ΕΚΚ επενδύει ευρύτερα στην προληπτική εποπτεία, αναπτύσσοντας σειρά εξειδικευμένων συστημάτων, που της επιτρέπουν να συμβαδίζει με τη ραγδαία ψηφιοποίηση του τομέα, διασφαλίζοντας ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας για τους επενδυτές και την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Η Επιτροπή βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησης ενός συστήματος εισαγωγής, επεξεργασίας, αποθήκευσης και αναφοράς δεδομένων συναλλαγών για τη διαχείριση χρήσιμων πληροφοριών που θα χρησιμοποιούνται για την εποπτεία δεδομένων συναλλαγών συνδεδεμένων οντοτήτων στην αγορά. 

Το σύστημα θα συνδέεται στον κόμβο της Ευρωπαϊκής Αρχής Κεφαλαιαγοράς (ESMA) και θα πραγματοποιεί τη λήψη και εισαγωγή σχετικών δεδομένων, επιτρέποντας στην ΕΚΚ να τα αποθηκεύει με ασφάλεια. Θα δημιουργεί τυποποιημένες αναφορές με βάση τα συγκεντρωτικά δεδομένα και θα μπορεί να υποστηρίζει ad-hoc ερωτήματα και αναφορές. Το έργο βρίσκεται στο τελικό στάδιο δοκιμαστικών και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία πριν από το τέλος του έτους.

Μεταξύ άλλων η ΕΚΚ βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης διαδικασιών και μεθοδολογιών, οι οποίες, με την κατάλληλη τεχνολογική υποδομή, θα ενισχύσουν την άσκηση εποπτείας με τη χρήση δεδομένων, που απορρέουν από Κανονισμούς όπως το EMIR, το MIFIR και το SFTR, προκειμένου να εντοπίζει αυτόματα πιθανούς κινδύνους και παρατυπίες σε πρώιμο στάδιο. Το έργο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί σε διάφορες φάσεις.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 14 Νοεμβρίου 2022 - 20:36

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

07 Φεβρουαρίου
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ - (Βίντεο)
22:22
Τίτλοι Ειδήσεων - Τρίτη 7 Φεβρουαρίου
22:00
Λόγω χιονόπτωσης όλοι οι δρόμοι προς το Τρόοδος είναι κλειστοί για όλα τα οχήματα
21:45
Στήριξη στην υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη ανακοίνωσε το "Νέο Κύμα" του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη (Βίντεο)
21:06
Συνεχίζονται οι προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης των Tουρκοκύπριων μαθητών (Βίντεο)
20:54
Ξεπέρασαν τις 7. 200 οι νεκροί από το φονικό κτύπημα του εγκέλαδου σε Τουρκία και Συρία (Βίντεο)
20:06
Τη σύγκληση Παγκύπριας Εκλογικής Συνέλευσης του ΔΗΣΥ για τις 11 Μαρτίου, εξήγγειλε ο Αβέρωφ Νεοφύτου (Bίντεο)
19:51
Ρωσία: Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη στην εγκατάσταση φυσικού αερίου πενταώροφου κτηρίου στη Μόσχα
18:44
ΥΠΕΞ: Καλά στην υγεία τους οι 12 από τους 14 Κύπριοι υπήκοοι στην Τουρκία
18:33
Η Τουρκία αρνήθηκε να δεχθεί την προσφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας για βοήθεια
17:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού (7/2/2023)
17:14
Την στήριξή της προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη αποφάσισε η ΣΕΚ (Βίντεο)
17:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand