Δύσκολος αναμένεται να είναι ο χειμώνας για τα νοικοκυριά στην Ευρώπη

Photo by Charly TRIBALLEAU / AFP

Δύσκολος αναμένεται να είναι ο χειμώνας για τα νοικοκυριά στην Ευρώπη, με την ενεργειακή ανεπάρκεια και τους φόβους επιδείνωσης να οδηγούν σε ύφεση με σαφώς κοινωνικές προεκτάσεις.

Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να καλπάζει, επηρεάζοντας αρνητικά και με ταχύτητα την ήδη μειωμένη αγοραστική δύναμη των Ευρωπαίων πολιτών.

Στη βάση των φθινοπωρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 9.3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο 8.5% στην Ευρωζώνη, με ελαφρώς βελτιωμένη εικόνα για το 2023.

Η Ευρωπαϊκή οικονομία θα συρρικνωθεί περαιτέρω μέχρι το τέλος του χρόνου με συνέχεια στην καθοδική πορεία το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο μηδέν κόμμα τρία τοις εκατόν.

Στα καλά νέα, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν θα σημειώσει άνοδο 3.3% στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση και 3,2% στην Ευρωζώνη, με άξονα τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού, μισό τοις εκατό πιο πάνω από τις εκτιμήσεις του καλοκαιριού.

Παρόλα αυτά, η διατήρηση της κοινωνικής αβεβαιότητας με αντίκτυπο στα ευάλωτα νοικοκυριά και η αποδυνάμωση της εταιρικής παραγωγικότητας, με την ενεργειακή κρίση του Ουκρανικού πολέμου, θα πιέσουν περαιτέρω του οικογενειακό προϋπολογισμό.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ , Τηλεόραση, Κωνσταντίνος Τσιντάς

Μ.Χ

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Νοεμβρίου 2022 - 20:24

Τελευταιες Ειδησεις

07 Φεβρουαρίου
"Η Καταστροφή του αιώνα" χαρακτηρίζεται ο σεισμός στην Τουρκία
10:04
Γιάννης Παναγιώτου: Στη συνάντηση Χριστοδουλίδη - ΔΗΣΥ διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν αποκλίσεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά
09:41
Ευθύμιος Λέκκας: Ο ισχυρός σεισμός στην Τουρκία επηρεάζει το κυπριακό τόξο
09:22
Χαράλαμπος Προύντζος: Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα σχηματίσει κυβέρνηση που δεν θα αποτελείται απο στελέχη κομμάτων, αλλά από προσωπικότητες
09:06
ΓΓ ΑΚΕΛ: Ενδεχόμενη εκλογή Μαυρογιάννη δεν θα είναι επάνοδος του ΑΚΕΛ στην εξουσία
08:47
Ευθύμιος Διπλαρος: Ο ΔΗΣΥ θα αποφασίσει για τη στάση που θα τηρήσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών με γνώμονα το συμφέρον του τόπου
08:47
Κατολισθήσεις και παγετός σε δρόμους στην Πάφο
08:28
Μετρά νεκρούς από κατολισθήσεις βράχων το Περού
07:46
Τμήμα μετεωρολογίας - 1ο δελτίο καιρού
07:02
Τίτλοι Ειδήσεων - Τρίτη 7 Φεβρουαρίου
07:00
Τσάμπιονς Λιγκ Υδατοσφαίρισης από το ΡΙΚ -2
06:55
Ξεχωριστές συναντήσεις με Θεοπέμπτου και Δημητριάδη είχε χθες ο Ανδρέας Μαυρογιάννης
06:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand