Πάρα πολλά  τα άλυτα σοβαρά προβλήματα των συνταξιούχων λέει η ΕΚΥΣΥ- Αβάστακτη η ακρίβεια

Ανακοίνωση ΕΚΥΣΥ

Φτάνουμε στο τέλος και αυτής της χρονιάς και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι παραμένουν άλυτα και διογκώνονται εξαιτίας του κύματος ακρίβειας των τελευταίων μηνών. Παρόλα τα διαβήματα και τις πολλές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν από την ΕΚΥΣΥ, οι αρμόδιοι δεν ανταποκρίθηκαν και τα προβλήματα διαιωνίζονται, το ίδιο και οι δυσκολίες των συνταξιούχων, δυστυχώς.

Όπως δήλωσε  ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο γενικά ο Κυπριακός λαός και ιδιαίτερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι είναι η ακρίβεια, η οποία εφόσον δεν έχει αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικά μέτρα εκ μέρους της κυβέρνησης, δημιουργεί αφάνταστες δυσκολίες στους συνταξιούχους οι οποίοι δύσκολα μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και ουσιαστικά εξαντλούνται οι αντοχές τους.

«Από τώρα προβληματίζονται εν όψει του χειμώνα που έρχεται τί θα αφήσουν πίσω, τί δεν θα αγοράσουν ουσιαστικά για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν. Τη θέρμανση;  Τα φάρμακα; Το φαγητό; Πώς θα περάσουν αυτοί οι άνθρωποι με τα πενιχρά τους εισοδήματα φέτος τον χειμώνα με την ακρίβεια και τις τιμές στο πετρέλαιο, στο γκάζι, στον ηλεκτρισμό να βρίσκονται στα ύψη;», είπε.

Πέραν από αυτό, η ΕΚΥΣΥ διεκδικεί, μαζί με τις άλλες Οργανώσεις που απαρτίζουν την Ομάδα Πρωτοβουλίας την κατάργηση του πέναλτι 12% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν ή θα συνταξιοδοτηθούν στα 63.   Επίσης η ΕΚΥΣΥ ζητά τη βελτίωση της νομοθεσίας για την σύνταξη χηρείας των ανδρών ώστε να την δικαιούνται όλοι οι χήροι καθώς επίσης και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται, ύστερα από την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και κυρίως σε ότι αφορά το κόστος των φαρμάκων.

«Ως ΕΚΥΣΥ ασκήσαμε και ασκούμε έντονη κριτική για το γεγονός ότι 9 χρόνια μετά την εφαρμογή της Νομοθεσίας για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και των νέων διαδικασιών για την υποβολή των αιτήσεων για τους χαμηλοσυνταξιούχους, συνεχίζει να παρουσιάζεται το απαράδεκτο φαινόμενο της πολύ μεγάλης και αδικαιολόγητης καθυστέρησης στην εξέταση των αιτήσεων. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να λειτουργήσει ένα αποδοτικό τηλεφωνικό κέντρο με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται χιλιάδες συνταξιούχοι που δεν έχουν κανένα τρόπο να επικοινωνήσουν με την Υπηρεσία», κατήγγειλε ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ.

Άλυτα παραμένουν επίσης και τα ζητήματα που αφορούν τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τη λειτουργία των στεγών των ηλικιωμένων ενώ έμεινε στα συρτάρια η εξαγγελία για την εφαρμογή του κόκκινου κουμπιού, το οποίο θα ήταν πολύ βοηθητικό εργαλείο για την φροντίδα ηλικιωμένων που μένουν μόνοι τους στα σπίτια του

ΙΝ

Τελευταία Ενημέρωση: 11 Νοεμβρίου 2022 - 11:23

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

07 Φεβρουαρίου
Ευθύμιος Λέκκας: Ο ισχυρός σεισμός στην Τουρκία επηρεάζει το κυπριακό τόξο
09:22
Χαράλαμπος Προύντζος: Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα σχηματίσει κυβέρνηση που δεν θα αποτελείται απο στελέχη κομμάτων, αλλά από προσωπικότητες
09:06
ΓΓ ΑΚΕΛ: Ενδεχόμενη εκλογή Μαυρογιάννη δεν θα είναι επάνοδος του ΑΚΕΛ στην εξουσία
08:47
Ευθύμιος Διπλαρος: Ο ΔΗΣΥ θα αποφασίσει για τη στάση που θα τηρήσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών με γνώμονα το συμφέρον του τόπου
08:47
Κατολισθήσεις και παγετός σε δρόμους στην Πάφο
08:28
Μετρά νεκρούς από κατολισθήσεις βράχων το Περού
07:46
Τμήμα μετεωρολογίας - 1ο δελτίο καιρού
07:02
Τίτλοι Ειδήσεων - Τρίτη 7 Φεβρουαρίου
07:00
Τσάμπιονς Λιγκ Υδατοσφαίρισης από το ΡΙΚ -2
06:55
Ξεχωριστές συναντήσεις με Θεοπέμπτου και Δημητριάδη είχε χθες ο Ανδρέας Μαυρογιάννης
06:53
Αποφασίζει σήμερα το πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ για τον δεύτερο γυρο των εκλογών
06:49
Κορυφώνονται οι πολιτικές διεργασίες ενόψει του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών
06:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand