Δραματική παρέμβαση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου στη Βουλή για την αύξηση των επιτοκίων. Έκρουσε κώδωνα κινδύνων για την εθνική ασφάλεια

Δραματική παρέμβαση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου Παύλου Ιωάννου, ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής για το θέμα της αύξησης των επιτοκίων και του υψηλού πληθωρισμού, κρούοντας τον κώδωνα κινδύνων για την εθνική ασφάλεια.

Αναμένεται αύξηση των προβληματικών δανείων και αύξηση των επιτοκίων από 7% έως 14%. Δηλαδή μια δόση χίλιων ευρώ, θα αυξηθεί από 1070 έως 1140 ευρώ το μήνα.

Ο Παύλος Ιωάννου ανέφερε:

  • Οι εταιρίες εξαγοράς δανείων, με την αύξηση των επιτοκίων, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καταγράφουν μη αναμενόμενα κέρδη. Λιγότερα είναι τα μη αναμενόμενα κέρδη για τις Τράπεζες, αφού θα πρέπει να καταβάλουν και υψηλότερους τόκους στις καταθέσεις.
  • Πρέπει να παρέμβει η Κεντρική Τράπεζα, ώστε περιοριστούν τα κέρδη. Οι εταιρίες διαχείρισης δανείων, έχουν πλέον περισσότερες δυνατότητες να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις προβληματικών δανείων.
  • Η αύξηση των επιτοκίων για αναχαίτηση του πληθωρισμού, οδηγεί σε ανατροφοδότηση του πληθωρισμού, δεδομένου ότι συνεχίζονται και κλιμακώνονται οι γεωπολιτικές αναταράξεις.
  • Το κοινωνικό πρόβλημα είναι τεράστιο και καυτό. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διασαλευτεί η κοινωνική συνοχή. Για την Κύπρο τίθεται ακόμη και θέμα εθνικής ασφάλειας, λόγω της κατοχής της μισής πατρίδας μας. Απαιτείται η λήψη στοχευμένων μέτρων στήριξης των ευάλωτων ομάδων.
  • Στην βάση ευρωπαϊκής οδηγίας, οι Τράπεζες και οι εταιρίες διαχείρισης δανείων, θα πρέπει να προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις δανείων, όταν οι δανειολήπτες αδυνατούν ανταπεξέλθουν στα δάνεια τους και χωρίς να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις.

Η Κεντρική Τράπεζα κάλεσε τους δανειολήπτες, να καταφεύγουν εγκαίρως στις Τράπεζες για αναδιαρθρώσεις, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Η ΚΕΔΙΠΕΣ ανέφερε στην Επιτροπή Εμπορίου, ότι σε περιπτώσεις όπου προβλέπεται από τα συμβόλαια, προχωρούν σε μη αύξηση των δόσεων δανείων και επιμηκύνουν τα δάνεια, δηλαδή μεταθέτουν τις δόσεις στο τέλος του δανείου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Κυριάκος Χατζηγιάννης δήλωσε ότι δεν πρέπει να ληφθούν οριζόντια μέτρα, γιατί υπάρχει κίνδυνος για την οικονομία. Πρέπει να υπάρχουν συμβιβασμοί για αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα επεσήμανε ότι έπρεπε αντί να αυξηθούν τα επιτόκια, έπρεπε να ριχθεί χρήμα στην αγορά. Η αύξηση των δανειστικών επιτοκίων θα αποτελέσει χαριστική βολή για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης πρότεινε την επιμήκυνση των δανείων ώστε να μην χρειαστούν αναδιαρθρώσεις δανείων. Η πρόταση μπορεί να εφαρμοστεί σε όσους αιτηθούν να αναδιάρθρωση των δανείων.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 01 Νοεμβρίου 2022 - 13:18

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

07 Φεβρουαρίου
Το μεταναστευτικό θα θέσει αύριο ο ΠτΔ στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
10:29
"Η Καταστροφή του αιώνα" χαρακτηρίζεται ο σεισμός στην Τουρκία
10:04
Γιάννης Παναγιώτου: Στη συνάντηση Χριστοδουλίδη - ΔΗΣΥ διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν αποκλίσεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά
09:41
Ευθύμιος Λέκκας: Ο ισχυρός σεισμός στην Τουρκία επηρεάζει το κυπριακό τόξο
09:22
Χαράλαμπος Προύντζος: Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα σχηματίσει κυβέρνηση που δεν θα αποτελείται απο στελέχη κομμάτων, αλλά από προσωπικότητες
09:06
ΓΓ ΑΚΕΛ: Ενδεχόμενη εκλογή Μαυρογιάννη δεν θα είναι επάνοδος του ΑΚΕΛ στην εξουσία
08:47
Ευθύμιος Διπλαρος: Ο ΔΗΣΥ θα αποφασίσει για τη στάση που θα τηρήσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών με γνώμονα το συμφέρον του τόπου
08:47
Κατολισθήσεις και παγετός σε δρόμους στην Πάφο
08:28
Μετρά νεκρούς από κατολισθήσεις βράχων το Περού
07:46
Τμήμα μετεωρολογίας - 1ο δελτίο καιρού
07:02
Τίτλοι Ειδήσεων - Τρίτη 7 Φεβρουαρίου
07:00
Τσάμπιονς Λιγκ Υδατοσφαίρισης από το ΡΙΚ -2
06:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand