ΠτΔ: Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων κατά της Κύπρου και της Ελλάδας θα τεθεί στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Πράγα

Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων κατά της Κύπρου και της Ελλάδας θα τεθεί στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ερωτηθείς για το θέμα προσερχόμενος στην υπουργική σύνοδο για το κλίμα που πραγματοποιήται στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων θα τεθεί ενώπιον των εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε απόλυτο συντονισμό με την Ελλάδα και αρκούντως τεκμηριωμένα, ούτως ώστε όσα θα λεχθούν να ληφθούν σοβαρά υπόψιν.

Υψίστης σημασίας για την αειφόρο περιβαλλοντική ανάπτυξη, χαρακτήρισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης την 9η Υπουργική Σύνοδο της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στην Ευρώπη, οι εργασίες της οποίας άρχισαν το πρωί στη Λευκωσία.

Αναστασιάδης - σύνοδος για το κλίμαΚΑΙ ΠΤΒ.jpg

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι διακηρύξεις της Συνόδου αποτελούν διαχρονικά σημείο αναφοράς για τη διαμόρφωση των σχετικών, εθνικών πολιτικών των χωρών που συμμετέχουν.

"Δεδομένης", ανέφερε, "της κρισιμότητας των στιγμών, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη λήψης αποτελεσματικών αποφάσεων, καθώς και η υιοθέτηση και εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων και πολιτικών, μέσω των οποίων θα διασφαλιστεί η αειφορία του πλανήτη".

Πρόεδρος Αναστασιάδης - Σύνοδος για το κλίμα.png

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι στη Σύνοδο θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις για τρεις, νευραλγικής σημασίας, πυλώνες.

Ο πρώτος αφορά την ανάγκη όπως μεγάλα έργα υποδομών συνάδουν με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και του σεβασμού του περιβάλλοντος.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας στον τουρισμό, με σκοπό τη μείωση του περιβαλλοντικού αντικτύπου.

Ο τρίτος πυλώνας, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σχετίζεται με το νέο πλαίσιο στρατηγικής της εκπαίδευσης, για την αειφόρο ανάπτυξη.

Συνέδριο για το κλίμα - Υπουργοί.jpg

Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό το γεγονός πως τα σχετικά έγγραφα πολιτικής που αφορούν τους τρεις πυλώνες και η υπουργική διακήρυξη που αναμένεται να υιοθετηθούν, θα καθορίσουν τις κατευθυντήριες γραμμές για σχεδιασμό επιπλέον πολιτικών και δράσεων, οι οποίες εφαρμόζονται σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ενισχύοντας την κοινή προσπάθεια για αειφόρο ανάπτυξη.

Σύνοδος για το κλίμα καινόυργια φώτο PIO 1.jpg

Η 9η Υπουργική Σύνοδος, με τίτλο "Κυκλική Οικονομία, αειφόρος τουρισμός και εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη", πραγματοποιείται στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, στην παρουσία εβδομηντα-ενός υπουργών και χιλίων αντιπροσώπων.

Παράλληλες συνεδρίες θα διεξαχθούν στον Ινστιτούτο Κύπρου.

Το ΡΙΚ είναι ο επίσημος φορέας ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης του Συνεδρίου.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Φωτογραφίες: ΓΤΠ

ΑΤ, Μ.Χ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Οκτωβρίου 2022 - 14:48

Τελευταιες Ειδησεις

08 Δεκεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου
22:00
Λύπη και αποτροπιασμό για τα επεισόδια έξω από τη Βουλή εξέφρασε η Αννίτα Δημητρίου
21:43
Ικανοποιημένος από την έγκριση του προϋπολογισμού ο Υπουργός Οικονομικών
21:25
Η Βουλή καταδίκασε ομόφωνα την ανακοίνωση Ουστέλ για την Αμμόχωστο
21:11
Εγκρίθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2023 - Ευχαριστίες ΠτΔ προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα
20:57
Διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή για τον Γρίβα Διγενή
20:38
Βανδαλισμοί στα γραφεία της ΕΔΕΚ στη Λευκωσία
19:40
Στην Ισπανία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για τη Σύνοδο Κορυφής των EUMed-9
19:12
Φινλανδία: H εξαγωγή όπλων στην Τουρκία θα εξετάζεται κατά περίπτωση
18:47
Ραγδαία αύξηση στους θανάτους παιδιών από στρεπτόκοκκο Α στο Ηνωμένο Βασίλειο
18:24
Στο άνοιγμα ολόκληρης της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου προχωρά το ψευδοκράτος
17:39
Πηλείδου: "Μας ανησυχεί το θέμα της ΑΗΚ, εργαζόμαστε για αποφυγή περικοπών"
17:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand