Συνεδρία ΔΣ ΕΚΤ στην Κύπρο: Πρεμιέρα συζήτησης για «ποσοτική σύσφιξη»

To κρίσιμο θέμα της σμίκρυνσης του ισολογισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να τεθεί στην συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που συνέρχεται αύριο στη Λεμεσό για μια συνεδρία που δεν αφορά νομισματική πολιτική.

Με την ΕΚΤ να έχει ήδη ξεκινήσει τον κύκλο αύξησης των βασικών της επιτοκίων, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, ήδη κεντρικοί τραπεζίτες θέτουν το θέμα περιορισμού του ισολογισμού της τράπεζας, δηλαδή τη λεγόμενη ποσοτική σύσφιξη. H EKT έχει αποκτήσει ομόλογα τρισεκατομμυρίων, κυρίως ομόλογα κρατών μελών της ευρωζώνης, μέσω των δύο προγραμμάτων, του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) και του Έκτακτου Προγράμματος Αγοράς Πανδημίας (PEPP).

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτζμαν, δήλωσε ότι θέμα της νομισματικής σύσφιξης θα τεθεί στην συνάντηση του ΔΣ στην Κύπρο.

Και οι Financial Times μετέδωσαν ότι η συζήτηση για την σμίκρυνση του ισολογισμού της ΕΚΤ θα αρχίσει κατά τη συνάντηση του ΔΣ στην Κύπρο, με τις επίσημες ανακοινώσεις επί του θέματος να αναμένονται περί τα τέλη του έτους.

Σε ρεπορτάζ στις 9 Σεπτεμβρίου, οι FΤ επικαλούμενοι δύο πρόσωπα που εμπλέκονται στις συζητήσεις, έγραψε ότι η ΕΚΤ είναι πιθανόν να αποφασίσει περί τα τέλη του χρόνου τη μείωση του ποσού επανεπένδυσης ομολόγων που λήγουν και τα οποία αφορούν κυρίως κρατικά ομόλογα, ενώ οι καθαρές αγορές έχουν τερματιστεί τον Ιούλιο.

Η προτεινόμενη αλλαγή, η οποία σμικρύνει τον ισολογισμό της τράπεζας και είναι γνωστή ως ποσοτική σύσφιξη ενδεχομένως να τεθεί σε ισχύ το πρώτο τρίμηνο του 2023, δήλωσαν οι δύο αξιωματούχοι στην εφημερίδα.

Ομόλογα €5 τρισ.

------

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ, το υπόλοιπο περιουσιακών στοιχείων που η ΕΚΤ διακρατούσε στον ισολογισμό της μέσω του PEPP ανερχόταν στις 23 Σεπτεμβρίου σε €1,7 τρισ. To συνολικό υπόλοιπο του προγράμματος APP ανερχόταν στο τέλος Αυγούστου στα €3,26 τρισ., εκ των οποίων τα €2,6 τρισ σε περιουσιακά στοιχεία δημοσίου τομέα (PSPP). Σύμφωνα με τα στοιχεία, η συνολική αξία των κυπριακών ομολόγων που διακρατούνταν (μέχρι τα τέλη Αυγούστου) στον ισολογισμό της ΕΚΤ μέσω των δύο προγραμμάτων (PEPP και PSPP) ανερχόταν στα €6,78 δισ. Οι αγορές κρατικών ομολόγων διατηρούν χαμηλά τις αποδόσεις και κατά συνέπεια το κόστος δανεισμού των κρατών μελών.

Πάντως απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Φραγκφούρτη στις 8 Σεπτεμβρίου, η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε τώρα «δεν είναι η ώρα» για συζήτηση της σμίκρυνσης του ισολογισμού της ΕΚΤ και ότι αυτό το ζήτημα «είναι πρόωρο», αφού το βασικό εργαλείο της ΕΚΤ για αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι τα επιτόκια.

«Χρησιμοποιούμε τα επιτόκια. Θα γίνει αλλά στη βάση στοιχείων, στη βάση της ανάλυσης και της κάθε συνάντησης (του ΔΣ) και εφόσον αποφασίσουμε ότι οι πολιτικές των επανεπενδύσεων ή του τερματισμού των επανεπενδύσεων είναι αναγκαίες και κατάλληλες για να μας βοηθήσουν να επιστρέψουμε στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% (για τον πληθωρισμό), είπε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι καθαρές αγορές ομολόγων μέσω του ΑPP τερματίστηκαν τον Ιούλιο του 2022, ενώ για το PEPP τον Μάρτιο του ιδίου έτους.

Ωστόσο, το ΔΣ αποφάσισε όπως τα ομόλογα που αποκτήθηκαν μέσω του PEPP θα επανεπενδύονται «τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024», ενώ σε ό,τι αφορά το APP τα ποσά από την εξόφληση των ομολόγων θα επαπενδύονται «για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία άρχισε να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και, σε κάθε περίπτωση, για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση συνθηκών άφθονης ρευστότητας και της ενδεδειγμένης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής».

Ερωτηματικά και για τα TLTROs

-------

Όσον αφορά τις στοχευμένες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης  (TLTROs), το οποίο αποτελεί εργαλείο παραχώρησης ρευστότητας στις τράπεζες, το ΔΣ της ΕΚΤ σημείωσε στην τελευταία απόφασή του ότι θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί τις συνθήκες χρηματοδότησης των τραπεζών και να διασφαλίζει ότι η λήξη των πράξεων στο πλαίσιο της τρίτης σειράς των TLTROs δεν επηρεάζει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής του και θα αξιολογεί επίσης τακτικά το πώς οι στοχευμένες πράξεις χρηματοδότησης συνεισφέρουν στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής του.

Πάντως αναλυτές έχουν αναδείξει το πρόβλημα της έλλειψης εξασφαλίσεων λόγω της πολιτικής της ΕΚΤ για αγορά ομολόγων, τα οποία χρησιμοποιούνται και ως εξασφάλιση για άντληση ρευστότητας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνέλθει αύριο στη Λεμεσό και αναμένεται να έχει και μια ανεπίσημη συνάντηση την Πέμπτη.  Σημειώνεται ότι σήμερα στις 18:00 η κ. Λαγκάρντ και ο οικοδεσπότης της συνεδρίας του ΔΣ της ΕΚΤ, Διοικητής της ΚΤΚ Κωνσταντίνος Ηροδότου θα συζητήσουν με περίπου 100 φοιτητές και φοιτήτριες δημοσίων και ιδιωτικών Πανεπιστημίων της Κύπρου.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 04 Οκτωβρίου 2022 - 10:52

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

05 Δεκεμβρίου
Μ. Πελεκάνος: Στόχος της Συνόδου Κορυφής να επιβεβαιωθεί η σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων (Βίντεο)
17:07
Στο τελικό στάδιο η αναβάθμιση του υφιστάμενου συστήματος απενεργοποίησης κινητών στις Κεντρικές Φυλακές
16:49
Επιδόθηκαν στην Πρόεδρο της Βουλής οι ετήσιες Εκθέσεις του Γραφείου της Επιτρόπου Ε. Λοϊζίδου
16:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 05/12/2022
16:30
Europol: Σχεδόν 2,5 χιλιάδες διακινητές κεφαλαίων συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια παγκόσμιας εκστρατείας
16:05
Τραγωδία στην Ελλάδα. Ένα παιδί νεκρό και δύο τραυματισμένα από έκρηξη στο λεβητοστάσιο σχολείου
15:44
Νέοι βανδαλισμοί στην Αγία Σοφία. Φθορές στην Αυτοκρατορική Πύλη (Βίντεο)
15:36
Σειρήνες ηχούν ξανά στην Ουκρανία: Οι αρχές προειδοποιούν για ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις
15:10
Ολοκληρώθηκε η 89η Σύνοδος Γενικών Διευθυντών της ΕBU
15:00
Εθνική Τράπεζα της Ιταλίας: “Κίνδυνος οι μισθοί να μην μπορούν να συμβαδίσουν με το κόστος ζωής”
14:33
Στο στάδιο της ετοιμασίας τα προσχέδια εκθέσεων του ΓΓ ΟΗΕ για αποστολή των καλών του υπηρεσιών στην Κύπρο και ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ
14:30
Αντικρουόμενες πληροφορίες σε σχέση με την κατάργηση της αστυνομίας Ηθών στο Ιράν
13:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand