Απαιτείται συσπείρωση του Ελληνισμού μπροστά στις απειλές της Τουρκίας, είπε ο ΥΠΕΣ

Τη θέση ότι απαιτείται η συσπείρωση του Ελληνισμού μπροστά στις απειλές της Τουρκίας, εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής. 

Ο κ. Νουρής μιλούσε στο περιθώριο επιχειρηματικού φόρουμ για την Ανατολική Μεσόγειο, στο οποίο συμμετείχε μαζί με την Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο Νιόβη Παρισινού. 

Στο φόρουμ, με το οποίο και ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών και της Αναπλ. Κυβερνητικής Εκπροσώπου στην Νέα Υόρκη, παρουσιάστηκαν οι επιχειρηματικές δυνατότητες που δίνονται σε όσους θέλουν να επενδύσουν στην Κύπρο, θέματα ενέργειας αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Νουρής, «ακούσαμε μαζί με τους φίλους από το Ισραήλ και την Ελλάδα τις κοινές μας προσδοκίες, τους κοινούς μας στόχους τους οποίους μοιραζόμαστε εδώ και χρόνια ενώ μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε το πρόβλημα που ακούει στο όνομα “Τουρκία” και το οποίο ο καθένας από τις τρεις χώρες το έθεσε στη δική του διάσταση».

Βεβαίως στείλαμε το μήνυμα ότι «μπροστά στις απειλές της Τουρκίας, αυτό το οποίο απαιτείται είναι η συσπείρωση του ελληνισμού για να απαντήσουμε στις προκλητικές ενέργειες και τους αναθεωρητισμούς που ο πρόεδρος της Τουρκίας προάγει καθημερινά», σημείωσε.

Τις επιχειρηματικές δυνατότητες που προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία παρουσίασε στο φόρουμ η κ. Παρισινού.

«Είχα την ευκαιρία να παραστώ στο φόρουμ το οποίο διοργανώνεται για πρώτη φορά στη Νέα Ιερσέη με συμμετοχή αντιπροσωπειών από την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ. Παρουσίασα τις επιχειρηματικές δυνατότητες τις οποίες προσφέρει η χώρα μας με τις νέες αλλαγές που έχουν επισυμβεί», είπε. 

«Οι εντυπώσεις είναι πολύ θετικές, έχουν ενδιαφερθεί αρκετοί ούτως ώστε να έρθουν στην Κύπρο να ανοίξουν επιχειρήσεις, παραρτήματα της εταιρίας τους είτε να μεταφέρουν τα γραφεία τους στην Κύπρο, κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας», πρόσθεσε η ίδια.

Κάνοντας έναν απολογισμό του εξαήμερου ταξιδιού του στις ΗΠΑ, ο κ. Νουρής δήλωσε ικανοποιημένος από τις συναντήσεις σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών.

«Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία όσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης διεκδικεί από την ειρηνευτική δύναμη την βοήθεια ώστε να διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πολύ μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας», ανέφερε.

Ο Υπουργός κλήθηκε επίσης να σχολιάσει το έγγραφο που απέστειλε ο «υπουργός εξωτερικών» για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ με το οποίο ουσιαστικά ζητείται η σύναψη συμφωνίας του ψευδοκράτους με τα Ηνωμένα Έθνη.

«Είχα την ευκαιρία στη συνάντηση με τον κ. Λακρουά να εγείρω το θέμα της απαράδεκτης κατάθεσης εγγράφου, κάτι το οποίο προφανώς δεν μπορεί να συμβεί γιατί μιλούμε για ένα ψευδοκράτος, ένα κράτος ανύπαρκτο και βεβαίως η ειρηνευτική δύναμη είμαι βέβαιος ότι ως τέτοιο θα το αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο αίτημα», είπε.

Εξέφρασα, πρόσθεσε, «τη δυσαρέσκεια μας στην ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών και βεβαίως αναμένουμε την αντίδραση τους που δεν μπορεί κατά τη δική μου εκτίμηση να είναι οποιαδήποτε άλλη πέρα από την απόρριψη της κατάθεσης του συγκεκριμένου εγγράφου».

«Η αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών αν θέλει να τηρεί το νόμο και την τάξη ως είθισται, θα πρέπει να είναι άμεση», σημείωσε.

Ο Υπουργός τέλος, χαρακτήρισε επωφελή και τη συνάντηση που είχε με φορείς της Κυπριακής ομογένειας μέσα από την οποία κατέγραψε σειρά θεμάτων που αντιμετωπίζουν και κυρίως τα θέματα επαναπατρισμού.

Στο φόρουμ παρευρέθηκαν και μίλησαν ακόμη οι πρόξενοι της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 04 Οκτωβρίου 2022 - 07:24

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

02 Δεκεμβρίου
Τουλάχιστον το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχει αναπτύξει κάποια μορφή ανοσίας στον SARS-COV-2, δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ
22:02
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός προέτρεψε όλους να 'χουν ως παράδειγμα προς μίμηση το ελληνικό..."μεράκι"
20:55
Η Νότια Κορέα νίκησε και προκρίθηκε στους "16"
20:43
Στα 60 δολάρια το πλαφόν στο πετρέλαιο μέσω θάλασσας, συμφώνησαν τα κράτη μέλη της ΕΕ. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η ΕΕ θα ανακοινώσει την επίτευξη συμφωνίας μεθαύριο
20:22
Μια «ξεκάθαρη εικόνα» για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναμένει μέχρι την άνοιξη δηλώνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών
19:16
Διπλασιάζονται οι εμπειρογνώμονες της Europol στην Κύπρο
18:47
Ένας νεκρός και ένας τραυματίας στο Ιρακινό Κουρδιστάν από βομβαρδισμούς
18:15
Με τέσσερις αγώνες συνεχίζεται σήμερα το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου
18:12
Ορκίστηκε σήμερα και έλαβε ρωσικό διαβατήριο ο πρώην συνεργάτης της CIA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών
17:41
Έξι παιδιά έχασαν τη ζωή τους στη Βρετανία λόγω στρεπτόκοκκου ομάδας Α
17:29
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3o Δελτίο καιρού (2/12/2022)
17:19
Η Βουλή ενέκρινε το συνταξιοδοτικό για όσους προσελήφθησαν μετά το 2011
17:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand