Σχέδιο Δράσης για προώθηση του χαλουμιού στις διεθνείς αγορές παρουσίασε η Υπουργός Εμπορίου

Με στόχο την αύξηση της αναγνωρισιμότητας του χαλουμιού ως αυθεντικού κυπριακού προϊόντος, αλλά και την αύξηση των εξαγωγών στις διεθνείς αγορές, η υπουργός Εμπορίου Νατάσα Πηλείδου παρουσίασε το Σχέδιο Δράσης για προώθηση του χαλουμιού σε χώρες του εξωτερικού.

Το "Σχέδιο Δράσης 2022-2024" παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία προσκεκλημένοι ήταν o υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, στελέχη του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ, καθώς και εκπρόσωποι του κλάδου.

Έγινε επίσης η επίσημη παρουσίαση της ιστοσελίδας halloumi.cy, η οποία αναπτύχθηκε από το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, με στόχο να αποτελέσει ένα από τα εργαλεία ενημέρωσης εισαγωγέων και καταναλωτών στο εξωτερικό για το χαλούμι.

Όπως ανέφερε η κυρία Πηλείδου, η διαδικασία για κατάρτιση και υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης άρχισε πριν από δύο χρόνια, στο πλαίσιο μελέτης του υπουργείου για προώθηση των βασικών εξαγωγικών προϊόντων της Κύπρου.

Στόχος, σημείωσε η υπουργός, είναι η καλύτερη αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται στο διεθνές εμπόριο για το χαλούμι, μετά και τη συμπερίληψή του στον κατάλογο ΠΟΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, είπε, η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών στο εξωτερικό ως προς την κυπριακή προέλευση του προϊόντος και η αύξηση των εξαγωγών χαλουμιού προς όφελος των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και της κυπριακής οικονομίας.

Σύμφωνα με την κυρία Πηλείδου, σήμερα το χαλούμι εξάγεται σε περισσότερες από 50 χώρες, με κύριες αγορές εξαγωγής το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Αυστραλία, την Αυστρία, τη Δανία και την Πολωνία. Πρόσθεσε ότι από το 2016 έως το 2021 οι εξαγωγές χαλουμιού σημείωσαν άνοδο σε ποσοστό πέραν του 30%.

Ανησυχία για τον εγχώριο ανταγωνισμό που μπορεί να προκύψει από τους Τουρκοκύπριους, εξέφρασε ο πρόεδρος των Τυροκόμων, Γιώργος Πέτρου, αφού, όπως είπε, θα εισάγουν ζωοτροφές από την Τουρκία, θα παράγουν γάλα με χαμηλό κόστος και θα ανταγωνίζονται τους υπόλοιπους κτηνοτρόφους και τυροκόμους.

Ο υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, είπε πως είναι εύλογες οι ανησυχίες των τυροκόμων και τους διαβεβαίωσε πως η διαδικασία ελέγχου θα είναι πολύ αυστηρή. Σημείωσε πως οι διαδικασίες που θα πρέπει να πληρούν οι Ελληνοκύπριοι τυροκόμοι, θα πρέπει να πληρούν και οι Τουρκοκύπριοι τυροκόμοι και θα ελέγχονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, από την παραλαβή των ζωοτροφών και διατροφή των ζώων, μέχρι την παραγωγή του προϊόντος στα τυροκομεία.

Μ.Β

Τελευταία Ενημέρωση: 03 Οκτωβρίου 2022 - 14:57

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

08 Δεκεμβρίου
ΠΟΥ: Θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για παγκόσμια συμφωνία με στόχο την καταπολέμηση των πανδημιών
13:54
ΑΕΛ και 'Αρης σε κοινή εκδήλωση βραβέυσεων, πριν το μεταξύ τους ντέρμπι
13:43
Συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων υπέγραψαν Ριάντ και Πεκίνο
13:43
Νέα ιστορική εποχή στον Παναιτωλικό, στα χέρια Αμερικανού επιχειρηματία η ΠΑΕ
13:35
Πέραν των €200 δισ., για πρώτη φορά, οι αμυντικές δαπάνες ΕΕ το 2021, η Ελλάδα μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση
13:28
Ακρίτας : Τέλος ο Μπαντία, με υπηρεσιακό στο ΓΣΠ με την Ομόνοια
13:22
«Μάχη» με την ουραγό Αρμάνι απόψε (21:00-Novasports) στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός
13:17
Επιστρέφει στο Κατάρ για το Μουντιάλ πριν τον προημιτελικό με Γαλλία ο Στέρλινγκ
13:11
Ψύχος στο Ην. Βασίλειο ενώ εκατομμύρια πολίτες δεν έχουν χρήματα για θέρμανση
13:02
Τίτλοι Ειδήσεων - Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου
13:00
Εκκληση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Ελλάδα και Τουρκία να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις
12:54
Χ. Ανδρέου: Δεν αποκλείεται εάν προκύψει μαρτυρία, να εκδοθεί και δεύτερο ένταλμα σύλληψης (Βίντεο)
12:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand