«Κατηγορώ» Μητσοτάκη κατά Ερντογάν – Εκνευρισμός στην Άγκυρα για τον «πάγο» από ΗΠΑ

Η κλιμάκωση των προκλήσεων και των απειλών εκ μέρους της Τουρκίας δεν αιφνιδίασε την Αθήνα, η οποία συνεχίζει τον κύκλο της διεθνοποίησης της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς.

Καθώς η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει ούτε βήμα πίσω, παραμένοντας προσκολλημένη στο δρόμο των προκλήσεων, η Αθήνα κινείται με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο και με πίστη στην αποτρεπτική ισχύ της.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καταγγέλλει στους βρετανικούς Times τον τουρκικό αναθεωρητισμό: “Ο Τούρκος πρόεδρος κυνηγά ένα μεγαλεπήβολο οθωμανικό όραμα – θέλει να είναι περιφερειακός παίκτης και περιμένει από όλους να αποδεχθούν τη μεγαλοσύνη της Τουρκίας, κάτι που απλά δεν πρόκειται να γίνει αν έχει ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας“.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει τη γείτονα στον εξωφρενικό κατήφορο της επιθετικής ρητορικής, διαμηνύει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, υπενθυμίζοντας ότι η ελληνική διπλωματία είναι πάντα ανοικτή στο διάλογο. “Δεν μπορούμε να μιλάμε απλώς για κλιμάκωση σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, γιατί η Τουρκία έχει υπερβεί προ πολλού τα εσκαμμένα. Όταν η χώρα μας, χώρα μέλος της Ε.Ε., κατηγορείται από Τούρκους αξιωματούχους για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», τότε μιλάμε για άλλου είδους πρόκληση” τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”.

“Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα και με πάσα ειλικρίνεια ότι είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι για έναν εποικοδομητικό και ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία. Ένα διάλογο που φυσικά δεν μπορεί να διεξαχθεί παρά μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Δυστυχώς, όμως, η άλλη πλευρά δεν φαίνεται έτοιμη, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Μάλιστα, βλέπουμε ότι επενδύει την άρνησή της με τον ισχυρισμό ότι η χώρα μας δεν μπορεί να είναι ισότιμος συνομιλητής με την Τουρκία διπλωματικά, πολιτικά και στρατιωτικά. Πρόκειται για μία καινοφανή προσέγγιση, που καταστρατηγεί έναν βασικό κανόνα των διεθνών σχέσεων – την αρχή της ισοτιμίας μεταξύ των κρατών. Μία προσβλητική προσέγγιση που κατατάσσει τις διάφορες χώρες σε περισσότερο ή λιγότερο ισότιμες. Επομένως, εναπόκειται στην Τουρκία να επιλέξει αν θα προσέλθει ή όχι σε έναν τέτοιο διάλογο. Αλλά, βασικό συστατικό αποτελεί η αποκλιμάκωση. Υπεύθυνος για την αποκλιμάκωση είναι αυτός που προκαλεί την κλιμάκωση, στην προκειμένη περίπτωση η Τουρκία” πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου συζήτησε στην Κωνσταντινούπολη ο σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν με τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν. Ο κ. Σάλιβαν τόνισε τη σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας για την επίλυση τυχόν διαφωνιών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα, τόσο η Ελληνική Αστυνομία, όσο και οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε απόλυτη εγρήγορση για την αποτροπή παράνομων μεταναστευτικών ροών στον Έβρο. “Δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχει τίποτα οποιοσδήποτε δοκιμάσει να παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας” δηλώνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Την ώρα που Ερντογάν κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη στήριξή τους σε Ελλάδα και Κύπρο, η Ουάσινγκτον συμπεριέλαβε την Λευκωσία στο πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας. Η κίνηση έρχεται λίγες ώρες μετά την άρση του εμπάργκο όπλων και προκαλεί την οργή του τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν. «Αυτό είναι επικίνδυνο επειδή καταστρέφει την ισορροπία στο νησί. Δεν αποδεχόμαστε την απόφαση των ΗΠΑ» τόνισε ο Ερντογάν.

Διπλωματικές πηγές διαμηνύουν πάντως ότι η ελληνική πλευρά απορρίπτει την τουρκική επιστολή στο σύνολό της, υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα επιχειρεί για πολλοστή φορά να διαστρεβλώσει πλήρως την πραγματικότητα και κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 03 Οκτωβρίου 2022 - 06:40

Πηγή: ΕΡΤ

Τελευταιες Ειδησεις

11 Δεκεμβρίου
Τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο θα επισκεφθεί την Τουρκία ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδος, Νίκος Δένδιας
22:00
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023
21:57
Πρόεδρος: Ευελπιστούμε στην κάθοδό του απεσταλμένου στην Κύπρο το συντομότερο δυνατόν-Γνωρίζουμε τι επιδιώκουμε
20:49
Μέση Ανατολή, η κατάσταση στην Ουκρανία και το Μεταναστευτικό συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη προετοιμασίας για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
18:47
Υπουργός Οικονομικών: Θα πρέπει να διαφυλάξουμε την ανοδική πορεία της οικονομίας
18:03
Σφοδρό βομβαρδισμό δέχεται το κεντρικό και το νότιο τμήμα της Γάζας-Έκτακτη συνεδρία αύριο της ΓΣ του ΟΗΕ
17:31
Μείωση παρατηρείται στις θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις, είπε ο Χ. Ανδρέου
17:17
Κυρώσεις για χρήση ιρανικών drones στην Ουκρανία, ενέκρινε το Συμβούλιο της ΕΕ
16:47
Tμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 11/12/23
16:31
Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας: Το ψηφιακό ευρώ δεν θα είναι απειλή για τον ρόλο των τραπεζών
16:15
Ο Ρώσος πρόεδρος παρέστη σήμερα σε τελετή εγκαινίων δύο νέων πυρηνικών υποβρυχίων
16:03
Η Μόσχα ζητά την απελεύθερωση ομήρων σε συνομιλίες με Παλαιστινίους
15:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand