«Κατηγορώ» Μητσοτάκη κατά Ερντογάν – Εκνευρισμός στην Άγκυρα για τον «πάγο» από ΗΠΑ

Η κλιμάκωση των προκλήσεων και των απειλών εκ μέρους της Τουρκίας δεν αιφνιδίασε την Αθήνα, η οποία συνεχίζει τον κύκλο της διεθνοποίησης της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς.

Καθώς η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει ούτε βήμα πίσω, παραμένοντας προσκολλημένη στο δρόμο των προκλήσεων, η Αθήνα κινείται με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο και με πίστη στην αποτρεπτική ισχύ της.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καταγγέλλει στους βρετανικούς Times τον τουρκικό αναθεωρητισμό: “Ο Τούρκος πρόεδρος κυνηγά ένα μεγαλεπήβολο οθωμανικό όραμα – θέλει να είναι περιφερειακός παίκτης και περιμένει από όλους να αποδεχθούν τη μεγαλοσύνη της Τουρκίας, κάτι που απλά δεν πρόκειται να γίνει αν έχει ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας“.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει τη γείτονα στον εξωφρενικό κατήφορο της επιθετικής ρητορικής, διαμηνύει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, υπενθυμίζοντας ότι η ελληνική διπλωματία είναι πάντα ανοικτή στο διάλογο. “Δεν μπορούμε να μιλάμε απλώς για κλιμάκωση σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, γιατί η Τουρκία έχει υπερβεί προ πολλού τα εσκαμμένα. Όταν η χώρα μας, χώρα μέλος της Ε.Ε., κατηγορείται από Τούρκους αξιωματούχους για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», τότε μιλάμε για άλλου είδους πρόκληση” τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”.

“Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα και με πάσα ειλικρίνεια ότι είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι για έναν εποικοδομητικό και ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία. Ένα διάλογο που φυσικά δεν μπορεί να διεξαχθεί παρά μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Δυστυχώς, όμως, η άλλη πλευρά δεν φαίνεται έτοιμη, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Μάλιστα, βλέπουμε ότι επενδύει την άρνησή της με τον ισχυρισμό ότι η χώρα μας δεν μπορεί να είναι ισότιμος συνομιλητής με την Τουρκία διπλωματικά, πολιτικά και στρατιωτικά. Πρόκειται για μία καινοφανή προσέγγιση, που καταστρατηγεί έναν βασικό κανόνα των διεθνών σχέσεων – την αρχή της ισοτιμίας μεταξύ των κρατών. Μία προσβλητική προσέγγιση που κατατάσσει τις διάφορες χώρες σε περισσότερο ή λιγότερο ισότιμες. Επομένως, εναπόκειται στην Τουρκία να επιλέξει αν θα προσέλθει ή όχι σε έναν τέτοιο διάλογο. Αλλά, βασικό συστατικό αποτελεί η αποκλιμάκωση. Υπεύθυνος για την αποκλιμάκωση είναι αυτός που προκαλεί την κλιμάκωση, στην προκειμένη περίπτωση η Τουρκία” πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου συζήτησε στην Κωνσταντινούπολη ο σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν με τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν. Ο κ. Σάλιβαν τόνισε τη σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας για την επίλυση τυχόν διαφωνιών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα, τόσο η Ελληνική Αστυνομία, όσο και οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε απόλυτη εγρήγορση για την αποτροπή παράνομων μεταναστευτικών ροών στον Έβρο. “Δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχει τίποτα οποιοσδήποτε δοκιμάσει να παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας” δηλώνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Την ώρα που Ερντογάν κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη στήριξή τους σε Ελλάδα και Κύπρο, η Ουάσινγκτον συμπεριέλαβε την Λευκωσία στο πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας. Η κίνηση έρχεται λίγες ώρες μετά την άρση του εμπάργκο όπλων και προκαλεί την οργή του τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν. «Αυτό είναι επικίνδυνο επειδή καταστρέφει την ισορροπία στο νησί. Δεν αποδεχόμαστε την απόφαση των ΗΠΑ» τόνισε ο Ερντογάν.

Διπλωματικές πηγές διαμηνύουν πάντως ότι η ελληνική πλευρά απορρίπτει την τουρκική επιστολή στο σύνολό της, υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα επιχειρεί για πολλοστή φορά να διαστρεβλώσει πλήρως την πραγματικότητα και κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 03 Οκτωβρίου 2022 - 06:40

Πηγή: ΕΡΤ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.