Δραματική η κατάσταση στο Πακιστάν: Γεμίζουν τα νοσοκομεία, εξαπλώνονται οι ασθένειες μετά τις πλημμύρες

Το τμήμα Επειγόντων στο κύριο κρατικό νοσοκομείο της Σεχουάν, μιας μικρής πόλης στο νότιο Πακιστάν, έχει κατακλυστεί από τον κόσμο.

Σε πρόσφατη επίσκεψή του δημοσιογράφος του Reuters είδε εκατοντάδες ανθρώπους να στριμώχνονται σε δωμάτια και διαδρόμους, αναζητώντας απεγνωσμένα ιατρική φροντίδα για ελονοσία και άλλες ασθένειες που εξαπλώνονται γρήγορα μετά τις χειρότερες πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Ο Ναβίντ Άχμεντ, ένας νεαρός γιατρός στο τμήμα Επειγόντων του νοσοκομείου Ινστιτούτο Επιστημών Υγείας Αμπντάλα Σαχ, βρίσκεται περιτριγυρισμένος από πέντε με έξι ανθρώπους που προσπαθούν να προσελκύσουν την προσοχή του.

Ο 30χρονος διατηρεί την ψυχραιμία του καθώς η υπερφορτωμένη υπηρεσία επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου παλεύει να αντιμετωπίσει χιλιάδες περιστατικά ασθενών που συρρέουν στο νοσοκομείο, ακόμη κι από γύρω περιοχές που βρίσκονται μίλια μακριά, αφότου οι καταρρακτώδεις βροχές του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου πλημμύρισαν τα σπίτια τους.

«Μερικές φορές είμαι τόσο καταπονημένος που αισθάνομαι ότι καταρρέω και μου βάζουν ορό», δήλωσε ο Άχμεντ στο Reuters καθώς έπινε μια γουλιά τσάι στο κυλικείο του νοσοκομείου στη διάρκεια σύντομου διαλείμματός του. «Αλλά χάρη στις προσευχές αυτών των ασθενών μπορούμε και συνεχίζουμε», πρόσθεσε.

Ο Άχμεντ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης που δίδεται για τον περιορισμό των ασθενειών και των θανάτων στο νότιο Πακιστάν, όπου εκατοντάδες πόλεις και χωριά αποκόπηκαν από τον υπόλοιπο κόσμο από την άνοδο της στάθμης των υδάτων που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές. Ο κατακλυσμός αυτός είχε επιπτώσεις σε περίπου 33 εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα των 220 εκατομμυρίων κατοίκων.

Οι περισσότεροι από τους, όπως υπολογίζεται, 300-400 ασθενείς που φτάνουν στο νοσοκομείο αυτό κάθε πρωί, πολλοί από τους οποίους είναι παιδιά, υποφέρουν από ελονοσία και διάρροια, αν και με την επέλαση του χειμώνα, ο Άχμεντ φοβάται ότι άλλες ασθένειες θα γίνουν πιο συχνές.

«Ελπίζω αυτοί που εκτοπίστηκαν από τις πλημμύρες να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους πριν από τον χειμώνα, διότι διαφορετικά θα είναι εκτεθειμένοι σε αναπνευστικά νοσήματα και πνευμονία αν συνεχίσουν να ζουν σε σκηνές», σημείωσε.

Εκατοντάδες χιλιάδες Πακιστανοί που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους διαμένουν σε κρατικούς καταυλισμούς με σκηνές που στήθηκαν για να τους φιλοξενήσουν, ή απλώς έξω στο ύπαιθρο.

Τα στάσιμα νερά από τις πλημμύρες εκτείνονται σε εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα και μπορεί να χρειαστούν δύο με έξι μήνες για να υποχωρήσουν σε κάποιες περιοχές, ενώ έχουν ήδη προκαλέσει σε μεγάλη έκταση κρούσματα δερματικών και οφθαλμικών λοιμώξεων, διάρροιας, ελονοσίας, τύφου και δάγκειου πυρετού.

Η κρίση αυτή πλήττει το Πακιστάν σε μια ιδιαίτερα κακή στιγμή. Με την οικονομία του να αντιμετωπίζει κρίση, να υποστηρίζεται από δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν έχει τους πόρους για να αντεπεξέλθει στις μακροπρόθεσμες συνέπειες των πλημμυρών.

Σχεδόν 1.700 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω των πλημμυρών που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές την εποχή των μουσώνων και το λιώσιμο των παγετώνων στο βόρειο τμήμα της χώρας. Το Πακιστάν υπολογίζει το κόστος των ζημιών σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η κυβέρνησή του και ο ΟΗΕ αποδίδουν την καταστροφή αυτή στην κλιματική αλλαγή.

Τουλάχιστον 340 άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει από ασθένειες που προκαλούνται από τα στάσιμα νερά των πλημμυρών, σύμφωνα με τις αρχές.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 03 Οκτωβρίου 2022 - 12:38

Πηγή: ΕΡΤ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Μεσανατολικό: Κοινή έκκληση από 18 χώρες στη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων
19:26
Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές -Αύριο η εκτύπωσή του...
18:53
Υποβλήθηκαν 2.323 υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
18:39
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
18:00
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία θα στείλει τάγμα στη Λετονία
17:47
Στήριξη στην επανέναρξη των συνομιλιών, εξέφρασαν ε/κ και τ/κ κόμματα
17:29
Ανακαλούνται όλες οι άδειες για χρήση πυροτεχνημάτων -Δεν θα εκδίδονται νέες...
17:24
Γάζα: Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν τη διενέργεια έρευνας για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
17:03
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε προπονητή για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αθλητριών
15:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.