Απέσυρε την κατάργηση του ανώτατου συντελεστή φόρου εισοδήματος η Λιζ Τρας

Την ακύρωση της κατάργησης του ανώτατου συντελεστή φόρου εισοδήματος του 45% για τα ετήσια εισοδήματα άνω των 150.000 λιρών ανακοίνωσε ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών Κουάσι Κουάρτενγκ.

Μόλις χθες η Πρωθυπουργός Λιζ Τρας και ο κ. Κουάρτενγκ υπερασπίζονταν πλήρως το μίνι προϋπολογισμό που περιλάμβανε το αμφιλεγόμενο μέτρο, ωστόσο οδηγήθηκαν σε πλήρη αναστροφή μετά από τη δημόσια διαφωνία που εξέφρασαν κορυφαία στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο πρώην Υπουργός Μάικλ Γκόουβ είχε δηλώσει ότι η μείωση φόρων για τους πλούσιους εν μέσω ανησυχιών για το κόστος διαβίωσης παραπέμπει σε «λανθασμένες αξίες», ενώ ο τέως Υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς είχε προειδοποιήσει ότι το μέτρο δε θα περνούσε από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Στην πρωινή ανακοίνωση ο κ. Κουάρτενγκ ανέφερε πως στόχος της μείωσης φόρων είναι η τόνωση της ανάπτυξης, ωστόσο «είναι σαφές πως η κατάργηση του συντελεστή φόρου του 45% αποσπά την προσοχή από την ευρύτερη αποστολή μας να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας».

«Αυτό θα επιτρέψει να επικεντρωθούμε στην υλοποίηση των σημαντικών τμημάτων του πακέτου ανάπτυξης», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων.

Η ανακοίνωση ήταν πολιτικά ακόμα πιο δύσκολη για τον κ. Κουάρτενγκ διότι έγινε ενώ είναι σε εξέλιξη για δεύτερη ημέρα το ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ. Ο ίδιος μάλιστα πρόκειται να κάνει τη δική του ομιλία προς τους συνέδρους το απόγευμα, με πολιτικούς σχολιαστές να εκτιμούν ότι ίσως σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών «παίζει» το πολιτικό του μέλλον.

Το ίδιο επισφαλής θεωρείται και η θέση της Λιζ Τρας, η οποία θα μιλήσει στο συνέδριο αργότερα μέσα στην εβδομάδα. 

Ήδη η κατάργηση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας χαιρετίστηκε από εσωκομματικούς της επικριτές, αλλά εκλαμβάνεται ως ένδειξη πολιτικής αδυναμίας, όπως έσπευσαν να επισημάνουν Βρετανοί πολιτικοί συντάκτες,

Σε μια πρώτη αντίδραση από την αντιπολίτευση, στέλεχος των Εργατικών δήλωσε στο Sky News ότι «οι Τόρις έχουν καταστρέψει την οικονομική τους αξιοπιστία και ως αποτέλεσμα έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου».

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 03 Οκτωβρίου 2022 - 11:01

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

01 Δεκεμβρίου
Τζούλι Φίσιερ: Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό πολιτικό εταίρο για τις Ηνωμένες Πολιτείες
06:04
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 01/12/2022
05:59
30 Νοεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Τετάρτη 30 Νοεμβρίου
22:00
ΗΠΑ: Μητέρα και ο οκτάχρονος γιος της έχασαν τη ζωή τους από κτύπημα ανεμοστρόβιλου
21:18
ΚΕ: Η ισοπεδωτική πολιτική και ο μηδενισμός αποτελεί συνήθη πρακτική του ΑΚΕΛ
21:02
Ρωσικές ενισχύσεις σε περιοχή που συνορεύει με την Τουρκία
20:47
Κουλέμπα: Για να επιτύχει το σχέδιο για την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη Ζαπορίζια θα πρέπει να αποσυρθεί η Ρωσία
20:00
Ιράν: Ποινή θανάτου σε 4 άνδρες οι οποίοι βρέθηκαν ένοχοι για συνεργασία με το Ισραήλ
19:10
Η υπουργός Δικαιοσύνης έχει μελετήσει το πόρισμα το οποίο αφορά τις φυλακές
18:15
Το ΑΚΕΛ αποφάσισε να καταψηφίσει τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2023
17:44
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 30/11/2022
17:19
Κίνα: Εντείνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικές δυνάμεις
16:14
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand